Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ - ΣΒΕ
Η «πολιτική σταθερότητα» όρος για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Κεντρικό ζητούμενο για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» των ελληνικών επιχειρήσεων «ήταν και παραμένει η πολιτική σταθερότητα», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, με αφορμή τη δημοσίευση χθες της ετήσιας έκθεσης των στοιχείων του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, για την ανταγωνιστικότητα σε 63 οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα με την οποία η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία το 2019 παρουσίασε άνοδο κατά 9 θέσεις.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο πρόεδρος του ΣΒΕ επαίνεσε το αντεργατικό έργο της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως «η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για βελτίωση του γενικότερου περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων» συνέβαλαν αποτελεσματικά στις «επιδόσεις» του ιδιωτικού τομέα και ζήτησε από αυτήν να θέσει με έμπρακτο τρόπο τη μεταποιητική δραστηριότητα και τη βιομηχανία στην «πρωτοπορία ενίσχυσης», μέσω επενδύσεων στη βιομηχανία, πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια χρηματοδότησης, ακόμα «φιλικότερο» φορολογικό πλαίσιο, θέσπιση ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων κ.ά.

Οπως αποτυπώνεται και στην έκθεση, ανάμεσα στους δείκτες που βελτιώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν και αυτοί της «προσαρμοστικότητας της κυβερνητικής πολιτικής» και της «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό άλλωστε παράδειγμα της «προσαρμοστικότητας» και «αποτελεσματικότητας» ήταν και ο «διαγωνισμός» στην προχτεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ μεταξύ του νυν και του πρώην πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, αντίστοιχα, για το ποιος είναι ο ικανότερος «διευθυντής» που μπορεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των βιομηχάνων, με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλο, να δίνει τα εύσημα και διαγράφοντας μονοκοντυλιά κάθε ψευδεπίγραφη γραμμή αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να σημειώνει πως «τα τελευταία χρόνια έσπασαν ταμπού του παρελθόντος. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες, υπάρχει ευρεία συναίνεση στο ότι απαιτούνται επενδύσεις και ρίσκο για να πάει μπροστά ο τόπος».

ΚΚΕ: Μητσοτάκης και Τσίπρας διαγωνίστηκαν μπροστά στο κοινό του ΣΕΒ

Στο μεταξύ, σε σχόλιό του για τις ομιλίες Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μητσοτάκης και Τσίπρας διαγωνίστηκαν κυριολεκτικά μπροστά στο κοινό του ΣΕΒ, για το ποιος είναι ο πιο ικανός "διευθυντής" των συμφερόντων τους.

Ο μεν Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως ο τεχνοκράτης "manager" που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα για να στηρίξει τα κέρδη της επιχείρησης, ο δε Τσίπρας ως ο φιλεύσπλαχνος "manager" που μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα κέρδη, μέσω της "κοινωνικής συνοχής", δηλαδή της ταξικής συνεργασίας και της εξαπάτησης των εργαζομένων.

Πίσω, όμως, απ' το διαγωνισμό τους κρύβεται η κοινή στήριξή τους στη γραμμή του κεφαλαίου και της ΕΕ: Απ' τη μια ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων με άφθονο κρατικό χρήμα και απ' την άλλη διατήρηση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ