Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Το «Φύλλο Πορείας» ξεκίνησε το ταξίδι του...

Τη Δευτέρα 29 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στο πρώην κτίριο του ΕΑΤ - ΕΣΑ η βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Φύλλο Πορείας». Το βιβλίο αποτελεί παρουσίαση κειμένων της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και «Ιανός».

Η βιβλιοπαρουσίαση αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου, καθώς παρευρέθηκαν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στρατευμένοι, καθώς και πολλοί νέοι. Χαρακτηριστικά το «παρών» έδωσαν οι:

  • Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ε.α. και πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων
  • Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα
  • Δημήτρης Σταθόπουλος, συνταξιούχος εφέτης διοικητικών δικαστηρίων
  • Δημήτρης Μπερμπερίδης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Εθνικής Αμυνας
  • Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.
  • Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ

Ακόμα, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ και του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη παρέμβαση ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής». Την κεντρική ομιλία έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Αγγελος Βρεττός, υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων, και ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με την Δέσποινα Κουτούφαρη να απαγγέλλει το ποίημα «Κούρνιασε η φρίκη». Επίσης, υπήρξε μουσικό πρόγραμμα, με τον Δημήτρη Ανδρονιάδη στο πιάνο, στις φωνές την Νατάσσα Μουσάδη και τον Δημήτρη Κανέλλο και απαγγελία από τον ηθοποιό Δημήτρη Αντωνιάδη.

Από την εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης
Από την εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης
Επίσης, στο χώρο λειτούργησε έκθεση με χρήσιμες πληροφορίες για τη δράση στρατευμένων σε ταραγμένες περιόδους.

Λίγα λόγια για την έκδοση

Η έκδοση του «Φύλλου Πορείας» αποτελεί προσπάθεια αποτύπωσης της ιστορικής πορείας των κοινωνιών, του κράτους, της συγκρότησης και ανάπτυξης του μηχανισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της ζωής στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας, με τη συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων, ντοκουμέντων, γεγονότων, πληροφοριακού υλικού. Εχει εμπλουτιστεί με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό και κάποια από αυτά δημοσιεύονται για πρώτη φορά από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Σκοπός του βιβλίου είναι η ανάδειξη της ενότητας στα δικαιώματα των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα βιβλίο που στοχεύει τόσο να αποτελέσει αποκούμπι για τους στρατευμένους που δεν αφήνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους πίσω την αγωνιστική στάση ζωής αλλά βλέπουν αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο ως συνέχεια της υπόλοιπης ζωής τους όσο και να αναδείξει τα ιδιαίτερα ζητήματα και δικαιώματα που έχουν τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε στην ομιλία του:

«Εκδηλώσεις σαν την αποψινή έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού καταπιάνονται με τα δικαιώματα, τις διεκδικήσεις, γενικότερα με τη ζωή των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων παιδιών του λαού, καθώς επίσης και με ιστορικά ζητήματα για την εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σε άλλο σημείο ανέφερε:

«Η έκδοση της "Σύγχρονης Εποχής" που παρουσιάζεται σήμερα, έχει μεγάλη σημασία γιατί διαφωτίζει τον χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων και τον τρόπο που αυτός διαμορφώθηκε διαχρονικά από την πρωτόγονη κιόλας κοινωνία έως τις μέρες μας (...)

Νομίζουμε είναι ανάγκη των νέων ανθρώπων να γνωρίζουν την Ιστορία, πώς διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν οι κοινωνίες, τα κράτη και μέσα σε αυτά οι διάφοροι μηχανισμοί και οι ΕΔ.

Ας μας επιτραπεί, λοιπόν, να χαρακτηρίσουμε το "Φύλλο Πορείας" ένα πολύτιμο εφόδιο γνώσης, που ωφελεί κάθε στρατευμένο ή σπουδαστή στρατιωτικής σχολής, μόνιμο αξιωματικό ή υπαξιωματικό».

Για τους στρατευμένους

Για τους στρατευμένους ανέφερε συγκεκριμένα:

«Η στρατιωτική θητεία μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να αλλάζει την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες του κάθε νέου. Ομως, αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι πως ο νέος κατά τη διάρκεια της θητείας του πρέπει να κρατήσει, να διατηρήσει την ίδια αγωνιστική στάση, όπως πιθανόν είχε στον εργασιακό του χώρο, στο σχολείο, στη σχολή, στη γειτονιά, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Να έχει μια καλή και αγωνιστική θητεία (...)

Ολα τα παραπάνω είναι διαχρονικά επίκαιρα και αναγκαία, γιατί ακόμα και σήμερα είναι πολλές οι περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα αξιοποιεί τη θητεία για να εμποτίσει τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων με τις αντιδραστικές θεωρίες του. Οταν, μάλιστα, οι φαντάροι διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους, συζητούν και παίρνουν θέση για τις εξελίξεις, έρχονται αντιμέτωποι πολλές φορές με το "εδώ είναι στρατός, απαγορεύονται οι πολιτικές συζητήσεις"!!! (...)

Εμείς θεωρούμε πως ο νέος στρατευμένος, από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί στη στρατιωτική του μονάδα, πρέπει να έχει την προσοχή του στραμμένη στην καθημερινότητα της ζωής του στρατοπέδου, στις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου αλλά και των υπόλοιπων στρατευμένων στο στρατόπεδο, να ενδιαφέρεται για την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, την ύπαρξη πόσιμου νερού κ.ά.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέπει την αναφώνηση αντιδραστικών, εθνικιστικών και ρατσιστικών συνθημάτων, να ανεχτεί να γίνονται καψώνια, γενικότερα να προσβάλλεται η προσωπικότητα του ίδιου και των συναδέλφων του».

Για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που βιώνουν διαχρονικά τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θεωρούμε επίσης ότι, αντίστοιχα, δικαιώματα έχουν και τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες, βιώνουν τα ίδια προβλήματα με το λαό οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν στις Ενώσεις τους και μέσα από αυτές να διεκδικούν τα δικαιώματά τους για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υπηρεσία και τη ζωή τους γενικότερα (...)».

Ενώ για το δικαίωμα των στρατιωτικών στο συνδικαλισμό σημείωσε:

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των στρατιωτικών να συγκροτούν πρωτοβάθμια σωματεία, σύμφωνα με το νόμο 1264/1982 για το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ τον Απρίλη του 2019 και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου».

Ακόμη, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αγώνες που έχουν σημειωθεί από μεριάς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Τα κεκτημένα δικαιώματα που υπάρχουν σήμερα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους νέους έγιναν πράξη μετά από αγώνες δεκαετιών και συνεχείς διεκδικήσεις».

Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο που γίνεται προσπάθεια να περισταλεί το δικαίωμα των διαδηλώσεων αλλά για τις Ενοπλες Δυνάμεις ειδικά γίνεται προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει ή και να καταργήσει τη λειτουργία των ενώσεων στρατιωτικών. Γι' αυτό έγινε και ιδιαίτερος λόγος στην αρχή της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή μου ομιλία, που ούτως ή άλλως άπτεται θεμάτων συλλογικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, καταδικάζοντας το απαράδεκτο νομοθετικό τερατούργημα, που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που επιδιώκει τη συκοφάντηση και ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων».

Εμείς να ευχηθούμε το βιβλίο αυτό να αποτελέσει σημαντικό όπλο στα χέρια κάθε στρατευμένου και μόνιμου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων και να δώσει το έναυσμα για παραπάνω μελέτη και προβληματισμό.

Να είναι καλοτάξιδο!


Θεανώ ΠΡΑΣΙΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ