Σάββατο 18 Ιούλη 2020 - Κυριακή 19 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πραγματικός λαβύρινθος η αποκατάσταση των σπιτιών, και όποιος αντέξει...

Ενας κυκεώνας νόμων, εκκρεμοτήτων και προϋποθέσεων που εξειδικεύονται για κάθε περίπτωση, βάζει εμπόδια και μεγαλώνει τις καθυστερήσεις

Από τις πρώτες κιόλας μέρες οργανώθηκε η διεκδίκηση μέτρων αποκατάστασης και ανακούφισης των πυρόπληκτων

Eurokinissi

Από τις πρώτες κιόλας μέρες οργανώθηκε η διεκδίκηση μέτρων αποκατάστασης και ανακούφισης των πυρόπληκτων
«Πώς προχωράει η αποκατάσταση των καμένων κατοικιών;» είναι το πρώτο ερώτημα που απευθύνουμε στον Νίκο Στεφανίδη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Μαραθώνα, και μας απαντάει: «Δύο χρόνια μετά, όλοι αυτοί που έχουν πάθει ζημιές, είτε μεγάλες, είτε μικρές, εξακολουθούν να είναι με έναν φάκελο στο χέρι, να βγάζουν φωτοτυπίες, αντίγραφα κ.τ.λ. Κάποια πρώτα χρήματα έχουν δοθεί σε κάποιους κατοίκους, μετά από κόπους και βάσανα. Οι περισσότεροι όμως έχουν μπλέξει σε δαιδαλώδεις διαδικασίες στο θέμα της αποκατάστασης των σπιτιών τους».

Αναδεικνύοντας την κρατική ευθύνη, μας λέει ότι «βάλανε τον κόσμο σε μια διαδικασία να ξεμπερδέψει μόνος του ποια είναι δασικά, ποια δεν είναι, τι λέει η νομοθεσία κ.τ.λ.», ενώ θα μπορούσαν με υπουργικές αποφάσεις να το λύσουν έγκαιρα το θέμα και να προσδιορίσουν τι ισχύει και πού. Με τον τρόπο αυτό, η αποκατάσταση έγινε ατομική ευθύνη του καθενός, να λύσει το πρόβλημα μόνος του, με όσα μέσα και δυνάμεις διαθέτει, με χρονοβόρες διαδικασίες που πάνε μακριά.

Ο Ν. Στεφανίδης υπενθυμίζει τη σημασία που είχε το αίτημα του ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και της επιτροπής των πυρόπληκτων Μαραθώνα - Ραφήνας να αντιμετωπιστεί ενιαία το πρόβλημα της αποκατάστασης και των αποζημιώσεων για όλους τους πυρόπληκτους των περιοχών που καταστράφηκαν. Τότε, όμως, υπήρξαν διάφορες επιτροπές και σύλλογοι της περιοχής, που σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες μετέτρεψαν σιγά σιγά τη διεκδίκηση σε ατομική υπόθεση του κάθε πυρόπληκτου ξεχωριστά, δίνοντας χώρο στην προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση να ελιχθεί απέναντι στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων.

Λίγο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Λίγο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Οι καθυστερήσεις αποτυπώνονται ακόμα και στην απομάκρυνση του αμίαντου, καθώς, όπως μας λέει, «δυο χρόνια μετά, ο αμίαντος υπάρχει, τα καμένα δεν έχουν καθαριστεί σε όλη την περιοχή».

Λαβύρινθος η αποκατάσταση των κατοικιών

Ζωντανό παράδειγμα για το πού βρίσκονται σήμερα τα πράγματα με την αποκατάσταση είναι ο Γιάννης Γιαννόπουλος, πυρόπληκτος ο ίδιος, που το σπίτι του είχε καταστραφεί στη διάρκεια της πυρκαγιάς. «Δυο χρόνια μετά την καταστροφή, οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του σπιτιού δεν έχουν προχωρήσει», μας λέει και συνεχίζει: «Ηταν το σπίτι των γονιών μου και το δικό μου. Στη δική μου περίπτωση εκκρεμεί η διαδικασία αν είναι ή δεν είναι δασικό, των γονιών μου αν είναι επισκευάσιμο ή όχι, κατεδαφιστέο ή όχι.

Περάσαν τα συνεργεία, πρώτο, δεύτερο συνεργείο το χαρακτήρισε κατεδαφιστέο, ολική καταστροφή, το τρίτο συνεργείο το χαρακτήρισε επισκευάσιμο. Εγινε ένσταση, ήρθε τέταρτο συνεργείο που το χαρακτήρισε ξανά επισκευάσιμο και μάλιστα η μάνα μου, που ήταν τότε 74 χρόνων, γέλασε και σχολίασε: "Εντάξει σε 5-6 χρόνια θα είναι έτοιμο". Μετά μπήκε σε μια διαδικασία ασύμφορης επισκευής. Οτι αν ξεπεράσει το 80% της αντικειμενικής αξίας η επισκευή, το ακίνητο γίνεται πλέον κατεδαφιστέο».

Μάτι δυο χρόνια μετά. Τα κουφάρια στέκουν μέσα στα χόρτα που έχουν αγριέψει
Μάτι δυο χρόνια μετά. Τα κουφάρια στέκουν μέσα στα χόρτα που έχουν αγριέψει
«Στο θέμα των αποζημιώσεων ξέρω πολλούς που έχουν πάρει δάνειο», προσθέτει ο Γ. Γιαννόπουλος. «Σε αυτά τα σπίτια της γειτονιάς μας, στο Κιούπι, δεν έχουν πάρει τίποτα οι ιδιοκτήτες τους. Εγινε μια προσπάθεια να βγουν επισκευάσιμα και όχι κατεδαφιστέα, γιατί η αποζημίωση ήταν μικρότερη. Δεν είναι μόνο οι καθυστερήσεις επειδή οι ιδιοκτήτες πάνε τα χαρτιά τους στις δημόσιες υπηρεσίες και εκεί καθυστερούν. Το βασικό είναι μια πρόθεση και ένας σχεδιασμός από την πλευρά του κράτους που κατηγοριοποιεί τον πυρόπληκτο με άδεια - χωρίς άδεια, δασικά - μη δασικά, επισκευάσιμα - κατεδαφιστέα, οπότε το κάθε ένα από αυτά θέλει κάτι ξεχωριστό, θέλει χαρτιά από μηχανικούς, θέλει μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία που σε κάνει να καθυστερείς πάρα πολύ», εξηγεί.

«Ακόμα υπάρχουν πυρόπληκτοι που μένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Οπως εγώ και οι δικοί μου», λέει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚΑ), στο σύνολο της περιοχής που κάηκε υπάρχουν 929 δηλώσεις για ακατάλληλες κατοικίες και 403 για επικίνδυνες. Από τα κτίρια που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, μόλις το 37% έχει γκρεμιστεί. Η κατεδάφιση από το υπουργείο Υποδομών, μέσω εργολαβιών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν στα επόμενα βήματα της διαδικασίας ανακατασκευής του σπιτιού τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ένας στους τρεις ιδιοκτήτες κατεδαφιστέων κτιρίων, το 30% του συνόλου, δεν έχει υποβάλει αίτηση για να του βεβαιωθεί το ποσό που δικαιούται για να ξαναφτιάξει το σπίτι του ή να αγοράσει άλλο. Φαίνεται πως αυτό συμβαίνει επειδή σε πολλούς πυρόπληκτους κυριαρχεί ο φόβος ότι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Γι' αυτό οι οικοδομικές άδειες ανακατασκευής που έχουν εκδοθεί είναι μόλις 12.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ