Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ για θέματα Εκπαίδευσης

INTIME NEWS

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για θέματα Εκπαίδευσης, που αφορούν τόσο τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς όσο και το περιεχόμενο του ίδιου του σχολείου, έκανε και την περασμένη βδομάδα το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσε και συζητήθηκαν την Παρασκευή στην Ολομέλεια.

Για τον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα Λύκεια

Η πρώτη από τις Επίκαιρες Ερωτήσεις που συζητήθηκαν αφορούσε τον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα Λύκεια. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάργηση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων του Σχεδίου, που θα σπρώξει τους υποψήφιους αποκλειστικά στα φροντιστήρια, όπου αυτά υπάρχουν, ενώ μίλησε γενικότερα για την ανάγκη καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας: «Θεωρούμε ότι σε όλη τη μαθητική ηλικία ένας άνθρωπος θα πρέπει να διαμορφώνει σφαιρικά την προσωπικότητά του, και βεβαίως σε αυτό συμβολή μεγάλη έχουν και τα μαθήματα της Τέχνης». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την υπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή της και να καλύψει «στο ωρολόγιο πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου την ανάγκη παροχής της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στους μαθητές, και ιδίως στους μαθητές που επιλέγουν αυτόν τον προσανατολισμό για τις σπουδές τους». Την κάλεσε επίσης να χαρακτηριστούν αυτά τα μαθήματα εργαστηριακά, γιατί «δεν φτάνει να λέμε ότι κάνουμε Καλλιτεχνικά, ότι κάνουμε Εικαστικά, ότι κάνουμε Ζωγραφική. Θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες υποδομές, έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά αυτό το μάθημα από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο».

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως ισχυρίστηκε λίγο πολύ ότι στο Λύκειο είναι άχρηστα τα καλλιτεχνικά μαθήματα, ότι είναι αργά για τους μαθητές να αποκτήσουν τότε ερεθίσματα (!), και υποσχέθηκε αόριστα ότι έχει συσταθεί επιτροπή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για να εξετάσει την ενίσχυση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Δημοτικό.

Σε αυτόν τον αστήρικτο ισχυρισμό απέδωσε και το ότι ήταν μικρή η συμμετοχή των μαθητών του Λυκείου στα καλλιτεχνικά μαθήματα επιλογής. Για να πάρει την απάντηση από τον Γ. Δελή: «Ξέρετε ότι αυτή η μικρή συμμετοχή είναι εξαναγκαστική, λόγω του ότι δεν υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί για να διδάξουν αυτά τα μαθήματα και πολλές φορές τα παιδιά δεν τα επιλέγουν. Και βεβαίως δεν υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί, γιατί οι προϋπολογισμοί του υπουργείου δεν φτάνουν ποτέ για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Και όταν υπάρξουν και κάποια παιδιά, τέλος πάντων, έρχεται πάλι το υπουργείο εκεί και οι Διευθύνσεις και λένε: "Τι να κάνουμε, παιδιά; Είστε λίγοι αυτοί που το δηλώσατε, δεν μπορεί να δημιουργηθεί τμήμα". Κάπως έτσι, λοιπόν, καταστέλλονται - εντός πολλών εισαγωγικών - και οι όποιες καλλιτεχνικές επιθυμίες αυτών των παιδιών σε σχέση με αυτά τα μαθήματα».

Η υπουργός είπε ότι εξετάζεται η δυνατότητα διδασκαλίας όλων των ειδικών μαθημάτων στα Λύκεια σε μια ζώνη τύπου ενισχυτικής διδασκαλίας (14.00 - 16.00), ενώ ισχυρίστηκε πως για να ενταχθούν τα καλλιτεχνικά μαθήματα σε όλες τις τάξεις θα πρέπει να κοπούν ώρες από άλλα μαθήματα, σε μια εντελώς ανελαστική και μπακαλίστικη προσέγγιση του ωρολόγιου προγράμματος. Ο Γ. Δελής ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το σχολείο και ότι «ως Κόμμα δεν μπαίνουμε σε μία συζήτηση για τα ράφια του σχολείου και για τα μαθήματα, όπως το να βάλουμε αυτό και να βγάλουμε το άλλο. Δεν είναι σούπερ μάρκετ μορφωτικών προϊόντων το σχολείο. Δυστυχώς έτσι το αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η δική σας».

Για τα δεδουλευμένα των διευθυντών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και οι υπερωρίες των διευθυντών και υποδιευθυντών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), που αναγκάστηκαν να δουλέψουν όλο τον Ιούλη του 2017 για να μη χαθεί η σχολική χρονιά στα σχολεία αυτά, ζήτησε ο Γ. Δελής με άλλη Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε την Παρασκευή.

Θυμίζουμε ότι το 2017 υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση τοποθέτησης εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ, η πλειοψηφία των συμβασιούχων έφτασε στα σχολεία το Μάη και προκειμένου να καλυφθεί στοιχειωδώς μέρος της χαμένης ύλης ορίστηκε να λειτουργήσουν τα ΣΔΕ και τον Ιούλη, με υπερωριακή ουσιαστικά απασχόληση των διευθυντών και υποδιευθυντών τους. Ωστόσο τα δεδουλευμένα δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμα.

Η υπουργός Παιδείας έριξε την ευθύνη αποκλειστικά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν εξέδωσε εγκαίρως τις Υπουργικές Αποφάσεις που χρειάζονταν για να πληρωθούν υπερωριακά οι εκπαιδευτικοί, και ενώ ισχυρίστηκε ότι ψάχνει με τις Υπηρεσίες του υπουργείου να βρει μια λύση, είπε επίσης ότι πρόκειται «για κάτι το οποίο συνέβη το 2017. Η παραγραφή είναι διετής, με βάση τον νόμο. Αρα το συγκεκριμένο αίτημα έχει από τον νόμο παραγραφεί», προκαλώντας έτσι εύλογη ανησυχία για το αν θα πληρωθούν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε γενικότερα για τα ΣΔΕ, που είναι στην κυριολεξία παρατημένα, όπως είπε, εξηγώντας ότι σε αυτά τα σχολεία «τα "κουσούρια" είναι σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με τα υπόλοιπα. Είναι μονίμως υποστελεχωμένα. Είναι κυρίως με ωρομίσθιους, με εθελοντές. Ξέρετε, υπάρχει και αυτό το φρούτο, των εθελοντών εκπαιδευτικών. Και ο εθελοντισμός αυτός λαμβάνεται υπόψη και ως προσόν. Μετά παίρνουν και μία βεβαίωση εθελοντικής εργασίας. Μιλάμε για χιλιάδες χαμένες ώρες»...

Για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια

Η επόμενη Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε την Παρασκευή αφορούσε τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης.

Οπως εξήγησε ο Γ. Δελής, κάθε χρόνο το καλοκαίρι, όταν τελειώνει η σύμβασή τους και απολύονται, με βάση τους νόμους και τις διατάξεις που ισχύουν, θεμελιώνουν το δικαίωμα της λήψης του επιδόματος ανεργίας. Φέτος, όμως, «με τη χρονιά να διακόπτεται, έτσι όπως διακόπηκε, γύρω στα μέσα Μαρτίου, καταλαβαίνετε, κύριε υπουργέ, ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να συμπληρώσουν πια αυτά τα ένσημα που απαιτούνται», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς εισόδημα, χωρίς επίδομα ανεργίας». Ξεκαθάρισε ακόμα πως «η θέση μας είναι ότι θα πρέπει το επίδομα ανεργίας να δίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γιατί αυτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις, έτσι όπως μπαίνουν, συνήθως αποκλείουν τους περισσότερους, πολύ περισσότερο φέτος, με την κατάσταση που έχει προηγηθεί».

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέπεμψε στα κυβερνητικά μέτρα και τις ΠΝΠ της περιόδου της καραντίνας, και ισχυρίστηκε ότι δεν κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να χάσουν το επίδομα. Είπε ότι τα φροντιστήρια προφανώς και έκλεισαν λόγω της πανδημίας με κρατική εντολή, «ωστόσο τα στηρίξαμε έμπρακτα, καθώς και τους εργαζόμενους καθηγητές. Ως γνωστόν, τα έκτακτα μέτρα περιλάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, καθώς και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων σε αναστολή. Συνεπώς, αυτή η κατηγορία των εργαζομένων καλύφθηκε πλήρως με τη λήξη των συμβάσεών τους».

«Στην προμετωπίδα των προσπαθειών και της δικής σας κυβέρνησης είναι οι επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι είναι σε δεύτερο πλάνο. Για τις επιχειρήσεις και για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι όλος αυτός ο πακτωλός και τα δισεκατομμύρια από επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι κίνητρα, μέχρι πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις», τόνισε στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ