Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
«Παγώνουν» προσωρινά τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του κυβερνητικού εταίρου του, υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς, αποφάσισε το «πάγωμα» των σχεδίων για προσάρτηση νέων παλαιστινιακών εδαφών, του 30% της Δυτικής Οχθης, όπως είχε αναγγείλει για την 1η Ιούλη. Φαίνεται ότι μετρήθηκαν αντιθέσεις στο εσωτερικό, αντιδράσεις διεθνών παραγόντων και λαϊκών κινητοποιήσεων και, σε μία κίνηση τακτικής, απέφυγε να ρίξει τώρα νέο «λάδι στη φωτιά».

Οι δυσκολίες στην καπιταλιστική οικονομία, που επιδεινώθηκαν και λόγω της πανδημίας, όπως και η στάση του Γκαντς, που διαφωνούσε για λόγους τακτικής, έπαιξαν επίσης το ρόλο τους. Επιπλέον, για τους δικούς τους λόγους, δυνάμεις της ΕΕ που διαρκώς αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με το κράτος - δολοφόνο (όπως και η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου) σε αυτήν τη φάση εκτίμησαν ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους η προώθηση ενός νέου σχεδίου κλοπής παλαιστινιακής γης. Ετσι, ορισμένες από αυτές (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) απείλησαν με κυρώσεις. Χαρακτηριστικό ήταν σχετικό άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που δημοσιεύτηκε την 1η Ιούλη στην ισραηλινή δεξιά εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» και με το οποίο δήλωνε θαυμαστής του Ισραήλ, παράλληλα όμως υπογράμμιζε ότι μία προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών θα ήταν «αντίθετη με τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους». Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και στις ΗΠΑ, όπου πάνω από 100 Δημοκρατικοί βουλευτές απαίτησαν την αναστολή των σχεδίων προσάρτησης, ενώ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την αντίθεσή του. Σταθερά απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς στάθηκε και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που καταδίκασε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την επισήμανση πως στηρίζει τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής για λύση στη βάση των δύο κρατών, με ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στις αξιοσημείωτες εξελίξεις περιλαμβάνεται και η τηλεδιάσκεψη, την Πέμπτη, ανάμεσα στη «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς και την ισλαμική οργάνωση «Χαμάς», που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ανακοίνωσαν ότι θα υιοθετήσουν «ενιαία στάση», μην αποκλείοντας διάφορες μορφές πάλης ώστε να αποτρέψουν το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για τη «συμφωνία του αιώνα» και τα σχέδια προσάρτησης.

Να καταγραφεί τέλος ότι η Πρόεδρος της Ελβετίας, Σιμονέτα Σουμαρούγκα, κατά δήλωσή της ξεκίνησε «εντατική τηλεφωνική διπλωματία» και προσφέρθηκε να βοηθήσει ή να φιλοξενήσει ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Επικοινώνησε έτσι στις 29 Ιούνη με τον Αμπάς και στις 2 Ιούλη με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Ρέουβεν Ρίβλιν, ενώ δήλωσε αντίθετη με αλλαγή του «στάτους κβο», εκτός κι αν αυτή γίνει στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ