Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΠ - COSCO
Γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας σε όλο το λιμάνι

Καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση της εργασιακής ζούγκλας σε βάρος και των λεγόμενων «μόνιμων» εργαζομένων του ΟΛΠ από την εργοδοσία στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, με αξιοποίηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που διασφαλίζουν στο κεφάλαιο οι κυβερνήσεις του.

Μετά τη «λειτουργική ενοποίηση» της προβλήτας Ι με τις ΙΙ και ΙΙΙ, στην οποία προχώρησε ο ΟΛΠ την 1η Απρίλη, τώρα προσκαλεί εργολάβους να αναλάβουν δράση και στην προβλήτα Ι, απευθύνοντας πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία λήγει σήμερα 17 Ιούλη. Επεκτείνει δηλαδή σε όλο το λιμάνι το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων που επικρατεί στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, σμπαραλιάζοντας πλέον κάθε εργασιακό δικαίωμα, ενώ εξακολουθεί να σπάει τα ρεκόρ κερδοφορίας.

Χέρι χέρι κυβερνήσεις και εργατοπατέρες έστρωσαν το έδαφος...

Υπενθυμίζεται ότι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, από το 2009 που ξεκίνησε σταδιακά η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με τη μέθοδο των παραχωρήσεων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανήκουν στη θυγατρική της COSCO με την επωνυμία ΣΕΠ ΑΕ.

Το καλοκαίρι του 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνοντας την πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, παρέδωσε στην COSCO και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ, στον οποίο ανήκε η προβλήτα Ι, για να έρθουν στη συνέχεια η «λειτουργική ενοποίηση» και οι εργολάβοι.

Το έδαφος στην εργοδοσία στρώνει κάθε φορά και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ). Από κοινού η εργοδοσία και αυτοί οι «συνδικαλιστές» προετοίμασαν το έδαφος για τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα των «μόνιμων», συνυπογράφοντας τον Κανονισμό Προσωπικού και τη διετή ΣΣΕ, που περιέχουν δραστικές περικοπές στους μισθούς, σμπαράλιασμα του σταθερού ωραρίου κ.ο.κ.

Οι ίδιες πλειοψηφίες, μετά τις εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις τους με την εργοδοσία, συμφώνησαν την παράταση αυτής της απαράδεκτης Σύμβασης, δίνοντας τώρα το πάτημα στον ΟΛΠ - COSCO να αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε - δείχνοντας τι προετοιμάζει και για την προβλήτα Ι - ότι «είναι απολύτως λογικό η Εταιρεία προτού προχωρήσει σε δέσμευση με τους εργαζόμενούς της, να έχει μελετήσει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία της» και να κάνει λόγο για «υπογραφή νέας 3ετούς συλλογικής σύμβασης».

Κάλεσμα αγώνα από τη «Δημοκρατική Ενότητα»

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» επισημαίνει: «Η πρόσκληση ενδιαφέροντος της COSCO για νέο εργολάβο στις υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι του Πειραιά επιβεβαιώνει ότι η εργοδοσία επιδιώκει την αξιοποίηση των "δουλεμπορικών" εργολαβικών εταιρειών σε όλο το λιμάνι, να επεκτείνει το "δουλεμπορικό" μοντέλο που επιβάλλουν στους συναδέλφους μας στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ».

Προσθέτει ότι αυτές οι εξελίξεις εκθέτουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΟΜΥΛΕ, ΟΦΕ (Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών) και σε σωματεία του ΟΛΠ, και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της «Δημοκρατικής Ενότητας» ότι στόχος των εργατοπατέρων είναι να στρώσουν το έδαφος για να προχωρήσει η COSCO τα αντεργατικά της σχέδια.

Χαρακτηριστική για το ρόλο του εργατοπατερισμού είναι άλλωστε η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΦΕ, καλώντας την COSCO να ακυρώσει την πρόσκληση επειδή... η ΟΦΕ μπορεί πολύ ωραία να αναλάβει το ρόλο του εργολάβου, λέγοντας ότι μπορούν τα μέλη της να καλύψουν «τις φορτοεκφορτωτικές ανάγκες της εταιρείας σας» με εξασφαλισμένη «την εργασιακή ειρήνη», ενώ υπενθυμίζει στην COSCO ότι η ΟΦΕ «από την πρώτη στιγμή υπήρξε αρωγός των προσπαθειών σας»...

Η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» καλεί «κάθε τίμιο εργατοϋπάλληλο να γυρίσει την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στα ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και των Σωματείων μας» και να παλέψει για υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, με πλήρη απασχόληση και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, καμία απόλυση, κατάργηση των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών μέτρων. Κατάργηση όλων των ΠΝΠ και των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων. Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος των λιμενεργατών(2020-03-05 00:00:00.0)
Νέες ανακοινώσεις αλληλεγγύης(2018-09-08 00:00:00.0)
Η «δίκαιη ανάπτυξη» προϋποθέτει λιμάνια - εργασιακά γκέτο(2018-06-07 00:00:00.0)
Προϋπόθεση των μεγάλων σχεδίων η ένταση της εκμετάλλευσης(2018-03-02 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι μονοπωλιακές «μπίζνες» στο λιμάνι του Πειραιά(2014-07-25 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε από την Κομισιόν ο «φιλικός διακανονισμός» με την «COSCO»(2014-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ