Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα

Πλούσια πείρα μεταφέρθηκε στη σύσκεψη από τους εκπροσώπους φορέων και σωματείων

Πλούσια ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων που πήραν το λόγο στη χτεσινή σύσκεψη.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, στάθηκε αναλυτικά στην κατάσταση στον Τουρισμό, όπου απασχολείται η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του νησιού, τονίζοντας πως «Και στην περίοδο της 10ετούς κρίσης οι εργαζόμενοι πλήρωσαν το μάρμαρο, αλλά και τώρα πάλι επιδιώκουν κυβέρνηση και τουριστικοί όμιλοι να πληρώσουν πάλι τη νέα κρίση του, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι. Ηδη σήμερα περίπου 20.000 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα στο νησί. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει με αντίστοιχο τρόπο και τους αυτοαπασχολούμενους βιοπαλαιστές και τους μικρομεσαίους αγρότες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση του Εργατικού Κέντρου με την έναρξη της πανδημίας, τονίζοντας πως «ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως δεν σιωπήσαμε», φέρνοντας ως παράδειγμα τη δράση δίπλα στο σωματείο των οδηγών ΚΤΕΛ, δίπλα στους ναυτεργάτες, τις δεκάδες παρεμβάσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις για την προστασία των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, που τσακίζονται από την ανεργία και την αβεβαιότητα.

Η δράση του Εργατικού Κέντρου ενοχλεί, επισήμανε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην κλήση του ίδιου και ενός ακόμα μέλους της Διοίκησης για προκαταρκτική εξέταση από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, για διαδήλωση στο λιμάνι τον περασμένο Φλεβάρη. Ενέργειες σαν κι αυτή, σημείωσε, εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων, όπως και με το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων που συζητιέται στη Βουλή.

Σπύρος Αγαλιώτης
Σπύρος Αγαλιώτης
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην κοινή δράση που αναπτύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τους υπόλοιπους φορείς για μεγάλα λαϊκά προβλήματα, και κλείνοντας ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη σταθερή στήριξή του στο εργατικό κίνημα και τα σωματεία του νησιού και ξεκαθάρισε πως «ως Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε τον αγώνα να μην πεινάσει κανένας στο νησί, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα (....) για την τήρηση της κλαδικής Σύμβασης σε όσα ξενοδοχεία ανοίξουν, για να σταματήσουν ΔΕΗ, δήμος και τράπεζες να χρεώνουν τους ανέργους με επιπλέον ποσά καθημερινά».

Ο Σπύρος Αγαλιώτης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνας Αγροτών, αναφέρθηκε στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και στη μεγάλη πτώση των τιμών ως αποτέλεσμα της ΚΑΠ, αλλά και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία και την αδιάθετη παραγωγή. Τόνισε πως «εδώ και τώρα λοιπόν προκύπτει η ανάγκη της αναπλήρωσης του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και της Ζακύνθου, με ευθύνη της κυβέρνησης» και αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής, στον αγώνα ώστε κανένας αγρότης να μη βρεθεί χωρίς ιατρική - φαρμακευτική κάλυψη, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι να είναι ανασφάλιστοι, για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές από καιρικά φαινόμενα, για τις οποίες οι αγρότες πληρώνουν αυξημένες εισφορές στο ΕΛΓΑ αλλά δεν αποζημιώνονται στο 100%.

Βαγγέλης Τσιώλας
Βαγγέλης Τσιώλας
Ο Βαγγέλης Τσιώλας πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, μεταφέροντας και την πείρα από την πανδημία, μίλησε για τα τεράστια κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του νοσοκομείου, στις ελλείψεις που αφορούν και την προετοιμασία για το άνοιγμα του τουρισμού («μια ΜΕΘ στήθηκε εκ των έσω, οι μισοί εργαζόμενοι επικουρικοί, υπάρχει κλινική κόβιτ χωρίς προσωπικό» σημείωσε), όπως και τις ελαστικές μορφές εργασίας που κυριαρχούν στο νοσοκομείο με μεγάλες συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς. «Ζητάμε μόνιμες προσλήψεις και στήριξη της δημόσιας υγείας, μονιμοποίηση συμβασιούχων και εσείς σαν κόμμα θέλουμε να στηρίξετε την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά» σημείωσε, και τόνισε πως «Παλεύουμε για μας, για όλους εσάς, ώστε αν χρειαστεί να προσφέρουμε αυτό που δικαιούται ο λαός», ξεκαθαρίζοντας πως όσα νομοσχέδια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων κι αν πάρουν «θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, όλοι μπροστά για το αυτονότητο, για τη δημόσια υγεία στο νησί».

Η Λίλυ Μπουζιάνου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου, ανέφερε ότι ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή της πανδημίας δε σταμάτησε να παλεύει για το τι θα μπορέσουν να προλάβουν και να σώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Στη συνέχεια μίλησε σύντομα αναφέροντας μερικά από τα αιτήματα του Συλλόγου που καταγράφονται και στο υπόμνημα του Συλλόγου που επέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως την επιχορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, έκτακτη οικονομική βοήθεια στις 5.000 ευρώ για τις πάγιες ανάγκες των συναδέλφων μας, για ένταξη στη ρύθμιση 120 δόσεων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιστροφή προκαταβολής φόρου, ρυθμίσεις από τη ΔΕΗ, πάγωμα δανείων κ.ά. «Ζητάμε από σας τη συμπαράστασή σας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας.

Λίλυ Μπουζιάνου
Λίλυ Μπουζιάνου
O Διονύσης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου μουσικών στη Ζάκυνθο, παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στάθηκε στις βαριές συνέπειες που έχει δεχτεί ο κλάδος των μουσικών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, και στην πρωτοβουλία του παραρτήματος να συμπαρασταθεί στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού που υποφέρουν, «αλλά και για να προβάλουμε τα αιτήματα του κλάδου μας που στη Ζάκυνθο συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό». Στην παρέμβασή του συνόψισε και τα αιτήματα των εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, για να μη μείνει κανείς χωρίς εισόδημα, για επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και εξασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας, κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων κ.ά.

Ο Χρήστος Καποδίστριας, μέλος του 15μελούς του 1ου Λυκείου Ζακύνθου, αναφέρθηκε στα σοβαρά κτιριακά προβλήματα του σχολείου, το οποίο είναι το παλιότερο σχολικό κτίριο του νησιού, αφού χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953, στο γεγονός ότι έχει να γίνει σοβαρή συντήρηση στο σχολείο εδώ και πολλά χρόνια, ότι «παρά το ότι είμαστε σε σεισμογόνα περιοχή και τους συχνούς σεισμούς, δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο κτίριο μελέτη στατικότητας». Για όλα τα παραπάνω, αλλά και «για τις διατάξεις που θέλει να περάσει το υπουργείο Παιδείας, για την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη ειδικά στο σεισμογόνο νησί μας, για τη βάση του 10 και για την "τράπεζα θεμάτων", κινητοποιηθήκαμε σαν μαθητές πολλές φορές», σημείωσε, σημειώνοντας πως οι κινητοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να εγκριθεί από το υπουργείο ποσό για την επισκευή του σχολείου, αλλά «παρ' όλα αυτά καμία σοβαρή επισκευή δεν έγινε από άποψη υποδομών και το κτίριο παραμένει με σοβαρές ελλείψεις».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διονύσης Παρασκευόπουλος
Διονύσης Παρασκευόπουλος

Χρήστος Καποδίστριας
Χρήστος Καποδίστριας

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ