Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Ηλικιωμένοι πέθαναν αβοήθητοι για να μη «φορτωθούν» οι ΜΕΘ

...καταλήγει πανεπιστημιακή έρευνα

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Την πιο «σκοτεινή» ίσως πλευρά της διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και συνολικά του συστήματος Υγείας στη Σουηδία αποκαλύπτει και η νέα ανάλυση από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Το γεγονός, δηλαδή, ότι χιλιάδες ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με προβλήματα υγείας αποκλείστηκαν εξ ορισμού από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με βάση τις ...πιθανότητες που είχαν για να ζήσουν και πέθαναν αβοήθητοι, χωρίς να έχουν καν την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους με βάση τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Απρίλη - προτού καν προκύψει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στη Σουηδία - ο «Ριζοσπάστης» είχε αποκαλύψει σχετικό έγγραφο με οδηγίες προς τα νοσοκομεία της Σουηδίας, σύμφωνα με το οποίο οι ασθενείς με κορονοϊό άνω των 80, ή μεταξύ 65 - 75 με προβλήματα σε ζωτικά όργανα δεν θα έπρεπε καν να εισάγονται σε ΜΕΘ.

Παρά το γεγονός ότι στη Σουηδία δεν επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών και το ποσοστό θνησιμότητας είναι ιδιαίτερα υψηλό, παρατηρήθηκε το παράδοξο - και μοναδικό παγκοσμίως - φαινόμενο να μην «καταρρεύσει» το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ούτε να υπερφορτωθούν οι ΜΕΘ. Και μάλιστα πρόκειται για μια χώρα που έχει από τις χαμηλότερες αναλογίες νοσοκομειακών κρεβατιών ανά κάτοικο στην Ευρώπη και μόλις 5,5 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους.

«Τα ποσοστά χρησιμοποίησης των ΜΕΘ στη Σουηδία παρέμειναν χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των θανάτων εμφανίστηκε σε ασθενείς που δεν είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ», παρατηρούν οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Clinical Infectious Diseases».

«Με βάση την ανάλυση ανά κατηγοριοποιημένη ηλικιακή ομάδα, οι ηλικιωμένοι Σουηδοί ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν παρά να γίνουν δεκτοί σε ΜΕΘ. Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόγνωση (επιβίωσης) του ασθενούς εξετάστηκε κατά την εισαγωγή στη ΜΕΘ, μειώνοντας το φορτίο υγειονομικής περίθαλψης με κόστος τη μειωμένη επιβίωση ασθενών που δεν γίνονται δεκτοί», συνεχίζει η μελέτη και καταλήγει: «Αυτό πιθανότατα μείωσε το φορτίο στις ΜΕΘ με κόστος τον θάνατο των ασθενών υψηλού κινδύνου έξω από τις ΜΕΘ».

Μάλιστα, επισημαίνεται πως δεδομένου ότι σύμφωνα με την ανάλυση «δεν είχαν καταληφθεί όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ της χώρας, δεν είναι καν σαφές ότι αυτό (σ.σ. ο αποκλεισμός ασθενών) ήταν απαραίτητο»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων «δείχνει τα δόντια της»(2021-04-02 00:00:00.0)
Χιλιάδες ηλικιωμένοι πέθαναν αβοήθητοι σε οίκους ευγηρίας(2021-01-08 00:00:00.0)
Φουντώνει η κατακραυγή επιστημόνων προς την κυβέρνηση(2020-04-16 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται να ...μετρήσει χιλιάδες νεκρούς(2020-04-09 00:00:00.0)
Οι αριθμοί πίσω από τους ...αριθμούς(2020-04-03 00:00:00.0)
Εκατοντάδες νεκροί κάθε μέρα(2020-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ