Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να καταργηθούν οι αντιδραστικές ρυθμίσεις του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων

Την επιβολή κύρωσης - προστίμου στο ΚΚΕ πρότεινε η Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων με απόφασή της, βάζοντας πλέον σε πλήρη εφαρμογή τον γνωστό, απαράδεκτο και αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (2014) και έκανε ακόμα πιο αντιδραστικό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κύρια «παράβαση» που καταλογίζεται στο ΚΚΕ είναι ότι δεν δίνει λίστες (με ονοματεπώνυμα, αριθμούς ταυτότητας ή ΑΦΜ) των μελών και φίλων του που το ενισχύουν οικονομικά. Επιχειρείται επίσης να εφαρμοστεί και η ανάρτηση - δημοσίευση στο διαδίκτυο των στοιχείων κάθε ενισχυτή που εισφέρει από ένα ποσό και πάνω (σήμερα 5.000 ευρώ κατ' έτος).

Γι' αυτό το ΚΚΕ κατέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου υπόμνημα με τις παρατηρήσεις του, ζητώντας να καταργηθούν οι αντιδραστικές νομοθετικές ρυθμίσεις, να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις και να παρθούν πίσω οι κυρώσεις. Με τις παρατηρήσεις του το ΚΚΕ εκθέτει στην Επιτροπή, σε κάθε αρμόδιο όργανο και αρχή και πριν απ' όλα στον ίδιο τον ελληνικό λαό τα παρακάτω:

  • Το ΚΚΕ, όπως έχει επανειλημμένα και δημόσια δηλώσει, εναντιώνεται στην ουσία του συγκεκριμένου νόμου γιατί αντιμετωπίζει τα πολιτικά κόμματα σαν ανώνυμες εταιρείες. Παρ' όλα αυτά τηρεί τις διατυπώσεις του (έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές, διακίνηση εσόδων - δαπανών μέσω τράπεζας κ.λπ.). Αυτό στο οποίο δεν μπορεί να γίνει «συνένοχο» είναι η συλλογή και επεξεργασία από το κράτος των προσωπικών στοιχείων όλων των ενισχυτών κάθε πολιτικού κόμματος, γιατί αυτές οι ρυθμίσεις είναι αντιδημοκρατικές, αντιδραστικές και επικίνδυνες, παραβιάζουν ακόμα και την αστική νομοθεσία, το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.
  • Ο νόμος παραβιάζει την αυτονομία των κομμάτων, εισάγει ωμή κρατική παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία και δράση τους, στο Καταστατικό και στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Γιατί επιχειρεί να επέμβει σε εσωτερικά θέματα, στις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας, στις σχέσεις των μελών με το κόμμα τους, στη δράση τους με το κουπόνι στο χέρι, στους πολιτικούς δεσμούς και στο στέριωμα της ύπαρξης του ΚΚΕ στις λαϊκές μάζες. Με βάση το Σύνταγμα, το μόνο που επιτρέπεται να ορίσει ο νόμος και να ελέγξει η Επιτροπή είναι η διαχείριση της κρατικής χρηματοδότησης. Δεν μπορεί να περιοριστεί με νόμο η άμεση ενίσχυση του ΚΚΕ από τον λαό με τον τρόπο που ο ίδιος ο λαός επιλέγει!
  • Οι ρυθμίσεις του νόμου αντιβαίνουν ακόμα και στην αστική αρχή της μυστικότητας της ψήφου, αφού αν ένα κόμμα δώσει λίστες ονομάτων με τους ενισχυτές του, εκεί θα περιλαμβάνονται οπωσδήποτε όλα του τα μέλη και οι σταθεροί αιμοδότες και ψηφοφόροι του.
  • Ο νόμος καταπατά θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, με πρώτο την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας, όπου περιλαμβάνεται και η ελευθερία συμμετοχής και υποστήριξης ενός κόμματος. Με τις ρυθμίσεις του νόμου, για να ασκήσει κάποιος αυτό το αυτονόητο δικαίωμά του, θα πρέπει να αποδεχτεί να γίνει γνωστό στο κράτος, αλλιώς απαγορεύεται να το ασκήσει!
  • Οι ρυθμίσεις του νόμου παραβιάζουν κάθε έννοια προστασίας των προσωπικών δεδομένων, και μάλιστα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως είναι η πολιτική προτίμηση που δείχνει η ενίσχυση ενός κόμματος. Στην ουσία, ο νόμος ορίζει ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα επεξεργάζεται και διατηρεί δεδομένα πολιτικών φρονημάτων, τα οποία μάλιστα θα «μοιράζεται» με την Αστυνομία και την Εφορία προκειμένου να ταυτοποιήσει τους ενισχυτές του κόμματος!! Αυτά ξεκάθαρα αντιβαίνουν στο Σύνταγμα αλλά και στο διεθνές δίκαιο, στους Κανονισμούς της ΕΕ.
  • Ο νόμος επιχειρεί να ανατρέψει τελείως αρχές και ήθη της δημοκρατικής κουλτούρας του λαού και του κινήματός του, τη ριζωμένη με όρους εθιμικού δικαίου πρακτική του λαού μας να ενισχύει με άμεσο τρόπο (σε εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες) όχι μόνο πολιτικά κόμματα αλλά και τα σωματεία, όλες τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις. Κι όμως, ο νόμος ψηφίστηκε λες και έφερνε αμελητέες αλλαγές, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι στοιχειώδεις νομικές διατυπώσεις (όπως η αρχή της αναλογικότητας και άλλα).
  • Ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά: Το μαύρο χρήμα, η διαφθορά και διαπλοκή δεν αφορούν το ΚΚΕ, έχουν άλλες διαδρομές. Στο ΚΚΕ χωράνε μόνο η ανιδιοτέλεια, η αγάπη στον εργαζόμενο άνθρωπο, η ακούραστη προσφορά για το δίκιο του λαού και τη συλλογική κοινωνική πρόοδο. Δεν χωρούν στο Κόμμα μας ούτε οι υπόγειες και «αδιαφανείς», ούτε και οι υπέργειες και ευθείες σχέσεις εξάρτησης με το κεφάλαιο και το κράτος του. Καθένας που ενισχύει το ΚΚΕ προσδοκά ένα και μόνο «αντάλλαγμα»: Τη συνέχιση και ένταση της δράσης του στην ίδια επί 100 χρόνια κατεύθυνση, ενάντια στο σύστημα, για να «πάρει ανάσα» ο λαός με την εξουσία στα χέρια του. Γι' αυτό και το ΚΚΕ είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που αταλάντευτα αντιπαλεύει όχι μόνο τα φαινόμενα της «διαφθοράς και διαπλοκής», αλλά τις ρίζες τους, τη σήψη του γερασμένου συστήματος.

Αυτά και πολλά ακόμα, κρίσιμα και σοβαρά νομικά και πολιτικά ζητήματα πρόβαλε το ΚΚΕ στην Επιτροπή Ελέγχου, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, επισημαίνοντας τη μεγάλη ευθύνη που βαραίνει κάθε όργανο και αρχή που καλείται να εφαρμόσει τέτοιους απαράδεκτους κανόνες δικαίου.

Οι ρυθμίσεις αυτές δεν πρέπει να εφαρμοστούν, πρέπει μόνο να καταργηθούν. Δεν «στέκονται» ούτε μπροστά στο αστικό Σύνταγμα. Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται να «σταθούν» αλλά θα ανατραπούν στη ζωή, από τη δράση του ίδιου του λαού μας, που επί 100 χρόνια στηρίζει το ΚΚΕ από το υστέρημά του. Αυτός ο νόμος, συνολικά το πλέγμα καταστολής και περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών, όπως με τον νόμο - τερατούργημα για τις διαδηλώσεις, θα ακυρωθούν στην πράξη. Ο λαός μας έχει και γνώση, και πείρα, και δύναμη γι' αυτό.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό κομμάτι από τον επίλογο των Παρατηρήσεων του Κόμματος προς την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής:

«Μόνο σε μαύρες περιόδους της Ιστορίας μας αποτελούσε επίσημη κρατική πολιτική να καταγράφονται τα ονόματα των μελών και φίλων του ΚΚΕ, των ανθρώπων που έδιναν έστω και μία δραχμή στο Κόμμα. Σε τέτοιες περιόδους έφταναν να καταδικάζονται από Εκτακτα Στρατοδικεία κομμουνιστές και άλλοι λαϊκοί αγωνιστές "διότι επώλουν κομμουνιστικά ένσημα", "διότι συνεκέντρωναν ή προσέφερον χρήματα και τρόφιμα τα οποία διετίθεντο δια την συντήρησιν των εξόριστων ή φυλακισμένων κομμουνιστών", "διότι επεδίωκαν την εφαρμογήν των αρχών του Κ.Κ.Ε. δι' εράνων".

Αυτής της ιστορικής πορείας είναι συνέχεια η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ σήμερα, μαζικά, πλατιά από τον λαό μας. Δεν επιτρέπεται στο ΚΚΕ να δώσει τα μέλη του, τους φίλους του, άλλους εργαζόμενους και νέους που το ενισχύουν.

Δεν πρόκειται μόνο για το παρελθόν, αλλά για το παρόν και το μέλλον.

Πρόκειται για το παρόν, σύγχρονες εξελίξεις και πρακτικές στη χώρα μας: Τις απολύσεις κομμουνιστών, συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων από χώρους δουλειάς, τις "μαύρες λίστες" εργοδοτών (με "αξιοποίηση" των νέων τεχνολογιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης) όπου καταγράφονται εργαζόμενοι, γιατί άσκησαν και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

Πρόκειται για το παρόν, το τρομερό "αυγό του φιδιού" που αποδείχθηκε πως δεν σταμάτησε ποτέ να επωάζει η κοινωνική πραγματικότητα: Την υπαρκτή δράση φασιστικών - ναζιστικών οργανώσεων και ομάδων, που έχουν για ιδεολογία το μίσος προς τους άλλους ανθρώπους και πριν απ' όλα προς τους κομμουνιστές και όσους συνειδητά αντιστρατεύονται τις βάρβαρες θέσεις και δράσεις τους. Μίσος που έφτασε να αποτυπώνεται στα πρακτικά δικαστηρίων της σύγχρονης Ελλάδας, γιατί έφτασε να εκδηλώνεται σε οργανωμένη εγκληματική δράση ενάντια και στους κομμουνιστές.

Πρόκειται για το παρόν που επιχειρεί να "κυκλώσει" το μέλλον: Από την όξυνση της κρατικής βίας και καταστολής, τις πολύμηνες "καταστάσεις έκτακτης ανάγκης" σε δημοκρατικές - σύμφωνα με τους τύπους και τους τίτλους - χώρες, έως τις απαγορεύσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων και συμβόλων σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο έδαφος της απαράδεκτης εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού, επίσημα διακηρυγμένης σε αποφάσεις, ψηφίσματα και πρωτοβουλίες των οργάνων της ίδιας της ΕΕ.

Πρόκειται για τα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, που αποτελούν τόσο (αιματηρή, κατακτημένη) κληρονομιά, όσο και συνεχείς επιταγές: Για την προάσπιση και προώθησή τους στις νέες κάθε φορά συνθήκες. Για να βρίσκει αντίσταση κάθε αντιδραστική απόπειρα φραγμού της κοινωνικής προόδου. Με οργανωμένο, συλλογικό αγώνα και άγρυπνη, πρωτόβουλη στάση κάθε εργαζόμενου, επιστήμονα, κάθε προοδευτικού ανθρώπου από το μετερίζι του».


Σ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ