Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Δείγματα γραφής ενός παμπάλαιου και ξένου προς τα συμφέροντα των εργαζομένων συνδικαλισμού

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» σχετικά με την εκδίωξή της από το Προεδρείο

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος
Τη Δευτέρα το βράδυ συγκλήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όπως αναδείχθηκε από τις πρόσφατες εκλογές, για τη συγκρότηση του Προεδρείου. Εκεί, επιβεβαιώθηκε αυτό που μέρες τώρα φημολογούνταν, πότε πιο ανοιχτά, πότε πιο συγκεκαλυμμένα. Η παράταξη «Αγωνιστική Ενότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών» (δυνάμεις που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ), μαζί με τους δήθεν ανεξάρτητους, από την παράταξη «Από Κοινού» (support art workers), 2η και 3η δύναμη αντίστοιχα στις εκλογές, αγνοώντας την εντολή του κλάδου και πετώντας το δημοκρατικοφανές και ενωτικό προσωπείο με το οποίο κατέβηκαν στις εκλογές, απέκλεισαν τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» (ΔΕΗ), η οποία, θυμίζουμε, είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές.

Συγκεκριμένα, οι δύο παρατάξεις απέρριψαν την πρόταση της ΔΕΗ για αντιπροσωπευτικό και αναλογικό Προεδρείο και την πρόταση να είναι πρόεδρος ο Δημήτρης Καταλειφός (ο πρώτος σε σταυρούς της πρώτης παράταξης). Αντ' αυτού εξέλεξαν πρόεδρο τον Σπύρο Μπιμπίλα από την «Αγωνιστική Ενότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών», αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και γενικό γραμματέα τον Αρη Λάσκο, και οι δύο από τους «Από Κοινού».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει πείρα στην 100χρονη διαδρομή του από διάφορες προσπάθειες του παρελθόντος για να μπει φρένο στον αγωνιστικό προσανατολισμό και τις διεκδικήσεις του. Οι δυνάμεις της ΔΕΗ μαζί με τον κλάδο θα συνεχίσουν να είναι μπροστά, παλεύοντας για τη ζωή και την τέχνη τους. Αλλωστε, μπροστά τους είναι και οι μεγάλες διαφαινόμενες αλλαγές στο θεατρικό τοπίο (εξόντωση των μικρών παραγωγών και θιασαρχών, συγκέντρωση της καλλιτεχνικής παραγωγής σε λίγα χέρια, εκχώρηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, αλλαγές στο ίδιο το επάγγελμα του ηθοποιού). Σε αυτήν τη συγκυρία χρειάζεται ακόμα πιο πολύ ένα σωματείο σε διαρκή γραμμή σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, και όχι ένα σωματείο - βολικός συνομιλητής με υπουργείο και εργοδότες, όπως ορισμένοι θέλουν να μετατρέψουν το ΣΕΗ. Οι ηθοποιοί έχουν τη γνώση και την εμπειρία να προασπίσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους.

Εχουμε την εμπειρία, τη γνώση, το πείσμα να προασπίσουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» σημειώνει:

«H ΔΕΗ χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους που από την περίοδο ήδη της καραντίνας συσπειρώθηκαν γύρω από το Σωματείο μας και, μπαίνοντας ορμητικά στο προσκήνιο των συνδικαλιστικών αγώνων, κινητοποιήθηκαν και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους στην τέχνη, στην εργασία και στη ζωή τους. Με την αγωνιστική στάση τους έδωσαν νέα πνοή στο ΣΕΗ και συνέβαλαν ώστε οι πρόσφατες εκλογές του να γίνουν από τις πιο μαζικές στην ιστορία του.

Η ανάδειξη για άλλη μια φορά της "Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών" σε πρώτη δύναμη αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα της - σε δίσεκτους μάλιστα για το κίνημα καιρούς - να κρατήσει το Σωματείο ζωντανό μετερίζι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλου του κλάδου, ανεξάρτητο από την κυβερνητική πολιτική και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και γι' αυτό ικανό να φέρνει κατακτήσεις, μικρές και μεγάλες.

Γνωρίζουμε πως ένας τέτοιος μαχητικός προσανατολισμός των σωματείων ενοχλεί όλους εκείνους που επιδιώκουν να λεηλατήσουν και τα τελευταία ψήγματα δικαιωμάτων που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, ειδικά στη συγκυρία μιας νέας οικονομικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών. Γι' αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο, που αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή και με το οποίο επιχειρεί να καταστήσει "παράνομες" τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων.

Γνωρίζουμε ακόμη - μιλώντας ειδικότερα για τον κλάδο μας - πως ένας τέτοιος αγωνιστικός προσανατολισμός του Σωματείου μας αποτελεί εμπόδιο για την κυρίαρχη πολιτιστική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που προβλέπει νέες αναδιαρθρώσεις στο χώρο, με σκοπό να συγκεντρωθεί η καλλιτεχνική παραγωγή σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και να ενισχυθούν με νέες μορφές η εκμετάλλευση και ο έλεγχος των καλλιτεχνών - δημιουργών. Χαρακτηριστική είναι η θεσμοθέτηση της εκχώρησης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών - δημιουργών στους επιχειρηματίες - παραγωγούς. Γι' αυτό άλλωστε τα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του ΣΕΗ, κάλεσαν σε εκδίωξη της ΔΕΗ από τη Διοίκηση του Σωματείου μας.

Αυτή η "εντολή" φαίνεται πως βρήκε πρόθυμες να την υλοποιήσουν τις δύο παρατάξεις ΑΕΝΑΗ και ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα σε ψήφους στις εκλογές του Σωματείου, οι οποίες ενωμένες και "από κοινού" φρόντισαν να μοιραστούν μεταξύ τους όλες τις θέσεις του Προεδρείου στη Διοίκηση του ΣΕΗ, αποκλείοντας παντελώς από αυτό την πρώτη σε ψήφους παράταξη, που είναι η ΔΕΗ.

"Πριν αλέκτορα φωνήσαι", σαν έτοιμοι από καιρό, πέταξαν μονομιάς στο καλάθι των αχρήστων όλες τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις τους, ειδικά αυτές των ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, περί της ανάγκης όλες οι παρατάξεις να συνεργαστούν για την προώθηση των αιτημάτων των ηθοποιών, αρνούμενοι την πρόταση της ΔΕΗ για αντιπροσωπευτικό - αναλογικό Προεδρείο. Απέρριψαν δηλαδή τη μοναδική πρόταση που σεβόμενη την ετυμηγορία του κλάδου απονέμει σε κάθε παράταξη τη θέση που της ανήκει με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, δηλαδή τη θέση του προέδρου στην πρώτη σε ψήφους παράταξη, του γραμματέα στη δεύτερη, του αντιπροέδρου στην τρίτη, του ταμία στην τέταρτη κ.ο.κ. για τις υπόλοιπες θέσεις.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί με μια φωνή καταψήφισαν την πρόταση της ΔΕΗ να αναδειχθεί στη θέση του προέδρου ο Δημήτρης Καταλειφός, ένας συνάδελφος - σύμβολο της υψηλής θεατρικής τέχνης και αντάξιος των εμβληματικών ηθοποιών που μέσα στην ιστορία του Σωματείου μας διατέλεσαν κατά καιρούς πρόεδροί του, δυναμώνοντας με την παρουσία τους την ακτινοβολία του.

Λειτουργώντας συντεταγμένα, ΑΕΝΑΗ - ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, αφού πήραν από δύο και τρεις θέσεις ο καθένας, καταψήφισαν σχεδόν κάθε υποψήφιο της ΔΕΗ, ακόμα και για τη θέση του συμβούλου ραδιοτηλεόρασης, όπου προτάθηκε και πάλι ο Δημήτρης Καταλειφός, που στην πρώτη του τοποθέτηση στο Συμβούλιο του ΣΕΗ μίλησε ανάμεσα σε άλλα για την ενότητα του κλάδου την οποία πρέπει να υπερασπιστεί το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και για τον πολιτιστικό ρόλο που οφείλει να παίξει το Σωματείο μας.

Με τη στάση τους αυτή έδειξαν ότι η απομόνωση της ΔΕΗ αποτελεί για τις δύο αυτές παρατάξεις αυτοσκοπό, έτσι που να τους αφήνει παντελώς αδιάφορους το καλό του Σωματείου και των ηθοποιών που εκπροσωπεί.

Οπως κι αν αυτοαποκαλούνται οι δύο αυτές δυνάμεις, "παλιοί" ή "νέοι", έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής ενός παμπάλαιου και ξένου προς τα συμφέροντα των εργαζομένων συνδικαλισμού, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις διεκδικήσεις των ηθοποιών, αν οι ίδιοι δεν πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις κάνουν αναγκαία όσο ποτέ τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στη ζωή του Σωματείου, να μην απογοητευτούν από αυτήν την εικόνα αλλά με πείσμα να συνεχίσουν να παίρνουν οι ίδιοι μέρος στις αποφάσεις του ακόμα πιο ενεργά, στις συνελεύσεις, στους αγώνες, σε όλες τις μαζικές διαδικασίες, ώστε να διαφυλάξουμε συλλογικά τα συμφέροντα των δημιουργών καλλιτεχνών, μακριά από εργοδότες, κυβερνήσεις, προσωπικές φιλοδοξίες ή συμφέροντα.

Εχουμε την εμπειρία, τη γνώση, αλλά και το πείσμα να προασπίσουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου μας, κόντρα σε όλες τις παραπάνω λογικές, είτε παρουσιάζονται απροκάλυπτα είτε συγκαλυμμένα.

Μαζί, ακόμα πιο δυνατοί συνεχίζουμε!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα είναι απαραίτητο ένα σωματείο που θα έχει οδηγό τις ανάγκες μας(2016-04-24 00:00:00.0)
Απάντηση του ΣΕΗ σε συκοφαντικά δημοσιεύματα(2014-04-03 00:00:00.0)
Διήμερη απεργία των ηθοποιών(2013-03-22 00:00:00.0)
Αγωνιστική υπόσχεση και τιμή(1998-04-15 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα και πάλι(1998-04-14 00:00:00.0)
συνέντευξη(1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ