Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μαζική εκδήλωση από τη Σπουδάζουσα Αθήνας

Με μαζική συμμετοχή φοιτητών και έντονο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής το τριήμερο δράσεων που οργάνωσε η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών και σύνθημα «Λέμε ΝΑΙ στη ζωή, ΟΧΙ στα ναρκωτικά!», στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.

Στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο σποτ της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη, έγινε βράβευση των νικητών των τουρνουά και του αγώνα δρόμου που είχαν προηγηθεί τις δύο προηγούμενες μέρες, ενώ εκ μέρους της ΚΝΕ απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους αθλητές που έκαναν επίδειξη πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας την πρώτη μέρα των δράσεων.

Ακολούθησε συζήτηση με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ. Ο Κυρ. Ιωαννίδης ανέδειξε ότι «τα ναρκωτικά και η εξάρτηση από ουσίες είναι ιστορικό φαινόμενο ταυτισμένο με τον καπιταλισμό. Προκύπτει από τα αδιέξοδά του και παράλληλα γίνεται όπλο στα χέρια του, πολιτικό, ιδεολογικό αλλά και οικονομικό. Δηλαδή μια γιγάντια κερδοφόρα επιχείρηση». Και πρόσθεσε ότι «θέλουν τμήματα του λαού και της νεολαίας στη μαστούρα του συστήματός τους, μακριά από κάθε αγωνιστικό τρόπο ζωής, μακριά από κάθε διεκδίκηση για να αλλάξει η ζοφερή πραγματικότητα που ζουν».

Στην ομιλία του έδωσε πολλά ιστορικά παραδείγματα και στοιχεία για το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα ναρκωτικά για να καταπνίξουν κινήματα και να «κοιμίσουν» τους λαούς, σε διάφορες ιστορικές φάσεις, από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Στάθηκε ακόμα στην προσπάθεια του συστήματος να νομιμοποιήσει τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά, παραθέτοντας στοιχεία για τις συνέπειες όπου έχει συμβεί αυτό, ενώ μίλησε και για τη συζήτηση περί «ελευθερίας» επιλογής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στην κοινωνία, ελευθερία σημαίνει κατανόηση της σχέσης, της αναγκαιότητας, και κυρίως δραστηριότητα με βάση αυτή. Και αυτή η δράση μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνία που πραγματικά απελευθερώνει την ανθρώπινη δημιουργικότητα, γιατί κάνει τον άνθρωπο, την εργατική τάξη, συνειδητό οικοδόμο μιας νέας κοινωνίας. Προφανώς για τέτοια ελευθερία δεν μιλάει σήμερα η αστική τάξη. Ψεύτικη και υποκριτική είναι η αστική αντίληψη για την ελευθερία». Τόνισε δε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία όταν βλέπουμε τον άνθρωπο μεμονωμένα: «Χωρίς κοινωνία δεν υπάρχει άνθρωπος, δεν υπάρχει τίποτα ανθρώπινο. Αρα χωρίς κοινωνία δεν υπάρχει ανθρώπινη ελευθερία».

Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους φοιτητές: «Εμείς επιμένουμε και καλούμε τους σημερινούς επιστήμονες να σκεφτούν την αποστολή τους σύμφωνα με τα λόγια του Μπρεχτ ότι "ο μοναδικός σκοπός της επιστήμης έγκειται στο ξελάφρωμα της ανθρώπινης ύπαρξης από το μόχθο". Ναι λοιπόν, εμείς, εσείς, κρατάτε στα χέρια σας μια ανυπολόγιστη δύναμη που αν κατανοηθεί και γίνει πράξη μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Και σήμερα η δράση της ΚΝΕ φωτίζει αυτόν το δρόμο».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, μετά από πολλές ερωτήσεις φοιτητών και φοιτητριών, γύρω από πλευρές του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, για τις διάφορες εξαρτήσεις από άλλες ουσίες, για την πολιτική της υποκατάστασης και τα «στεγνά» προγράμματα, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ