Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
«Περασμένες - ξεχασμένες» οι τεράστιες περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
  • Αναγνωρίζεται η διεκδίκηση αναδρομικών μόνο για 11 μήνες
  • «Μήτρα νομιμοποίησης» των άθλιων περικοπών ο νόμος Κατρούγκαλου

Οι συνταξιούχοι δεν παραγράφουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, παλεύουν για ό,τι τους έχει αφαιρεθεί
Οι συνταξιούχοι δεν παραγράφουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, παλεύουν για ό,τι τους έχει αφαιρεθεί
Στην κατεύθυνση της οριστικής «παραγραφής» των δίκαιων διεκδικήσεων των συνταξιούχων για όλες τις περικοπές που επέβαλαν στις συντάξεις οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα, αξιοποιώντας ως «μήτρα νομιμοποίησης» των περικοπών αυτών τον αντιασφαλιστικό νόμο - λαιμητόμο, του Κατρούγκαλου, κινείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην «πιλοτική δίκη» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, εξαιρώντας από αυτήν τη «νομιμοποίηση» μόνο το 11μηνο μεταξύ Ιούνη 2015 και Μάη 2016.

Με τη δημοσιοποίηση και των νέων αποφάσεων του ΣτΕ, επιβεβαιώνεται ότι η ψήφιση το Μάη του 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του νόμου 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) αποτελεί σημείο καμπής στη μακρά αλυσίδα των περικοπών, καθώς λειτούργησε ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ενσωματώνοντας και «νομιμοποιώντας» ουσιαστικά όλες τις προηγούμενες περικοπές, «λύνοντας» ζητήματα αντισυνταγματικότητας κ.ά. και κλείνοντας το δρόμο σε διεκδικήσεις αναδρομικών για το χρονικό διάστημα μετά την ψήφισή του.

Τι προβλέπουν οι αποφάσεις της «πιλοτικής δίκης»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ στην «πιλοτική δίκη» που προκάλεσε η κυβέρνηση και έγινε τον περασμένο Γενάρη:

  • Αναδρομικά για τις περικοπές στις συντάξεις τους αναγνωρίζονται για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016. Δηλαδή, τα αναδρομικά περιορίζονται στο χρονικό διάστημα από την έκδοση των προηγούμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ τον Ιούνη του 2015 (αποφάσεις 2287 - 2288 περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2012) και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου στις 12/5/2016.
  • Οσον αφορά το χρονικό διάστημα από το 2013 έως και τον Ιούνη του 2015, το ΣτΕ επανέλαβε την προηγούμενη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία, ενώ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές του εν λόγω διαστήματος, αποκλείει την απόδοση αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων, ορίζοντας ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνο οι συνταξιούχοι που είχαν ήδη ασκήσει προσφυγές πριν τον Ιούνη του 2015.
  • Απορρίπτεται οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και μετά, παρότι αναγνωρίζεται ότι ο εν λόγω νόμος ουσιαστικά θεσπίζει εκ νέου τις ίδιες περικοπές. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη νέα απόφαση του ΣτΕ (1439/2020), η οποία επικαλείται προηγούμενες αποφάσεις για τον νόμο Κατρούγκαλου, «οι εν λόγω μειώσεις, από τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 και εφεξής, έχουν ως νόμιμο έρεισμα την ανωτέρω διάταξη του άρθρου 14 παρ. 2 περ. α' του τελευταίου αυτού νόμου, από το χρονικό δε αυτό σημείο και εφεξής (12.5.2016) είναι νόμιμες», ενώ υπενθυμίζει πως «με την απόφαση 1890/2019 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (σκέψη 20), κρίθηκε καταρχήν συνταγματικώς θεμιτή η εκ νέου κατ' ουσίαν θέσπιση των ως άνω περικοπών στο πλαίσιο επανυπολογισμού και των επικουρικών συντάξεων». Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, στο πρώτο πακέτο των αποφάσεων που ακολουθούν την «πιλοτική δίκη», το ΣτΕ ήδη απορρίπτει προσφυγές συνταξιούχων για τις περικοπές από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συνέχισε να τις εφαρμόζει και στη συνέχεια τις ενσωμάτωσε στον νόμο 4387, καθιστώντας τες «νόμιμες», είναι οι εξής:

  • Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  • Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% - 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
  • Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10% - 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
  • Πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 800 ευρώ.
  • Πλήρης περικοπή των Δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.
Κοροϊδία και... «βλέπουμε» από την κυβέρνηση ΝΔ - Απύθμενο θράσος από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, ακόμα και μετά τη χτεσινή δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για αυτά τα περιορισμένα αναδρομικά των 11 μηνών, η κυβέρνηση ΝΔ αντί να ανακοινώσει ότι δρομολογεί την άμεση απόδοσή τους στο σύνολο των συνταξιούχων, αναμασά την γνωστή καραμέλα περί «συνεκτίμησης των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και αντοχών».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του μετά την έκδοση της απόφασης, το υπουργείο Εργασίας, αφού επαναλαμβάνει τα τετριμμένα περί «σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων», στο διά ταύτα αναφέρει: «Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής».

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης ήρθε να προστεθεί η προκλητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ: Με μια δήλωση - μνημείο υποκρισίας, η Εφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Εργασίας, καλεί την κυβέρνηση «να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, μην τους αναγκάσει σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που δικαιούνται», προσθέτοντας με απύθμενο πολιτικό θράσος ότι «8 χρόνια μετά, το ΣτΕ αποκαθιστά τους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2016, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που ψηφίστηκε τότε θεράπευσε αυτήν την αντισυνταγματικότητα...».

Αυτό που δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα εν λόγω αναδρομικά δημιουργήθηκαν επί δικής του διακυβέρνησης, επειδή δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΣτΕ τον Ιούνη του 2015 και συνέχισε να εφαρμόζει τις αντισυνταγματικές περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ η... «θεραπεία» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι με τον νόμο - λαιμητόμο, του Κατρούγκαλου, ενσωμάτωσε τις άθλιες περικοπές στον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, καθιστώντας από το 2016 και μετά «νόμιμο» το πετσόκομμα των Σαμαρά - Βρούτση από το 2012!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ