Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ετοιμο προς παράδοση για τη μετατροπή του σε βάση των ΗΠΑ

Με τροπολογία της κυβέρνησης αυξάνεται η έκταση που παραδίδεται για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Αλεξανδρούπολη: Επιταχύνεται η μετατροπή του λιμανιού σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ

INTIME NEWS

Αλεξανδρούπολη: Επιταχύνεται η μετατροπή του λιμανιού σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ
Ετοιμο προς παράδοση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την προώθηση των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μετά και την ψήφιση χτες, στην Ολομέλεια της Βουλής, κυβερνητικής τροπολογίας η οποία προβλέπει ότι στη σύμβαση παραχώρησης θα ενταχθούν και 120 στρέμματα που ανήκουν στη ΓΑΙΟΣΕ προκειμένου οι «επενδυτές» να μπορούν να «αξιοποιήσουν», παράλληλα με προβλήτες και σιδηροδρομικό δίκτυο, δεξαμενές, αποθήκες, εμπορευματικό πάρκο κ.ά.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ολοκληρώνεται η αποδέσμευση αυτής της τεράστιας έκτασης, που βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και παραχωρείται στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) - που είναι προς πώληση το 67% του μετοχικού του κεφαλαίου - μέχρι το 2063.

Με την τροπολογία αυτή που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών τακτοποιούνται και οι τελευταίες εκκρεμότητες σχετικά με τις απαιτήσεις των Αμερικανών, προκειμένου τα επόμενα 24ωρα να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ηδη η Development Finance Corporation (DFC), δηλαδή ο αμερικανικός κρατικός οργανισμός που χρηματοδοτεί αμερικανικές επενδύσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος, έχει δώσει το «πράσινο φως» για την εξαγορά του λιμανιού καθώς και για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων «SSA Marine» και το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα «Black Summit Financial Group».

Αντίστοιχη παραχώρηση χώρων της ΓΑΙΟΣΕ προωθείται με την ίδια τροπολογία και για τον Οργανισμό Λιμένα Βόλου, που επίσης είναι υπό παραχώρηση, όπως και συνολικά τα 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή, «προωθείται η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, όπως είναι αυτή των περιφερειακών λιμένων Βόλου και Αλεξανδρούπολης, και πιάνουμε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι δικό του έργο αυτή η εξέλιξη, καταψήφισε την τροπολογία, με την αρμόδια επί αυτών των θεμάτων βουλευτή του, Κ. Παπανάτσιου, να επικαλείται ως πρόβλημα «το πενιχρό αντίτιμο στον ΟΣΕ» το οποίο θα πρέπει να καταβάλει ο εκάστοτε Οργανισμός Λιμένα. Μάλιστα οι όποιες αναφορές της ήταν μόνο για το λιμάνι του Βόλου, κάνοντας σκόπιμα γαργάρα την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για την πρόσβασή τους στη βαλκανική ενδοχώρα και την αναχαίτιση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή.

Σε πεδίο βολής μετατρέπεται όλη η περιοχή

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε την τροπολογία. «Δίνετε καθημερινά εξετάσεις στην αστική τάξη και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, ποιος έχει το ολοκληρωμένο σχέδιο για να υλοποιηθούν οι ανάγκες και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και να προχωρήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή μας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως είπε, δείχνοντας την ταύτιση των αστικών κομμάτων, «δεν αμφισβητεί κανείς - ούτε η κυβέρνηση βεβαίως, που επισπεύδει την τροπολογία, αλλά ούτε και τα άλλα κόμματα - την ανάγκη ιδιωτικοποίησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα έχετε συμφωνήσει, προηγούμενη κυβέρνηση και σημερινή, ότι πρέπει να παραδοθεί ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανικά συμφέροντα.

Με τον Πάιατ μαζί πήγαιναν οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη για να επιθεωρήσει την κατάσταση, για το πώς προχωρούν για παράδειγμα οι εργασίες κατασκευής της νέας βάσης επισκευής των αμερικανικών ελικοπτέρων, πώς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για την ιδιωτικοποίησή του, πώς θα γίνουν οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου αποθήκευσης και ο βόρειος αγωγός.

Μετατρέπετε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα λιμάνι το οποίο εξυπηρετεί τους αμερικανικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και σε στόχο αντιποίνων. Μετατρέπετε συνολικά την περιοχή σε πεδίο βολής».

Στις 22 Ιούλη αναμένονται οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες

Στο μεταξύ, στις 22 Ιούλη αναμένεται να δέσει στην Αλεξανδρούπολη το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», που φέρνει στρατεύματα των ΗΠΑ για διεκπεραίωση μέσω της χώρας προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αλλωστε έχει ξεκινήσει ήδη η έκτη κατά σειρά περιοδική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», η οποία πραγματοποιείται από το 2014, με πρόσχημα τα τότε γεγονότα στην Κριμαία. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παίρνουν μέρος στην επιχείρηση συνολικά 6.000 στρατιώτες, διενεργώντας επιχειρήσεις και ασκήσεις σε περίπου 17 χώρες.

Σημαντικό κομμάτι της δύναμης αυτής είναι φέτος η 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (101 CAB - έχει στο δολοφονικό «παλμαρέ» της επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν), η οποία αναπτύσσει στην Ευρώπη περίπου 2.000 άτομα προσωπικό, 50 ελικόπτερα «Black Hawk», 4 «Chinook», 25 «Apache» και περισσότερα από 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κοντέινερ.

Καθώς στοιχεία της θα διασπαρούν σε μια σειρά χώρες, θα πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με δυνάμεις από Ελλάδα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γεωργία, Γερμανία, Βρετανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Τα σχετικά της διεκπεραίωσης συζήτησαν χτες στο υπουργείο Αμυνας ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, που έσπευσε για πολλοστή φορά εκεί, για να γράψει κατόπιν σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι είχαν μια «σπουδαία συζήτηση» εστιάζοντας στην «αυξανόμενη συνεργασία» τους, στη «σημασία των Ναυπηγείων Ελευσίνας» (μπροστά στην πώλησή τους στην αμερικανική ΟNEX) και στο «επερχόμενο ταξίδι» τους στην Αλεξανδρούπολη για να επιβλέψουν από κοντά «την επόμενη εναλλαγή δυνάμεων (rotation) της Atlantic Resolve».

Σημειωτέον, στην Αλεξανδρούπολη φέρονται να φτάνουν ήδη στελέχη της αμερικανικής «598 Transportation Brigade» και της «21 Theater Sustainment Command», προκειμένου μαζί με στελέχη της ελληνικής 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (έδρα της η Αλεξανδρούπολη) να συντονίσουν τη διεκπεραίωση.

Επίσης, τεστάροντας τις δυνατότητες όλων των υποδομών και δικτύων της περιοχής, ο εξοπλισμός και το προσωπικό που θα ξεφορτωθούν στην Αλεξανδρούπολη θα διεκπεραιωθούν βορειότερα, προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για πρώτη φορά σιδηροδρομικά, σε αντίθεση με την αξιοποίηση από τους Αμερικανούς παλαιότερα, σε προηγούμενες αναπτύξεις τους, του οδικού δικτύου.

Σημειωτέον, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η χρήση του λιμένα, των σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών της περιοχής θα λειτουργήσει και ως πρόβα για την αξιοποίηση της ακριτικής περιοχής του χρόνου, για τη γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 2021», που αναμένεται να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και θα χρησιμοποιήσει την Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα βασικά ευρωπαϊκά λιμάνια διεκπεραίωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήνουν βάση logistics στο Κερατσίνι!(2023-08-26 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο άλλης μιας αμερικανικής αποστολής(2022-09-23 00:00:00.0)
Βούλιαξε από Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη(2021-11-27 00:00:00.0)
Σταθερά στο στόχαστρο του αμερικανικού «ενδιαφέροντος» οι υποδομές(2021-08-12 00:00:00.0)
Προχωρά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού(2020-10-16 00:00:00.0)
Κάλεσμα στο λαό να καταδικάσει την επικείμενη «απόβαση» αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων(2020-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ