Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ο ένας έκοβε, ο άλλος έραβε, με «μεζούρα» τις ανάγκες του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Σε μία ακόμα «διαμάχη» περί καταλληλότητας και ικανότητας για το ποιος μπορεί καλύτερα να φέρει σε πέρας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στη νέα καπιταλιστική κρίση μετατράπηκε η συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή Ερώτηση για την οικονομία που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τη γενναία στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και την προσπάθεια να φορτωθεί και η νέα κρίση στο λαό, «έβγαλε μάτι» ξανά, κάτι που παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «η βασική μας φιλοσοφία δεν διαφέρει τόσο πολύ» σε ό,τι αφορά την «ανάληψη του κόστους εργασίας» των ιδιωτικών επιχειρήσεων από το κράτος, αλλά και σημειώνοντας ότι το όλο πρόγραμμά του έχει τη ρίζα του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και ότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία από σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. «Ξέρουμε πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να στηρίζει τον κοινωνικό του ρόλο και πότε να αφήνει την επιχειρηματικότητα να δράσει δημιουργικά», είπε, δείχνοντας και την «ευελιξία» των αστικών πολιτικών δυνάμεων να περνούν από το ένα «μοντέλο διαχείρισης» στο άλλο, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, για να προκαλέσει τη διαμαρτυρία του Αλ. Τσίπρα, που αντέτεινε ότι η ΝΔ δεν έχει την «ιδιοκτησία» των σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών.

Σε ό,τι αφορά την «αντιπαράθεση στα σημεία» της κοινής τους στρατηγικής, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είχε μικρή μείωση του ΑΕΠ το Α' τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και ότι έγιναν «επενδύσεις» τους τελευταίους δύο μήνες, ισχυριζόμενος πως αυτό οφείλεται στο ότι «βλέπουν μια κυβέρνηση που βελτιώνει ραγδαία το επιχειρηματικό περιβάλλον» και «δημιουργεί σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον», μια έμμεση παραδοχή ότι τα αντεργατικά μέτρα που έσπευσε να φέρει, εκμεταλλευόμενος την πανδημία, θα μείνουν και στη συνέχεια, με πρόσχημα πάντα την πορεία της οικονομίας και την «εμπιστοσύνη των αγορών».

Ολα αυτά σε απάντηση στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να «βγάλει λάδι» το σύστημα που μαστίζεται από τις καπιταλιστικές κρίσεις και να παρουσιάσει τα εχέγγυα του ικανότερου διαχειριστή του κεφαλαίου, είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία και δεν έφερε έκρηξη επενδύσεων, ότι παρέλαβε μια οικονομία που «έτρεχε» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και μέσα σε τέσσερις μήνες τη βύθισε στην ύφεση.

Στο έδαφος αυτό, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «δίνει λίγα πολύ αργά» στις επιχειρήσεις και ότι πρέπει να δώσει πολύ περισσότερα εμπροσθοβαρώς, ενώ ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει τα ποσά «την κατάλληλη στιγμή».

Επιπλέον, στο όνομα ...των εργαζομένων κατέφυγαν σε νέο πλειστηριασμό μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος τους διασφαλίζει φτηνότερους εργαζόμενους, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει την επέκταση για Αύγουστο και Σεπτέμβρη, αν χρειαστεί, της κάλυψης του 60% των εργοδοτικών εισφορών, επιπλέον στα όσα προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», υπερασπιζόμενος την εκ περιτροπής εργασία και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ως προαπαιτούμενο για τη διάσωση των επιχειρήσεων, σε μια κατάσταση όπου οι εργαζόμενοι θα διατηρούν «σχεδόν τον ίδιο μισθό», όπως ο ίδιος ανοιχτά παραδέχτηκε, και «οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από ένα μέρος του βάρους του μισθολογικού κόστους».

Δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις για το ποιος μπορεί να ανακουφίσει τάχα τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους από κοινού τσάκισαν με φόρους, χαράτσια και πριμοδοτώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «ευκολίες πληρωμής» για τα χρέη προς την εφορία που διογκώνονται και «εκπτώσεις» για τις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής των φόρων, δηλαδή ρυθμίσεις που αφορούν κατά βάση το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο δε Αλ. Τσίπρας ζήτησε επιδότηση των επιχειρήσεων με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και 100% κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, διότι όπως δήλωσε «δεν έχουν λεφτόδεντρα οι επιχειρήσεις». Ενώ ως φιλολαϊκό μέτρο εμφάνισε ένα επίδομα πτωχοκομείου 400 ευρώ, με το βλέμμα κι αυτό στην «τόνωση» της ζήτησης.

Εκτός «διαμάχης» δεν έμειναν και τα δισ. ευρώ που αναλογούν στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους από την πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης». Ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δοθούν από το 2020 στις επιχειρήσεις, ο δε Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προς το κεφάλαιο ότι το ποσό «δεν θα το σπαταλήσει» και ότι θα το αξιοποιήσει - όπως άλλωστε προβλέπουν και οι όροι που συνοδεύουν τα εν λόγω «πακέτα» - για να «τρέξουν» οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε τομείς όπως η «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία, όπου αναζητούν διεξόδους τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Αναδιαρθρώσεις τις οποίες θα πληρώσει ο λαός, με ένταση της εκμετάλλευσης, ανεργία, παραπέρα φτώχεια και ένταση των ανταγωνισμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ