Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Νέες διαμαρτυρίες για ρατσιστική βία

Διαμαρτυρία στο σημείο που βρέθηκε απαγχονισμένος νεαρός Αφροαμερικανός στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Διαμαρτυρία στο σημείο που βρέθηκε απαγχονισμένος νεαρός Αφροαμερικανός στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι πολύμορφες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και χτες σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ ενάντια στη ρατσιστική βία, σε συνέχεια αυτών για τη στυγνή δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Ξεχώρισε ωστόσο η ρίψη πυρών από παραστρατιωτικούς στο Νέο Μεξικό (αυτοαποκαλούμενη πολιτοφυλακή) κατά ομάδας διαδηλωτών που επιχείρησε την αποκαθήλωση αγάλματος του Ισπανού κατακτητή - σφαγέα Χουάν ντε Ονιάτε, πρώτου κυβερνήτη της πολιτείας. Από τους πυροβολισμούς ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται. Συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας αναφέρθηκαν χτες επίσης στη Βαλτιμόρη και στο Λουίσβιλ. Στην πόλη της Ατλάντας, όπου σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή από αστυνομικά πυρά ο 27χρονος άοπλος Αφροαμερικανός, Ρέισαρντ Μπρουκς, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να σταματήσει τη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, σπρέι πιπεριών από τους αστυνομικούς κατά διαδηλωτών. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην αστυνομικός από την Ατλάντα, που πυροβόλησε και σκότωσε τον Μπρουκς, είχε δεχτεί επίπληξη για χρήση βίας με πυροβόλο όπλο.

Αποτροπιασμό προκαλεί στις ΗΠΑ ο εντοπισμός την περασμένη βδομάδα της δεύτερης σορού νεαρού Αφροαμερικανού που βρέθηκε κρεμασμένος με σχοινί σε δέντρο στην κομητεία στο Λος Αντζελες. Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Φούλερ, 24 ετών, που βρέθηκε στο Πάλμντεϊλ (περίπου 80 χιλιόμετρα από το Λος Αντζελες) της Καλιφόρνια. Πριν από 10 μέρες, έγινε επίσης γνωστό ότι σε κοντινή απόσταση είχε βρεθεί κρεμασμένος ο Μάλκολμ Χαρς, 37 ετών, σε καταυλισμό αστέγων στη Βίκτορβιλ. Η οικογένεια του Φούλερ διατύπωσε εξαρχής πολλές αμφιβολίες για το σενάριο της αυτοχειρίας που πρόβαλε η αστυνομία. Τελικά διατάχθηκε να γίνει ενδελεχής έρευνα για την υπόθεση αυτή, που θυμίζει εκτελέσεις από τη ρατσιστική Κου Κλουξ Κλαν.

Επιπλέον, χτες δεκάδες αφρικανικές χώρες κατέθεσαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, καλώντας το να ασκήσει πιέσεις αναφορικά με την έξαρση της αστυνομικής ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ, απαιτώντας τη διενέργεια «εντατικής διεθνούς έρευνας για συστηματικό ρατσισμό κατά ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής».

Διάταγμα εκτόνωσης από τον Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει πρωτοβουλίες «μεταρρύθμισης», ουσιαστικά «ξεπλύματος» των πιο αντιδραστικών, ρατσιστικών δυνάμεων στους κόλπους των δυνάμεων επιβολής της τάξης και κυρίως εκτόνωσης των λαϊκών κινητοποιήσεων, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με στόχο υποτίθεται τη βελτίωση των κριτηρίων εκπαίδευσης των αστυνομικών. Δήλωσε έτσι ότι θέλει «τάξη, νόμο αλλά και δικαιοσύνη με ασφάλεια». Ανέφερε μεταξύ άλλων τη θέσπιση ενός ομοσπονδιακού «μητρώου πειθαρχικών παραπτωμάτων και συμπεριφοράς των αστυνομικών», αλλά και την αύξηση της συνεργασίας των επαγγελματιών ψυχικής υγείας με τις κατά τόπους αστυνομικές δυνάμεις. Ισχυρίστηκε ότι είναι «μικροσκοπικό» το ποσοστό των αστυνομικών που καταφεύγουν σε ωμή βία κατά πολιτών, υποστηρίζοντας ότι υπερασπίζονται συχνά αγνώστους «με κίνδυνο της ζωής τους». Κατηγόρησε τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, και τον τότε αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για απραξία σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και τις φυλετικές διακρίσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ