Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με διαβατήριο τα «θέλω» μεγαλοξενοδόχων και ομίλων το «άνοιγμα» του Τουρισμού

Eurokinissi

Με βάση τις απαιτήσεις και τους όρους μεγαλοξενοδόχων, τουριστικών ομίλων και μεταφορικών εταιρειών, ανοίγουν σήμερα όλα τα αεροδρόμια για τις πτήσεις εξωτερικού, μια σειρά από χερσαίες πύλες εισόδου και ταυτόχρονα επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, «εγκαινιάζοντας» έτσι και επισήμως την τουριστική σεζόν.

Το άνοιγμα άλλωστε έρχεται με βάση τα περιβόητα «υγειονομικά πρωτόκολλα» που έχουν γίνει λάστιχο, προκειμένου να «περισώσουν» ό,τι μπορούν για φέτος για τους μεγαλοξενοδόχους, την υπονόμευση των ουσιαστικών ελέγχων και μέτρων πρόληψης με βάση τους «αλγόριθμους» διάσωσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όπως και τα διάφορα προσωρινά μπαλώματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με βάση και εδώ το κριτήριο «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, μπαλώματα που ούτε κατά διάνοια δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων των νησιών και των υπόλοιπων τουριστικών προορισμών, πόσο μάλλον το διόλου απίθανο ενδεχόμενο μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας, δημιουργώντας δικαιολογημένη ανησυχία σε εργαζόμενους, κατοίκους και επισκέπτες.

Αντιστρέφοντας πάντως πλήρως αυτήν την πραγματικότητα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν χτες το πρωί στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η κυβέρνηση έχει «κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία» και έχει ένα «οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών» χωρίς «καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας», ενώ πρόσθετε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη τάχα «εφόσον χρειαστεί» να στηρίξει «τον κόσμο της εργασίας», προκαλώντας ξανά τους χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό και κλείνοντας το μάτι στο τουριστικό κεφάλαιο πως ανάλογα και με την πορεία της τουριστικής περιόδου αν χρειαστεί θα του δώσει και επιπλέον όπλα στη «φαρέτρα» απέναντι στους εργαζόμενους και για τη στήριξη των κερδών του.

Ολα αυτά την ώρα που διεθνώς ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού γιγαντώνεται ξανά επικίνδυνα, ενώ αύξηση κρουσμάτων σημειώνεται και εδώ.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό και των κριτηρίων - «λάστιχο» που επιστρατεύονται είναι και το παζάρι σε επίπεδο ΕΕ, που συνεχιζόταν μέχρι και χτες για το από ποιες χώρες εκτός ΕΕ θα δέχονται τουρίστες.

Σε αυτό το πλαίσιο, αργότερα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ανακοίνωνε ότι «σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο ΕΕ», από σήμερα επιτρέπεται η είσοδος σε:

-- Μόνιμους κατοίκους της «περιοχής ΕΕ+», που περιλαμβάνει τις χώρες Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Σένγκεν χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και τη Βρετανία.

-- Οσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών.

-- Ελληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) γίνονται δεκτοί από όπου και εάν προέρχονται.

Παραπέρα, η κυβέρνηση, «ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση», επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μόνιμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών: Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϊλάνδη, Τυνησία, αλλά και την Κίνα, για την οποία μπαίνει ως υποσημείωση πως το ζήτημα «θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας».

Εκτός λίστας - η οποία θα ανανεώνεται ανά 15ήμερο - βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Ειδικά για τις πτήσεις, δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία, ενώ όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις μπαίνουν ελεύθερα.

Για τα τα χερσαία σημεία εισόδου προβλέπεται: Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για «ουσιώδεις λόγους», όπως και στα σύνορα με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.

Ολοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στις ελληνικές αρχές ειδική φόρμα («Passenger Locator Form»), ενώ με βάση το «προφίλ» επικινδυνότητας οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Συνεργασία με την TUI

«Συνεργασία» με τον γερμανικό τουριστικό όμιλο TUI ανακοίνωσε χτες ο υπουργός τουρισμού Χ. Θεοχάρης, με κεντρικό στόχο, όπως ανακοινώθηκε, να επισκεφτεί φέτος την Ελλάδα το 50% των τουριστών που είχαν έρθει πέρσι μέσω των «πακέτων» που προσφέρει ο όμιλος. Σημειώνεται ότι μέσω της TUI ταξίδεψαν πέρσι στην Ελλάδα περί τα 2,8 εκατ. τουρίστες, ενώ έχει υπό την κατοχή του ή συνδιαχειρίζεται συνολικά 49 ξενοδοχεία στη χώρα μας, στα οποία στέλνει κατ' αποκλειστικότητα τους πελάτες της μέσω του γνωστού «all inclusive».

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκε κάτι το ουσιαστικό, πέρα από ορισμένα προγράμματα «διαφήμισης» της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού από την TUI και άλλου τέτοιου τύπου κοινές δράσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ