Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην κατάργηση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης

Το αίτημα για ανάκληση της απόφασης για τα νέα ωρολόγια προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που εξοβελίζει τα καλλιτεχνικά μαθήματα από τα λύκεια, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από την Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, με τη συμμετοχή μιας σειράς φορέων, που ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων Τέχνης ευρύτερα, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της ΟΛΜΕ, της ΑΣΓΜΕ και άλλων φορέων, που καταδίκασαν τον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών αλλά και άλλων μαθημάτων και κλάδων από τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Μέσα από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η σημασία της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και της Αισθητικής Αγωγής στην ολόπλευρη καλλιέργεια της προσωπικότητας των παιδιών, κόντρα στο μονοδιάστατο πρόγραμμα του σχολείου που οικοδομείται, η σύνδεση του περιεχομένου του σχολείου με τον άνθρωπο που αυτό διαμορφώνει. Για μια ακόμα φορά κατήγγειλαν την κατάργηση ακόμα και του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος του Σχεδίου, το οποίο απαιτείται για την εισαγωγή σε 17 Τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι των οποίων καλούνται να προσφύγουν υποχρεωτικά στην ιδιωτική Εκπαίδευση.

Οπως επισημάνθηκε από διάφορους φορείς, και μέχρι σήμερα η ύπαρξη των καλλιτεχνικών μαθημάτων ήταν ενδεικτική και ήταν υποτιμημένα στο σχολικό πρόγραμμα, τη στιγμή που θα έπρεπε η τέχνη να αποτελεί εργαστηριακό μάθημα, οργανικά ενταγμένο στο σχολείο από το νηπιαγωγείο μέχρι και το τέλος του λυκείου, με βάση τη συμβολή της τέχνης στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, της σκέψης, ανεξάρτητα από την επαγγελματική διαδρομή που θα ακολουθήσει ο καθένας.

Τονίστηκε παράλληλα πως η απόφαση του υπουργείου αφήνει εκτός σχολείου εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν ως αναπληρωτές στα καταργούμενα αντικείμενα, ενώ έχει επιπτώσεις και στα αντίστοιχα Τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Κατά την εκδήλωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα ωρολόγια προγράμματα, και τονίστηκε πως αυτές θα συνεχιστούν, παράλληλα με μια πολύμορφη δραστηριότητα ανάδειξης του ζητήματος στην κοινωνία αλλά και με δικαστικές προσφυγές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ