Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι αφανείς ήρωες να γίνουν πρωταγωνιστές»

Εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ

Εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας «Οι αφανείς ήρωες να γίνουν πρωταγωνιστές» οργάνωσαν τη Δευτέρα οι Τομεακές Οργανώσεις Εργατικού και Μαθητείας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η καμπάνια της ΚΝΕ έχει ξεκινήσει στην Κεντρική Μακεδονία από την προηγούμενη βδομάδα, καθώς πραγματοποιήθηκαν ήδη σειρά μαζικών περιοδειών σε χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιοχής. Τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν πλατιά με νέους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, τηλεφωνικά κέντρα, επισιτιστικές αλυσίδες και εμπορικά καταστήματα, οι οποίοι μάλιστα έχουν δείξει μέχρι τώρα μεγάλο ενδιαφέρον στο να ακούσουν τις θέσεις της ΚΝΕ και να συζητήσουν για το τι πρέπει να γίνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η σκληρή εντατικοποίηση της εργασίας.

Ο Θανάσης Χρηστίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην πείρα που συσσωρεύτηκε από την επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων, και ειδικά των νέων, κατά τη διάρκεια τόσο της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, όσο της περιόδου καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολούθησε. Στη συνέχεια μίλησε για το πώς η πανδημία ανέδειξε τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και την ιστορικά ξεπερασμένη φύση του. Κάλεσε, τέλος, τους νέους εργαζόμενους να δυναμώσουν μέσα από τα σωματεία τους την πάλη για να μην πληρώσει ο λαός ξανά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, να δυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή:

Ο Θανάσης Χρηστίδης (αριστερά στη φωτ.), μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ
Ο Θανάσης Χρηστίδης (αριστερά στη φωτ.), μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ
«Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, βασική προϋπόθεση είναι να καταργήσουμε αυτό που ζούμε. Την τάξη των καπιταλιστών δηλαδή. Μπορεί να υπάρξει κοινωνία στην οποία κουμάντο θα κάνει ο λαός, αυτή η κοινωνία είναι ο σοσιαλισμός. Σε αυτήν την κοινωνία τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία τα έχουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα με σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων μας αναγκών».

Αναφερόμενος στα ζητήματα που οξύνθηκαν κατά την πανδημία, στάθηκε κυρίως στο ότι «αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά ποιοι είναι οι κοινωνικά χρήσιμοι και ποια τα παράσιτα, ποιοι κινούν την παραγωγή και ποιοι καρπώνονται τον πλούτο. Οι αφανείς ήρωες δηλαδή, όπως λέει και η καμπάνια της ΚΝΕ, οι εργαζόμενοι που φάνηκε στην πράξη ότι χωρίς αυτούς δεν θα λειτουργούσαν νοσοκομεία, εργοστάσια, επιχειρήσεις, είναι αυτοί που μας κράτησαν όρθιους, είναι αυτοί που βγάζουν και παράγουν τον πλούτο, είναι αυτοί που χωρίς την εργασία τους γρανάζι δεν γυρνά».

Κατέληξε πως γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτοί οι αφανείς ήρωες πρέπει να γίνουν και οι πρωταγωνιστές και να δυναμώσουν τη σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη, το κράτος της και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. «Γιατί αυτοί που κατέχουν την ιδιοκτησία των μηχανών, των εργοστασίων, των μέσων παραγωγής έχει αποδειχτεί ότι είναι άχρηστοι στην παραγωγική διαδικασία, δεν χρειάζονται πουθενά».

Παρέμβαση πραγματοποίησε στην εκδήλωση νωρίτερα ο Μιχάλης Μαλάκογλου, μέλος του ΤΣ Εργατικού Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς του κλάδου του επισιτισμού, το πώς άλλαξαν την περίοδο της πανδημίας οι σχέσεις εργασίας και εντάθηκε η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, ενώ επίσης τόνισε πως τα μέτρα προστασίας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς έχουν παραμεριστεί από την εργοδοσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θετικά βήματα στην προσπάθεια παρέμβασης σε όλα τα τμήματα της νεολαίας(2023-01-25 00:00:00.0)
Αναμνηστικά του Φεστιβάλ(2020-09-19 00:00:00.0)
Οι «αφανείς ήρωες» να γίνουν πρωταγωνιστές!(2020-06-13 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας(2018-05-02 00:00:00.0)
Οι σημερινές εκδηλώσεις(2015-08-30 00:00:00.0)
Τιμούν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης(2012-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ