Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Διαχειριστικά ζόρια και νέα αντιλαϊκά μέτρα στα «σκαριά»

Σημαντική αύξηση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες σε άλλους εμπλεκόμενους παίκτες καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού κώδικα, που συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα του 7ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΤτΕ, στο τέλος του α' τριμήνου 2020 τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και τα διαχειρίζονται «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» ανήλθαν - σε όρους ονομαστικής αξίας - στα 30,8 δισ. ευρώ, από 23,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκέμβρη 2019 με αύξηση 7,3 δισ. σε ένα τρίμηνο.

Ειδικότερα, το ποσό αυτό αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια ύψους 8,85 δισ., ενώ τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, που έχουν περάσει στη διαχείριση των διαφόρων funds, φτάνουν σε 5,6 δισ., τα καταναλωτικά δάνεια σε 11,8 δισ. και τα στεγαστικά σε 4,4 δισ., πάντα σε όρους ονομαστικής αξίας.

Στα «σκαριά» η νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων

Την ίδια ώρα, παρά και το «ανάχωμα» των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια αλλά και της χαλάρωσης και των διευκολύνσεων προς τους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις προβλέψεις, επανέρχονται σε ρότα διόγκωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται συμπληρωματικές παρεμβάσεις, σε συνέχεια βέβαια του σχεδίου «Ηρακλής», όπως έχουν ονομάσει το πακέτο των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες. Μεταξύ αυτών ο νέος πτωχευτικός κώδικας που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να ισχύσει από 1η Γενάρη 2021, σύμφωνα και με τις σχετικές συστάσεις του Γιούρογκρουπ, για «κατάργηση του τρέχοντος πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο τέλος Ιουλίου του 2020».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει νέα πρόταση σχετικά με τη συγκρότηση «κακής τράπεζας» (bad bank), στην οποία θα περιέλθουν τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα «προβληματικά» τμήματα των εγχώριων τραπεζών. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώιμη φάση βρίσκονται τα παζάρια γύρω από τη συγκρότηση «κακής» τράπεζας σε επίπεδο Ευρωζώνης, εν αναμονή και του βαθμού διόγκωσης των «κόκκινων» δανείων τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, για επόμενη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησής της από τα κεφάλαια του «Ταμείου Ανάκαμψης», σε συνέχεια βέβαια της πρότασης που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το πακέτο στήριξης συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ. Αυτό σε συνδυασμό με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την Παρασκευή, και όπως φαίνεται οι τελικές αποφάσεις ενόψει κάποιου συμβιβασμού παραπέμπονται για επόμενη συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ