Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιπαράθεση με τη Γερμανία

Ετοιμάζεται η απομάκρυνση περίπου 10.000 Αμερικανών στρατιωτών, με πιθανή μετεγκατάστασή τους στην Πολωνία

Εγκαταστάσεις του «Nord Stream 1» στη Γερμανία
Εγκαταστάσεις του «Nord Stream 1» στη Γερμανία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε 25.000 θα μειώσουν οι ΗΠΑ τον αριθμό των στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός Πρόεδρος παραπονέθηκε ότι η Γερμανία δαπανά για την «άμυνα» πολύ λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της όπως έχει συμφωνηθεί στο ΝΑΤΟ. Μέχρι να δαπανήσει περισσότερα, οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν από εκεί τους στρατιώτες τους, είπε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πριν από περίπου δέκα μέρες στο «Der Spiegel» και στη «Wall Street Journal», ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να αποσύρει περίπου 9.500 από τους 34.500 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν σε βάσεις των ΗΠΑ επί γερμανικού εδάφους.

Σχολιάζοντας τότε τα δημοσιεύματα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είχε εκφράσει «βαθιά ελπίδα ότι ως αποτέλεσμα των πολλών συνομιλιών που είχαμε (...) μέρος των στρατευμάτων που έχουν σήμερα βάση τη Γερμανία και απομακρύνονται από τις ΗΠΑ (...) θα έρθουν στην Πολωνία». Επιζήμια όχι μόνο για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τις ίδιες τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδειχθούν τα σχέδια της Ουάσιγκτον, είχε δηλώσει η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε πει ότι «είμαστε συνεχώς σε επαφή με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για τη θέση των δυνάμεών τους στην Ευρώπη» και ότι είχε συνομιλήσει με τον Τραμπ για την ανάγκη «να διατηρηθεί η ισχύς του ΝΑΤΟ».

Η Γερμανία είναι για τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς κόμβους παγκοσμίως. Συνολικά υπηρετούν εκεί περίπου 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες και απασχολούνται από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ επιπλέον 17.000 Αμερικανοί και 12.000 Γερμανοί πολίτες. Από τις βάσεις στη Γερμανία εξυπηρετούνται οι αμερικανικές αποστολές σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Αφρική, ενώ εκεί νοσηλεύονται τραυματίες των αμερικανικών δυνάμεων. Μέρος των εξόδων για τις βάσεις δαπανάται από τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό.

Πάντως ο Τραμπ είχε αναφερθεί σε ενδεχόμενη μετακίνηση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία στην Πολωνία από το φθινόπωρο του 2019, κατά την επίσκεψη του Πολωνού ομολόγου του στις ΗΠΑ, επαινώντας τις υψηλές αμυντικές δαπάνες της Πολωνίας. Το σίγουρο είναι ότι πίσω από μια τέτοια κίνηση ή απειλή κρύβονται βαθύτερες αντιθέσεις μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων, που όλο και πιο δύσκολα συμβιβάζονται τα τελευταία χρόνια. Ενδέχεται ακόμα οι ΗΠΑ να σχεδιάζουν να ενισχύσουν το «ανατολικό ευρωπαϊκό μέτωπο» προς τη Ρωσία.

Αλλωστε η κυβέρνηση Τραμπ είχε κατηγορήσει παλιότερα τη Γερμανία ότι επωφελείται από την παρουσία των στρατευμάτων, αλλά δεν θέλει να συνεισφέρει επαρκώς στα έξοδά τους. «Είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα πληρώνει για πάνω από 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί θα χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα μόνο για εγχώριους σκοπούς», είχε δηλώσει ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ.

Γερμανικές αντιδράσεις σε αμερικανικές κυρώσεις για τον «Nord Stream 2»

Ενα επιπλέον στοιχείο της αντιπαράθεσης είναι και ο δεύτερος αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνει στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε στα σχέδια των ΗΠΑ να διευρύνουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν εναντίον τού υπό κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη γερμανική αγορά.

«Οι νέες κυρώσεις θα αποτελούσαν σοβαρή ανάμειξη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και στην εθνική κυριαρχία των χωρών - μελών της ΕΕ», υπογραμμίζει το γερμανικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας νέο νομοσχέδιο που κατέθεσαν Αμερικανοί γερουσιαστές - Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες με πλοία για άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το έργο του αγωγού, για παράδειγμα σκάφη που συμμετέχουν στη διάνοιξη υποθαλάσσιων τάφρων για την εγκατάσταση των σωληνώσεων.

Το Δεκέμβρη του 2019 οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες με πλοία που εγκαθιστούν τις σωληνώσεις στη Βαλτική Θάλασσα, κίνηση που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του αγωγού, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η κατασκευή στα δανέζικα ύδατα(2021-01-09 00:00:00.0)
Προετοιμασία κυρώσεων και αντιποίνων για τον «Nord Stream 2»(2020-07-23 00:00:00.0)
Πιέσεις για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας(2019-08-13 00:00:00.0)
Νέες απειλές για παρεμπόδιση του «Nord Stream 2»(2018-11-14 00:00:00.0)
Πολλά τα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων(2018-04-27 00:00:00.0)
Σημάδια όξυνσης...(2017-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ