Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Πέθανε ο κομμουνιστής ηγέτης Μίλος Γιάκες

Ο Γιάκες δύο χρόνια πριν
Ο Γιάκες δύο χρόνια πριν
Πέθανε στις 10 Ιούλη και κηδεύτηκε στις 13 Ιούλη, σε ηλικία 97 ετών, ο Μίλος Γιάκες, τελευταίος Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, το 1987 - 1989, όταν και κορυφώθηκε η αντεπανάσταση - καπιταλιστική παλινόρθωση, με τη λεγόμενη «Βελούδινη Επανάσταση».

Γεννημένος στις 12 Αυγούστου 1922, στην επαρχία Τσέσκι Κρούμλοφ, σε εργατοαγροτική οικογένεια, εργάστηκε για πρώτη φορά στα 15 χρόνια του στην υποδηματοποιία «Μπάκια» και στη συνέχεια σπούδασε ηλεκτροτεχνίτης σε τεχνική σχολή, αποφοιτώντας το 1944. Το 1945 έγινε μέλος του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, αρχικά στέλεχος της Νεολαίας και στη συνέχεια από άλλες στελεχικές θέσεις, σπούδασε στην Ανώτατη Κομματική Σχολή του ΚΚΣΕ στη Μόσχα και εκλεγόταν για δεκαετίες βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Τσεχοσλοβακίας και στην ΚΕ του Κόμματος.

Πάντα υπερασπίστηκε τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, και κατά την περίοδο της λεγόμενης «Ανοιξης της Πράγας», το 1968, που εξελίχθηκε σε αντεπανάσταση (από μέσα κι από έξω) η οποία ανατράπηκε από τη διεθνιστική βοήθεια των σύμμαχων σοσιαλιστικών χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που ζητήθηκε από συνεπείς δυνάμεις στο Κόμμα.

Στα χρόνια μετά την αντεπανάσταση του 1989 - 1990, αποτέλεσμα της οπορτουνιστικής διάβρωσης και της συστηματικής ιμπεριαλιστικής παρέμβασης, ο Γιάκες, αφότου απομακρύνθηκε από το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και μετέπειτα από το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), προσπάθησε να υπερασπιστεί τον σοσιαλισμό και τις κατακτήσεις του, υπογραμμίζοντας το πισωγύρισμα που έγινε με την καπιταλιστική παλινόρθωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ