Πέμπτη 2 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με κινητοποιήσεις απαντούν οι φοιτητές στην ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα

Από την κινητοποίηση της Τρίτης στο ΔΙΠΑΕ
Από την κινητοποίηση της Τρίτης στο ΔΙΠΑΕ
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η προσπάθεια εφαρμογής του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΝΔ, που δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα στα ΑΕΙ, προωθώντας την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, στο δρόμο που χάραξε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Θεσσαλονίκη, ήδη η Σχολή Ιατρικής του ΑΠΘ και το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙΠΑΕ) έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους για ίδρυση αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι από την πλευρά τους απαντούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στη λειτουργία των ΑΕΙ με τη λογική της «ανταποδοτικότητας», που μετακυλίει το κόστος σπουδών στους φοιτητές και ανοίγει επικίνδυνα το δρόμο για τη συζήτηση αναθεώρησης του άρθρου 16 και ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Την Τρίτη 30 Ιούνη, οι Πρωτοβουλίες Ιδρυσης Συλλόγων στις Σχολές Μηχανικών και Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε κινητοποίηση στη Συνέλευση του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, που θα συζητούσε για ίδρυση ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα. Οι φοιτητές, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, αντιμετωπίστηκαν «εχθρικά» από την πλειοψηφία των καθηγητών. «Εν τέλει, μετά και από την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε, η Συνέλευση δεν αποφάσισε σε αυτή τη φάση την ίδρυση του εν λόγω προγράμματος, αλλά χρειάζεται όλοι οι φοιτητές να είναι σε επαγρύπνηση το επόμενο διάστημα για οποιαδήποτε εξέλιξη», σημειώνουν.

Σε κινητοποίηση για το ίδιο θέμα καλούν σήμερα Πέμπτη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Ψυχολογίας, Νομικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ και ΣΟΦΕΘ στη διοίκηση του Τμήματος Ιατρικής, στις 11 π.μ.

Ανακοίνωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Σε κοινή ανακοίνωσή τους για την ίδρυση προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να την εφαρμόζει τώρα η ΝΔ, πλήρως αντιστοιχισμένη με την εδώ και χρόνια γενικευμένη «ανταποδοτική» λειτουργία όλων των Τμημάτων. «Η επιχειρηματική δράση έχει αγκαλιάσει πλέον όλες τις βασικές εκπαιδευτικές λειτουργίες του πανεπιστημίου. Αυξάνεται η πίεση για τον περιορισμό του "κόστους λειτουργίας" στο λεγόμενο "αυτόνομο" ίδρυμα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι "αυτόνομο" και "αυτοδιοίκητο" ίδρυμα σημαίνει περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και ολόπλευρη ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας», τονίζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Προσθέτουν ότι ανοίγει ο δρόμος για τη γενίκευση των διδάκτρων σε όλα τα προπτυχιακά και σημειώνουν ότι «τα νέα προγράμματα δεν σημαίνουν αναβάθμιση των υπόλοιπων, ελληνόφωνων προπτυχιακών! Θα υλοποιούνται στις ήδη υπάρχουσες ελλιπείς υποδομές, με τους ήδη ελάχιστους καθηγητές, χωρίς βελτίωση των σημερινών εγκαταστάσεων, χωρίς πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Αυτά οδηγούν στη γενικότερη υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών. Οι φοιτητές έχουν ήδη αρκετή πείρα: Η γενίκευση των διδάκτρων στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) δεν οδήγησε σε καμία αναβάθμιση υποδομών, συνθηκών διδασκαλίας και φοιτητικής μέριμνας». Αν η κυβέρνηση ήθελε να λύσει κάποια από τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα των Ιδρυμάτων - συνεχίζει η ανακοίνωση - δεν θα τα οδηγούσε στον οικονομικό στραγγαλισμό.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν φοιτητές και εργαζόμενους να μην κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια: «Να δυναμώσουν τον αγώνα τους με όλους τους τρόπους, χωρίς να χάσουν χρόνο, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες και τις διεκδικήσεις τους. Να διαμορφώσουν από τώρα προϋποθέσεις ώστε από την πρώτη μέρα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς να αναπτυχθεί πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά ο αγώνας αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής και διεκδίκησης όσων έχουν ανάγκη!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ