Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλυπτική ΝΑΤΟική «αφωνία» για την Τουρκία

Μια ακόμα «ηχηρή» απάντηση στα μυθεύματα πως οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί αποτελούν τάχα «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα, την «ασφάλεια και σταθερότητα» έδωσε η χτεσινή Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, απέφυγε παρά τις σχετικές ερωτήσεις να πει το παραμικρό για τη νέα εισβολή της Τουρκίας χτες στα βόρεια του Ιράκ, όπως και για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας έτσι τον «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας που δίνουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή απέναντι στους ανταγωνιστές του, όπως και η προσπάθεια για διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Επιβεβαίωσε μόνο ότι είναι σε «συζητήσεις» με την ΕΕ ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» να παράσχει «υποστήριξη» στην επιχείρηση της ΕΕ «IRΙΝΙ» που επιχειρεί στα ανοιχτά της Λιβύης, «επιτηρώντας» τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στην περιοχή, όπου σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι (βλέπε και σχετικό θέμα σελ. 21)

Είχαν προηγηθεί (ανώνυμες) διαρροές, αξιωματούχου του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, που σημείωνε πως «δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το αντιμετωπίσουμε», τονίζοντας πως το πρόσφατο «λοκάρισμα» του γαλλικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα αποτελεί πράξη που «δεν μπορεί να είναι ενέργεια ενός συμμάχου που εργάζεται μέσα στο ΝΑΤΟ υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», σημειώνοντας πως είναι καιρός για «μια ειλικρινή συζήτηση με την Τουρκία» για τη «συμπεριφορά της» στο θέμα της Λιβύης, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως η αγορά «S-400», οι αντιρρήσεις που θέτει στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Από τη μεριά της Αγκυρας, σχολιάζοντας την «επιθετική ενέργεια» για την οποία την κατηγορεί το Παρίσι, αναγνώρισε ότι οι γαλλικές δυνάμεις θέλησαν να ερευνήσουν ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα και «αυτό δεν επιτράπηκε», προσθέτοντας ότι «αναμένουμε από τους συμμάχους να δείξουν την ίδια κατανόηση και ευαισθησία απέναντι στο τουρκικό Ναυτικό και στην παρουσία του».

«Πάνω απ' όλα η ΝΑΤΟική συνοχή», λέει η κυβέρνηση!

Σε ένα τέτοιο φόντο, αποκαλυπτική για μια ακόμα φορά είναι η τοποθέτηση της κυβέρνησης, που επιχειρεί να παρουσιάσει την ενεργότερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την «πάση θυσία» διατήρηση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, ως τάχα απάντηση σε αυτή.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε «τη δέσμευση της Ελλάδος να συνεισφέρει σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη Συμμαχία και την καθιστούν αποτελεσματικότερη», και τόνισε «τη σημασία να διαφυλαχθεί η συνοχή της προκειμένου να έχει τη δυνατότητα επιτελέσεως της αποστολής της». Εξ ου και ζήτησε «πλήρη συμμόρφωση των συμμάχων με το Διεθνές Δίκαιο, την αρχή της καλής γειτονίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ»!

Απογειώνοντας την κοροϊδία και εστιάζοντας στη Λιβύη, κάλεσε «οποιοδήποτε κράτος προβαίνει σε παραβίαση του αποκλεισμού όπλων (εμπάργκο), κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να μεταβάλει τη στάση του», και σχετικά με το επεισόδιο ανάμεσα σε Τούρκους και Γάλλους, εξωραΐζοντας τη λυκοσυμμαχία, σημείωσε ότι τάχα «παρόμοιες συμπεριφορές που υπονομεύουν τη συνοχή και αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ δεν προσιδιάζουν σε Συμμαχία με ισχυρούς δεσμούς και κοινές αξίες, αλλά σε ευκαιριακή ομάδα προώθησης επιμέρους συμφερόντων».

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα του επικίνδυνου εφησυχασμού, αργότερα χτες το βράδυ, η κυβέρνηση ανακοίνωνε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησε να σταλεί από την ΕΕ «κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της ΕΕ», και ότι «η αντίδραση της ΕΕ δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων». Επ' αυτού, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες (λες και δεν ήξεραν!) για το περιστατικό με την επιχείρηση «Irini», και «παραπονέθηκε» για τη χαμηλή συμμετοχή γιατί όπως είπε «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους»...

  • Στο μεταξύ σε ένα τέτοιο φόντο άλλο ένα μπαράζ υπερπτήσεων σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο, όπου τουρκικά F-16 έκαναν 8 υπερπτήσεις πάνω από Παναγιά, Οινούσσες, Χίο, αρχής γενομένης της τέτοιας δραστηριότητας στις 3 χθες το μεσημέρι. Συνολικά, τουρκικά αεροσκάφη (μαχητικά, κατασκοπευτικά και ένα UAV) έκαναν χθες 69 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, και καταγράφηκαν 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ