Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φορτώνουν στους εργαζόμενους την «κακή χρονιά» στον Τουρισμό

Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας παίρνει πρωτοβουλίες και διεκδικεί μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους

Με την απόφαση των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων να μην ανοίξουν φέτος πάνω από τις μισές μονάδες που ελέγχουν στο νησί, «ζυγίζοντας» κατά περίπτωση τα κέρδη και τις ζημιές για τις επιχειρήσεις τους, οι 20.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο του Τουρισμού στην Κέρκυρα ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Την ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι παζαρεύουν με την κυβέρνηση επιπλέον επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα, στο ενδεχόμενο να ανοίξουν μερικές ακόμα μονάδες τον Αύγουστο, ανάλογα με την πορεία των αφίξεων, το 70% των εργαζομένων μένουν χωρίς δουλειά, με μόνη στήριξη τα πενιχρά επιδόματα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κι αυτά κάτω από την πίεση των σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων.

Για τους περίπου 6.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους που δεν θα δουλέψουν και θα ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, το φετινό τους εισόδημα δεν θα ξεπεράσει τα 3.300 ευρώ, ενώ όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», θα κληθούν να βγάλουν τη χρονιά με εισόδημα 4.500 ευρώ.

Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, «με αυτά τα εισοδήματα δεν καλύπτονται βασικές ανάγκες, όσο και να τις περιορίσουν. Εξάλλου, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, με τους μισθούς από το Μάη έως και τον Αύγουστο κάλυπτε δανεικά και χρέη που δημιουργούνταν το χειμώνα. Φέτος καλούνται να ζήσουν με τα μισά. Ηδη υπάρχουν διαμαρτυρίες εργαζομένων ότι δεν έχουν να βγάλουν εισιτήριο για να πάνε από τα προάστια στο κέντρο της πόλης. Ακόμη και το φαγητό είναι λειψό».

Με τέτοια εισοδήματα δεν ζεις...

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στον Τουρισμό
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στον Τουρισμό
Αντίστοιχα, για τους 12.000 εργαζόμενους στον Επισιτισμό και τα άλλα τουριστικά επαγγέλματα που δεν εντάσσονται ούτε σ' αυτά τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Καλούνται να βγάλουν τη χρονιά με 1.200 ευρώ, δηλαδή το επίδομα ανεργίας των τριών μηνών που έχουν λάβει από πέρυσι! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση τους καταδικάζει να επιβιώσουν με 3 ευρώ τη μέρα, ή 100 ευρώ το μήνα!

Σύμφωνα με υπολογισμούς του κλαδικού συνδικάτου, την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει πακέτα δισεκατομμυρίων για το μεγάλο κεφάλαιο, στους εργαζόμενους του Τουρισμού θα αποδοθούν φέτος μόλις 50 εκατ. ευρώ, από τα επιδόματα ανεργίας και τον «μηχανισμό στήριξης», ενώ αθροιστικά τα εισοδήματά τους πέρυσι ήταν 150 εκατ.

Σε αυτές τις συνθήκες ανασφάλειας τα ερωτήματα «τι κάνουμε, πότε θα ανοίξει το ξενοδοχείο, πώς θα βγάλουμε το χειμώνα» είναι κυρίαρχα. Εκμεταλλευόμενοι αυτήν την κατάσταση ξενοδόχοι επιδιώκουν να καταργήσουν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην πράξη, αξιοποιώντας σε ρόλο Δούρειου Ιππου το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Επιπλέον, η λειτουργία με μειωμένο προσωπικό των μονάδων που θα ανοίξουν, προκειμένου η εργοδοσία να μειώσει ακόμα περισσότερο το «κόστος», οδηγεί σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελ. Μάζη, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, «όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι μπροστά στην πίεση να ανοίξει ο Τουρισμός, δεν θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας». Γι' αυτό μαζί με την ανασφάλεια της ανεργίας είναι έκδηλη και η ανησυχία ότι η ελαστικοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα μεγαλώσει τους κινδύνους διασποράς του ιού τους επόμενους μήνες στο νησί.

Το Συνδικάτο βγήκε έγκαιρα μπροστά

Το κλαδικό Συνδικάτο ήδη από την περίοδο της καραντίνας ανέλαβε πρωτοβουλίες και οργάνωσε μια σειρά από δράσεις για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, «πάντα υπήρχε η αναγνώριση της δράσης του σωματείου, ακόμη και από τμήμα συναδέλφων που δεν συμμετείχαν καθόλου. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για να αναπτυχθεί μια δουλειά την περίοδο της καραντίνας που σήμερα συσπειρώνει ευρύτερο κόσμο».

Στις 28 Απρίλη, σε δύσκολες συνθήκες, οργανώθηκε κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης και με τα αιτήματα πάλης 28 πρωτοβάθμιων σωματείων του Τουρισμού για μέτρα προστασίας των εργαζομένων μπροστά στη διαφαινόμενη μείωση της τουριστικής σεζόν.

Ακολούθησαν η Πρωτομαγιά και πολλές ακόμα κινητοποιήσεις με ιδιαίτερη μαζικότητα, καθώς πήραν μέρος εργαζόμενοι που κινητοποιούνται για πρώτη φορά. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των εγγραφών στο σωματείο, ενώ συχνά είναι οι μανάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που φέρνουν τα παιδιά τους σε επαφή με το Συνδικάτο.

Η προστασία του εισοδήματος, η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης, το πάγωμα χρεών σε τράπεζες και οργανισμούς κοινής ωφέλειας κ.α., το δικαίωμα της επαναπρόσληψης είναι προτεραιότητα στις διεκδικήσεις του Συνδικάτου. Η Ελ. Μάζη σημειώνει ότι «πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως με το τέλος της σεζόν οι εργασιακές σχέσεις που θα έχουν επιβληθεί θα είναι αυτές που θα μας συνοδεύουν την επόμενη χρονιά. Γι' αυτό επιμένουμε στην εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης. Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν στις πόρτες των ξενοδοχείων».

Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία

Κάτω από την πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις, ορισμένοι ξενοδόχοι αναγκάζονται να προσλάβουν προσωπικό με τους όρους της Κλαδικής Σύμβασης, χωρίς όμως κι αυτοί να δεσμεύονται στην εφαρμογή της μέχρι το τέλος της σεζόν.

Η πίεση να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που τρέχουν, τροφοδοτεί την αβεβαιότητα, αλλά και την οργή των εργαζομένων. «"Το αίτημα να μην πληρώσει ξανά ο λαός είναι δίκαιο, αλλά πώς;", ρωτάνε πολλοί συνάδελφοι», μας μεταφέρει η Ελ Μάζη. «Οταν πήγα για δουλειά το αφεντικό μου είχε ένα ξενοδοχείο και σε 20 χρόνια τα έκανε επτά. Εγώ έχασα τα βαρέα, μου μείωσαν το μισθό και σήμερα ζω με επιδόματα και δανεικά. Ποιος πρέπει να πληρώσει; Εγώ ή αυτός;», απαντά η ίδια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ