Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αφορμή για πολλαπλά «μηνύματα» μέσα και έξω από τη χώρα

Διάγγελμα Ερντογάν στα τέσσερα χρόνια από την απόπειρα ανατροπής του

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στην Αγκυρα

Turkish Presidency

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στην Αγκυρα
«Το έθνος μας πέρασε με χρυσά γράμματα στην Ιστορία», ισχυρίστηκε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος την 15η Ιούλη 2016, περιγράφοντας εκείνη τη μέρα ως «σημείο - καμπή» στην Ιστορία της χώρας αλλά και προσθέτοντας ότι «τα βαριά χτυπήματα σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία πρέπει να συνεχιστούν».

Ο Ερντογάν κατέθεσε χτες το πρωί στεφάνι στο Μνημείο των Μαρτύρων της 15ης Ιούλη στην Αγκυρα (που στήθηκε μετά τα γεγονότα του 2016) και, στέλνοντας μηνύματα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, σημείωσε έξω από τη Βουλή (που έγινε στόχος των πραξικοπηματιών εκείνο το βράδυ) ότι «όσο λέμε "προτεραιότητα έχει η Τουρκία" δεχόμαστε όλες τις διαφορετικές γνώμες, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις».

Θυμίζουμε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 έφερε στο προσκήνιο σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία, στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και της διαπραγμάτευσης που κάνει η τουρκική αστική τάξη για την αναβάθμιση της θέσης της. Στη διάρκεια των γεγονότων της 15ης Ιούλη σκοτώθηκαν 251 άτομα και τραυματίστηκαν 2.200. Στα χρόνια που ακολούθησαν έχουν γίνει πάνω από 130.000 συλλήψεις υπόπτων ως μελών ή υποστηρικτών της FETO - οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ισλαμιστή επιχειρηματία, πρώην συμμάχου του Ερντογάν και κατηγορούμενου ως πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «έχουμε βρει πάνω από 100 φυγάδες τρομοκράτες του δικτύου Γκιουλέν, που κρύβονταν στο εξωτερικό και τους παραδώσαμε στη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε δε ότι «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά αυτόν τον αγώνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέχρι να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και ο τελευταίος υποστηρικτής της FETO».

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι «βασική αιτία για την προδοτική απόπειρα της 15ης Ιούλη ήταν το ότι η Τουρκία άρχισε να αναδύεται ως δύναμη, εναντιωνόμενη σε αδικίες του σημερινού παγκόσμιου συστήματος». Ο δε εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν σημείωσε πως οι διμερείς σχέσεις της Αγκυρας πλήττονται από «το γεγονός ότι μέλη της FETΟ διέφυγαν, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και σε διάφορες άλλες χώρες, και τους επιτράπηκε να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να τιμωρηθούν για τα βαριά εγκλήματα που διέπραξαν».

«Διορθώσαμε λανθασμένη απόφαση», επιμένει ο Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο (σ.σ. το 1934) με μια λανθασμένη απόφαση, και τώρα τη μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί». Υπογράμμισε δε ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί από μουσείο, όχι από χριστιανική εκκλησία, αλλά και ότι «εμείς αποφασίζουμε για θέματα που αφορούν την ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας».

Ας καταγραφεί ότι την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί χαιρέτισε μεταξύ άλλων και το ΥΠΕΞ του Ιράν, με τον εκπρόσωπό του Σαγέντ Αμπάς Μουσαβί να σημειώνει ότι το θέμα «είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας» και πρέπει «να εκλαμβάνεται ως ζήτημα της εθνικής της κυριαρχίας». Την απόφαση της Αγκυρας επιδοκιμάζουν άλλωστε και οι κυβερνήσεις άλλων μουσουλμανικών κρατών, όπως του Πακιστάν, της Ινδονησίας κ.ά.

Επαφές Σπέχαρ στην Κύπρο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, συναντήθηκε χτες με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της καθιερωμένης ανά εξάμηνο συνεδρίασης, που θα γίνει στις 29 Ιούλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της «ειρηνευτικής δύναμης» που ο Οργανισμός διατηρεί στο νησί. Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, έγινε μια «εποικοδομητική συνάντηση» στην οποία ο Κύπριος Πρόεδρος «επεσήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα (σ.σ. όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις), ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», και «έθεσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που θα πρέπει να δημιουργηθεί έτσι ώστε να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών». Προχτές η Σπέχαρ είχε αντίστοιχη συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ