Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Παραμύθι χωρίς όνομα» με το μεράκι της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ

Με μεγάλη χαρά, και φέτος, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ προετοιμάζει το επόμενο έργο που θα παρουσιαστεί στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Το «Παραμύθι χωρίς όνομα», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το οποίο γράφτηκε το 1958-'59, ως θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα (1910), που ο Καμπανέλλης αγαπούσε από παιδί.

Με ενθουσιασμό, όλα τα μέλη της ομάδας αφιερώνουν κόπο και χρόνο, ώστε να επιμεληθούν κάθε λεπτομέρεια της παράστασης και το αποτέλεσμα, για άλλη μία χρονιά, να τραβήξει το ενδιαφέρον των θεατών. Οι πρόβες βρίσκουν στέγη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα, ενώ ο χώρος βοηθάει επίσης για να φτιαχτούν τα απαραίτητα κουστούμια και σκηνικά.

Το έργο που θα ανεβάσει φέτος η θεατρική ομάδα είναι το άκρως συμβολικό συμβολικό και επίκαιρο. Οπως σημειώνει και ο ίδιος ο θεατρικός συγγραφέας: «Η ποίηση, η σάτιρα, η αδρή - αλλά ποτέ καταθλιπτική - δραματικότητα, όλ' αυτά σ' έναν κόσμο παραμυθιού, που όμως έχει αντίκρυσμα σε αλήθεια, δίνουν στο "Παραμύθι" ομορφιά και ζωντάνια που δε θα πάψουν ποτέ να συγκινούν».

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά από τον θίασο «Νέο Θέατρο» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου με σκηνικά του Γ. Βακαλό και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, για να κατέβει γρήγορα από τη λογοκρισία. Πρόκειται για μία διδακτική αλληγορία, με στοιχεία από το «επικό θέατρο» του Μπ. Μπρεχτ.


Τα γεγονότα της ιστορίας εκτυλίσσονται σε μια φανταστική χώρα, όπου ο Βασιλιάς, φροντίζοντας μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή του, αδειάζει το θησαυροφυλάκιό της, κάνοντας τους κατοίκους να υποφέρουν και αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ομως ο Πρίγκιπας, ο γιος του βασιλιά, αποφασίζει να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο λαός, που παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, ενώ ψυχή και νους του αγώνα είναι η Φτωχομάνα και ο Δάσκαλος, που με τη σοφία τους και την αγάπη τους καθοδηγούν το λαό. Ως καταλύτης στην πλοκή λειτουργούν ο πόλεμος και ο πόθος για ειρήνη, καθώς και η ελπίδα, η ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο.

Στο έργο αυτό ο Καμπανέλλης κάνει μία έμμεση αναφορά στη νεότερη ελληνική Ιστορία, μέσα από έντονα κοινωνικά σχόλια που στηλιτεύουν την εξουσία. Αναδεικνύει την ανάγκη ο λαός να παλέψει για την ευτυχία του, παρά τις στερήσεις, τις αγωνίες και τα δεινά του. Να διεκδικήσει μία καλύτερη ζωή, να ξεσηκωθεί για το δίκιο του.

Συζήτηση με τον Κώστα Καζάκο

Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ εκδήλωση για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Τα μέλη της θεατρικής ομάδας και οι συντελεστές της παράστασης αντάλλαξαν γνώμες και γέμισαν αισιοδοξία και όρεξη για να δουλέψουν την προετοιμασία του φετινού θεατρικού τους έργου.

Από παλιότερες πρόβες και παραστάσεις της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ
Από παλιότερες πρόβες και παραστάσεις της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ
Την αρχική εισήγηση έκανε ο Ντ. Τζαβάρας, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μίλησε για τις καινοτομίες που εισήγαγε στο ελληνικό θέατρο ο Ι. Καμπανέλλης. Ανέδειξε πλευρές για τη βιογραφία του θεατρικού συγγραφέα και στοιχεία για τα υπόλοιπα κείμενά του.

Μεγάλη χαρά και ξεχωριστή στιγμή ήταν το γεγονός ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απάντησε σε ερωτήματα της θεατρικής ομάδας ο Κώστας Καζάκος.

Ηταν μεγάλος ο ενθουσιασμός των μελών και φίλων της ΚΝΕ να παρακολουθήσουν τον Κ. Καζάκο, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Ι. Καμπανέλλη σε έργα όπως «Η αυλή των θαυμάτων» και φυσικά στο έργο που έγραψε ιστορία, «Το μεγάλο μας τσίρκο» με τον θίασο Καζάκου - Καρέζη, που ανέβηκε στη δικτατορία, το 1973, σε μουσική του Ξαρχάκου. Οπως ανέφερε, ο Ι. Καμπανέλλης έκανε πολύ προχωρημένα έργα, τόσο για την εποχή του, όσο και για σήμερα ακόμα.

Ο Κ. Καζάκος μοιράστηκε τις πολύτιμες σκέψεις του με τα μέλη της θεατρικής ομάδας για τη θεατρική γραφή του Ι. Καμπανέλλη, την αλληγορία που περιέχεται σε αυτά, αλλά και ευρύτερους προβληματισμούς γύρω από τον ρόλο της τέχνης σήμερα, ως όπλου που μπορεί να διεγείρει διαθέσεις για την αλλαγή της κοινωνίας. Δεν παρέλειψε να τονίσει στα μέλη της θεατρικής ομάδας πως από την θεατρική τέχνη, ιδίως την ερασιτεχνική, δεν πρέπει να απουσιάζουν ποτέ η όρεξη, το μεράκι και ο ενθουσιασμός. Κατά τον Κ. Καζάκο, αυτά γίνονται αντιληπτά στο κοινό και του τραβάν το ενδιαφέρον, το οποίο χρειάζεται να διατηρείται αμείωτο...

Τέλος, ο Κ. Καζάκος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη θεατρική της ΚΝΕ και συνολικά στην ΚΝΕ για τις προετοιμασίες του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παραμύθι χωρίς όνομα» στον Περισσό(2022-11-19 00:00:00.0)
Ακουσε τη φωνή μου και έλα...(2022-09-23 00:00:00.0)
Αφιερωμένη στον Κώστα Καζάκο η πρώτη μέρα των κεντρικών εκδηλώσεων(2022-09-17 00:00:00.0)
Σήμερα «Το Μεγάλο μας Τσίρκο»(2017-06-14 00:00:00.0)
«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ(2017-06-13 00:00:00.0)
Θεατρικές Παραστάσεις από το ΚΕΘΕΑ - «ΔΙΑΒΑΣΗ»(2012-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ