Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στις 25 Ιούνη και κάλεσμα για αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Από τη μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης στην Αθήνα
Από τη μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης στην Αθήνα
Σε νέα κινητοποίηση προχωρά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, την Πέμπτη 25/6, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα (οδός Βασιλέως Γεωργίου).

Τα σωματεία, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τις οποίες οι εργαζόμενοι του κλάδου παλεύουν για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, συνεδρίασαν προχτές, πήραν απόφαση για νέα κινητοποίηση και παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες την ίδια μέρα στις περιοχές τους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, στην Αττική το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας στις 25/6, από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

Οπως καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο, τα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση με τον Ν. 4690/2020 και την ΚΥΑ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο, ισοδυναμούν με «ταφόπλακα στην προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων να επιβιώσουν αυτό το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα».

«Για τους εποχικούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία η επαναπρόσληψή τους εξακολουθεί να είναι υπό αμφισβήτηση, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας», επισημαίνει το Συνδικάτο και εξηγεί ότι «οι ξενοδόχοι διατηρούν την επιλογή να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις και να αναστείλουν τις συμβάσεις όσων εργαζομένων θεωρούν ότι έχουν "υποχρέωση"», με χιλιάδες εργαζόμενους να κινδυνεύουν να μην πάρουν καν το επίδομα των 534 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, οι προβλέψεις για επαναπρόσληψη και ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής έχουν μείνει μέχρι στιγμής μόνο στα χαρτιά, καθώς η διαδικασία «σκοντάφτει» συνεχώς σε εμπόδια και είναι ζήτημα αν μέχρι χτες είχε επαναπροσληφθεί έστω και ένας εποχικός σε όλη τη χώρα.

Σε ακόμα χειρότερη θέση έχουν βρεθεί οι εποχικοί εργαζόμενοι σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, καθώς στη δική τους περίπτωση το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη έχει πάει... περίπατο. Οσοι πήραν τον προηγούμενο χειμώνα επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τη χορήγηση του επιδόματος από τον Ιούνη μέχρι τον Αύγουστο, ενώ όσοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν ως άνεργοι δεν θα λάβουν το επίδομα ούτε και τώρα.

Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό, η αναστολή των συμβάσεων συνεχίζεται, το εισόδημα περιορίζεται στα 534 ευρώ το μήνα, ενώ τα αντεργατικά «εργαλεία» με τα οποία έχει εφοδιάσει η κυβέρνηση τις επιχειρήσεις, όπως για τη μείωση ωραρίου και μισθών, περιμένουν τους εργαζόμενους όταν φτάσει η ώρα να επιστρέψουν στη δουλειά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η καταβολή του επιδόματος «ειδικού σκοπού» για τον Μάη έγινε μόλις την περασμένη Δευτέρα, εντείνοντας στο μεταξύ τις δυσκολίες επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Τέλος, οι δυσκολίες αυτές είναι πολλαπλάσιες για τους χιλιάδες εργαζόμενους με «τις άθλιες 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης», όπως η διαλείπουσα εργασία και οι συμβάσεις μιας μέρας, για τους οποίους «δεν προβλέπεται απολύτως τίποτε!», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο.

«Επειδή για μας τους εργαζόμενους και τα σωματεία μας η ζωή μας δεν μπαίνει σε ζύγι ανάλογα με το πόσα βγάζει ο εργοδότης, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για να παραμείνουμε ζωντανοί, υγιείς, αξιοπρεπείς. Ολα μας τα αιτήματα εξακολουθούν και είναι επίκαιρα. Τίποτε δεν τελείωσε», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο.

«Θα προχωρήσουμε μέχρι να επαναπροσληφθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος του κλάδου. Μέχρι να μπει σπίτι μας το εισόδημα που είχαμε υπολογίσει για να επιβιώσει η οικογένειά μας. Μέχρι να ανασταλούν, αντί για τη δουλειά μας, όλες οι χρεώσεις και πληρωμές σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, εφορία. Μέχρι να μας διασφαλίσουν, κράτος και εργοδοσία, ότι θα πάρουν όλα τα μέτρα για να μείνουμε στη δουλειά μας υγιείς και ασφαλείς», ξεκαθαρίζει.

  • Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Καζίνο Πάρνηθας, που βρίσκονται σε αναστολή των συμβάσεών τους από τις 13 Μάρτη, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξαναπιάσουν δουλειά. Στο πλευρό τους βρέθηκε το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, διεκδικώντας να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση την επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ