Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Παζάρια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο λογαριασμός στους λαούς

Η δημοσιονομική κατάσταση και ο δημοσιονομικός «προσανατολισμός» στην Ευρωζώνη αποτελούν το κεντρικό ζήτημα στη σημερινή τηλεσυνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ με βάση και την έκθεση με τις Θερινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Στο «κάδρο» βρίσκεται η γενικευμένη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2020 και η μερική ανάκαμψη για το 2021 σε συνδυασμό βέβαια με τις εντεινόμενες ανισομετρίες, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των οικονομιών της ιμπεριαλιστικής ένωσης αλλά και της «αβεβαιότητας», που καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν για το 2020, ο προβλεπόμενος ρυθμός της κατρακύλας στην Ευρωζώνη φτάνει στο 8,7%, από 7,7% στην προηγούμενη έκθεση (αρχές Μάη) και συνολικά στην ΕΕ στο 8,3% από 7,4%.

Για το 2021 - αλλά με αβεβαιότητες - προβλέπεται η κάλυψη ενός μόνο τμήματος των απωλειών, με ρυθμό ανάκαμψης 6,1% (αντί 6,3% προηγουμένως) στην Ευρωζώνη και 5,8% (αντί 6,1%) συνολικά στην ΕΕ.

Ουσιαστικά, η σημερινή συζήτηση στο Γιούρογκρουπ αποτελεί την εκκίνηση των αντιλαϊκών παζαριών γύρω από τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών προγραμμάτων και των κρατικών προϋπολογισμών για το 2021, με άξονα τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων με τα διαδοχικά κρατικά πακέτα στήριξης.

Θυμίζουμε ότι για το 2020 εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης, με την προϋπόθεση ότι αυτό «δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα», όπως χαρακτηριστικά προβλέπεται.

Οπως φαίνεται, ο προσανατολισμός αυτός θα παραμείνει και για το 2021, με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου που έχει κατατεθεί στο τραπέζι του σημερινού Γιούρογκρουπ να αναφέρει ότι η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής ήταν δικαιολογημένη υπό το φως της σοβαρής οικονομικής κρίσης και επέτρεψε στις κυβερνήσεις να κάνουν πλήρη χρήση του οπλοστασίου τους.

Το ενδεχόμενο παράτασης στη «ρήτρα γενικής διαφυγής» έρχεται να βάλει πλάτες και στην κλιμάκωση των φοροελαφρύνσεων, απαλλαγών αλλά και συνολικά της επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακού σχεδίου».

Και ενώ βέβαια τα αντιλαϊκά παζάρια για το 2021 αναμένεται να συνεχιστούν και μετά το φθινόπωρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είχε ξεκαθαρίσει πως «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».

Σε αυτό το φόντο, τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης για μια ακόμη φορά φορτώνονται στις πλάτες των λαών, ενώ πρόσθετες στα όσα προβλέπονται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων είναι και οι «μεταμνημονιακές δεσμεύσεις» που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, οι οποίες όπως έχει ξεκαθαριστεί βρίσκονται σε πλήρη ισχύ, φορτώνοντας - για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους - χαράτσια και περικοπές στις λαϊκές πλάτες, μέσω των «πλεονασμάτων».

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα συζητηθεί η εκλογή νέου προέδρου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη θέση του απερχόμενου Μ. Σεντένο.

Φορολογικό νομοσχέδιο

H προσπάθεια μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για συνταξιούχους του εξωτερικού αλλά και ρυθμίσεις που αφορούν την ευνοϊκή φορολόγηση μετοχών που παρέχονται από εταιρείες σε εργαζομένους, η αύξηση των τελών για εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, προβλέπονται μεταξύ άλλων στις διατάξεις φορολογικού νομοσχεδίου που δόθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα:

-- Καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 7% για το παγκόσμιο εισόδημα των συνταξιούχων αλλοδαπής που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον υπάρχει σχετική σύμβαση με τα κράτη στα οποία κατοικούν.

-- Προβλέπεται νέο πλαίσιο δωρεάν παροχής μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους, μέσω της φορολόγησης ως εισοδήματος, με σταθερό συντελεστή 15%, της υπεραξίας που θα αποκομίσει ο εργαζόμενος από την πώληση των μετοχών αυτών.

-- Προσαυξάνεται το τέλος ταξινόμησης για τα ΙΧ, τα οποία φέρουν πρώτη ημερομηνία ταξινόμησης έως τις 31 Αυγούστου 2018.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ