Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Στρώνει το έδαφος για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο

Σάρκα και οστά παίρνει η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο του παλαιστινιακού λαού, Ισραήλ, λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη χώρα και όσα καταλήχθηκαν εκεί, πατώντας στο δρόμο που τους έστρωσαν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή και αναμένεται να μπει σήμερα σε συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνική Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Αμυνας».

Το νομοσχέδιο φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμυνας και Δικαιοσύνης και για το τυπικό αφορά επικύρωση Διεθνούς Σύμβασης. Οπως τονίζεται στην Αιτιολογική Εκθεση, σκοπός της Συμφωνίας είναι «η περιγραφή της διαδικασίας και ο καθορισμός των γενικών όρων που θα διέπουν την προμήθεια Αμυντικού Εξοπλισμού και Υπηρεσιών μεταξύ των συμβαλλομένων μερών», ενώ σημειώνεται πως «η Συμφωνία αντικατοπτρίζει τις υφιστάμενες πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την επιθυμία τους για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της Αμυνας».

Να σημειωθεί - σε μια ακόμη επιβεβαίωση της «σκυταλοδρομίας» των αστικών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την «αναβάθμιση» των σχέσεων με το Ισραήλ - πως με το νομοσχέδιο κυρώνεται η Συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών την 1/11/2016 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), η οποία με τη σειρά της πατάει πάνω στο μνημόνιο συμφωνίας (PMoU) που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο υπουργείων Αμυνας στις 4/9/2011 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), και έχει αντικείμενο «να καθοριστούν οι γενικοί όροι που θα ισχύουν για οποιαδήποτε Σύμβαση G2G (σ.σ. κυβέρνηση προς κυβέρνηση) μεταξύ των δύο μερών».

Σημειωτέον, με τον όρο «Εξοπλισμός Αμυνας» αναφέρονται γενικώς «οπλικά συστήματα, στρατιωτικά οχήματα, προσομοιωτές, πυρομαχικά, λογισμικό, ανταλλακτικά, τεκμηρίωση και εξοπλισμός τεχνικής υποστήριξης». Με τον όρο «Υπηρεσίες» αναφέρονται «οποιεσδήποτε παροχές από τις αρχές ενός συμβαλλομένου μέρους προς το άλλο μέρος, που δεν καλύπτονται από τον όρο "εξοπλισμός άμυνας" (π.χ. εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη, κωδικοποίηση, συντήρηση)».

Παρακάτω ορίζονται όλες οι τυπικές λεπτομέρειες και παράμετροι που χρειάζονται για να κλείσει μια τέτοια διακρατική συμφωνία αγοραπωλησίας στρατιωτικού υλικού και υπηρεσιών. Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι «όλες οι προμήθειες για τον εξοπλισμό θα κωδικοποιούνται σύμφωνα με το Σύστημα Κωδικοποίησης του ΝΑΤΟ (ΝCS)».

Η συμφωνία θα έχει ισχύ 5 χρόνια, περίοδος που θα παρατείνεται αυτόματα για περαιτέρω πενταετείς περιόδους, εκτός και αν μέρος κοινοποιήσει στο άλλο την επιθυμία τερματισμού.

Η «βιασύνη» να επικυρωθεί η συμφωνία αυτή έχει προφανώς να κάνει με την επιτάχυνση των διμερών στρατιωτικών σχεδίων.

Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι ήδη από τις αρχές Μάη τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την ενοικίαση 2 έως 3 UAV («μη επανδρωμένων αεροχημάτων») για 3 χρόνια, με προοπτική αγοράς τους στη συνέχεια.

Παραπέρα, την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκε συμφωνία για τη συμπαραγωγή κορβέτας από την αμερικανική «ΟΝΕΧ Νeorion Shipyards» (με έδρα τη Σύρο) και την «Israel Shipyards Ltd».

Γίνεται επίσης λόγος για ενδιαφέρον των Ισραηλινών να αγοράσουν το φιλέτο της ΕΛΒΟ, ή να κλείσουν συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για να λειτουργήσουν Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα, πουλώντας τέτοιες «υπηρεσίες» εκπαίδευσης ικάρων σε Πολεμικές Αεροπορίες διαφόρων χωρών.

Τέλος, οι δυο κυβερνήσεις παζαρεύουν την παραχώρηση έκτασης στην Κρήτη, που θα αποδοθεί στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να εγκαταστήσουν εκεί ισχυρότατο ραντάρ, που θα του δίνει εικόνα από όλη την «κίνηση», από τα Δαρδανέλια μέχρι το Σουέζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη μη απόδοση των προβλεπόμενων στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων(2022-04-21 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις και για fast track αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών(2021-03-03 00:00:00.0)
Φτιάχνουν κορβέτα για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο(2020-06-24 00:00:00.0)
Κατηγορίες σε σχέση με την προμήθεια εξοπλιστικού προγράμματος(2014-04-30 00:00:00.0)
Με βάση τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και προτεραιότητες(2006-07-26 00:00:00.0)
Ανοιχτό στα μονοπωλιακά συμφέροντα(2005-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ