Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αγκαλιάστηκαν από τους μαθητές τα Street Events της ΚΝΕ

Τούμπα
Τούμπα
Με πρωτότυπο περιεχόμενο, συμμετοχή των μαθητών, προβληματισμό για επίκαιρα ζητήματα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα τα Street Events των Οργανώσεων της ΚΝΕ.

Το Μαθητικό Street Event στην Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ηρώ. Εκεί οι μαθητές συναντήθηκαν και συζήτησαν με ενδιαφέρον για την κατάσταση στα σχολεία και στα σπίτια τους, για το σύστημα που δεν τους αφήνει να αναπνεύσουν, για την ανατροπή του.

Συγκίνηση προκάλεσε σε μικρούς και μεγάλους το θεατρικό των Μαθητικών Οργανώσεων «Τα παιδιά της Αθήνας» από το βιβλίο του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή και άλλη μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν η παρουσίαση της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το μαθητικό συγκρότημα «Εναστροι» και άλλους μαθητές. Απ' το χώρο δεν έλειψε και η καλλιτεχνική δημιουργία με μηνύματα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό.

Στο Χαλάνδρι

Με μεγάλη μαζικότητα έγινε το Σάββατο μαθητικό Street Event της ΚΝΕ στο Χαλάνδρι, με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών από τις περιοχές Χαλανδρίου, Μελισσίων - Πεντέλης, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού.

Οι μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικό παιχνίδι «Αδύναμος κρίκος», παρακολούθησαν επίδειξη πυγμαχίας από επαγγελματίες αθλητές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση στην οποία ΚΝίτες μαθητές μετέφεραν εμπειρίες από την οργανωμένη τους ζωή, ανέδειξαν την ομορφιά της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, όλα αυτά που πρεσβεύει η ΚΝΕ. Η βραδιά έκλεισε με hip hop live από τους Φρανκ και Pavlov.

Στη Θεσσαλονίκη

Χαλάνδρι
Χαλάνδρι
Street Art Festival έκαναν οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, σε Τούμπα και Καλαμαριά, με συμμετοχή πλήθους μαθητών, όλων των ηλικιών. Οι μαθητές, μέσα από τα τουρνουά, τις εκθέσεις, τις συζητήσεις και τα παιχνίδια προβληματίστηκαν, συζήτησαν για όλα εκείνα που δεν τους αφήνουν να «ανασάνουν» στην καθημερινότητά τους, αλλά και για το πώς θα τα αλλάξουν όλοι μαζί!

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, το πρόγραμμα ξεκίνησε με τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 και τουρνουά μπάσκετ, ενώ παράλληλα διεξαγόταν escape room με θέμα το περιβάλλον. Στον χώρο υπήρχαν έκθεση για τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ καθώς και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής». Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το συγκρότημα «Πέλαγος».

Στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς το πρόγραμμα ξεκίνησε με μαθητικό σκετς με τίτλο «THE SHOOL: An alternative show», ενώ παράλληλα διεξάγονταν διαγωνισμός τρίποντων, παιχνίδια και εκθέσεις. Το Street Art Festival έκλεισε με συναυλίες από τους ΚΧΘ και ΝΙΚ που έδωσαν τον παλμό και ξεσήκωσαν το κοινό με το hip hop τους.

Στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μαθητικό Street Art Event έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, το Σάββατο, διαδίδοντας πλατιά στους μαθητές της πόλης το σύνθημα: «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη!». Ηταν χώρος συνάντησης εκατοντάδων μαθητών που προβληματίζονται, ονειρεύονται και παλεύουν για τα δικαιώματά τους, αγωνίζονται για έναν άλλο κόσμο, δίκαιο χωρίς εκμετάλλευση, αναζητούν ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, μια ζωή με δικαιώματα ώστε να μπορέσουν να ζήσουν με βάση τις ανάγκες τους.

Πτολεμαΐδα
Πτολεμαΐδα
Από νωρίς το απόγευμα, είχε στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας έκθεση μέσα από την οποία αναδεικνυόταν ότι ο υπεύθυνος για την αδικία που βιώνουν οι μαθητές, αλλά και την αδικία που υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό και έστελνε το μήνυμα: «Δεν τους χαρίζουμε λεπτό από το παρόν και το μέλλον μας! Γινόμαστε στην ΚΝΕ οι πρωτοπόροι επαναστάτες των καιρών μας!».

Το event περιελάμβανε παιχνίδι για μαθητές Γυμνασίου, παρουσίαση σύγχρονων χορών, αλλά και συζήτηση γύρω από το hip hop, ένα θέμα που κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των νέων της πόλης που έθεσαν και τους δικούς τους προβληματισμούς, με αποτέλεσμα να ξεδιπλωθεί μια ζωηρή συζήτηση. Εγινε αναφορά στις ιστορικές καταβολές του hip hop, στα χαρακτηριστικά του, στη σημερινή εξέλιξή του, στις επιρροές του, αλλά και το μέλλον του.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με hip hop συναυλία με τους «Blooming Roses», ένα μαθητικό σχήμα με στίχους εμπνευσμένους από την καθημερινότητα στο σχολείο, τις δυσκολίες της ζωής, αλλά και την προοπτική του αγώνα.

Στην Πτολεμαΐδα

Με πλούσιο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο Πάρκο Μνήμες Λιγνίτη, ανάλογη δραστηριότητα των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στην Πτολεμαΐδα.

Επίδειξη Skate, BMX και Rollers, δραστηριότητες όπως Graffiti και Escape Room και μεγάλη συναυλία από τους Fiasco και τους hip hop καλλιτέχνες, Stilus και Samlow, συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα.

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Παράλληλα, οι νέοι που συμμετείχαν συνυπέγραψαν ένα κείμενο διεκδικώντας ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους και πάρκα με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν να κάνουν το χόμπι τους χωρίς να πληρώνουν υπέρογκα ποσά από την τσέπη τους. Σκοπός είναι να μαζευτούν και άλλες υπογραφές μέσα στη βδομάδα, ώστε να κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Πετρούπολη
Πετρούπολη

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ