Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Με την τέχνη του αγώνα, πιο δυνατοί, προχωράμε»

Στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Καλλιτέχνες και γενικότερα εργαζόμενοι στο χώρο του Θεάματος - Ακροάματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ και συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με τίτλο «Με την τέχνη του αγώνα, πιο δυνατοί, προχωράμε». Μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και ακολούθησε συζήτηση.

Παίρνοντας αφορμή το σύνθημα της εκδήλωσης, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε ότι έγινε πράξη στις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις, με μεγάλη για το χώρο συμμετοχή και με σημαντική παρουσία νέων καλλιτεχνών. Κινητοποιήσεις που ξεχώρισαν με τη μαχητικότητα, την ευρηματικότητα και την πολυμορφία τους. Μια προσπάθεια που έβγαλε στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για την ίδια τους την Τέχνη.

Αφού αναφέρθηκε στις σοβαρές εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, στάθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκονται στη δίνη της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, έχει ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον των τεχνών και του θεάτρου. Χαρακτηριστικά ανάφερε τη σταθερότητα και την ταχύτητα με την οποία προώθησε η κυβέρνηση τις επιδιώξεις της στον πολιτισμό. «Ψηφιακός μετασχηματισμός, εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, σύμπραξη με ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης για τον πολιτισμό. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κερδοφορία των επενδύσεων στον πολιτισμό, μετατροπή σε εξαγώγιμο εμπόρευμα, πόλο έλξης τουρισμού μαζί και πολιτιστικού τουρισμού, αλλά και θεσμική και οικονομική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι και μέσα από τον ψηφιακό πολιτισμό θα πολλαπλασιάζεται το "κοινό" που απευθύνεται το καλλιτεχνικό έργο, ενώ καθώς θα αφαιρείται το πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα, θα πλουτίζουν περισσότερο οι επιχειρηματίες εκείνοι που μπορούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά να προσαρμόσουν τη δουλειά τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Το ψηφιακό, αλλά και διά ζώσης καλλιτεχνικό έργο θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας, που μαζί με το φυσικό τοπίο γίνεται πόλος έλξης τουρισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται τώρα περισσότερο εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους και ο σύγχρονος πολιτισμός», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός και σημείωσε ότι «πάνω απ' όλα επιδιώκεται η καθολική υποταγή των καλλιτεχνών, ο πλήρης έλεγχος του περιεχομένου της τέχνης, η μαχητική στράτευση στους στόχους του συστήματος».


Ακόμα, αναφέρθηκε συνοπτικά στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ άκουσε τα σωματεία του χώρου, υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματά τους και στήριξε ουσιαστικά τις κινητοποιήσεις τους.

Εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του Ν. Σοφιανού θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ