Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Λιακάδα» για το κεφάλαιο, μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους

Eurokinissi

Στην παρουσίαση της κυβερνητικής καμπάνιας για την «προώθηση του ελληνικού τουρισμού» μίλησε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, κάνοντας καθαρό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι τους εργαζόμενους στον κλάδο περιμένουν μαύρες μέρες.

Χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση, είπε ότι η πανδημία «επέφερε μία - ελπίζουμε - πρόσκαιρη οικονομική κρίση», ότι «η βιομηχανία του Τουρισμού», που κάποτε παρουσίαζαν σαν το στοιχείο θωράκισης και το «ατού» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, «χτυπήθηκε και χτυπιέται πιο έντονα (...) ουσιαστικά παρέλυσε».

Ως αντιστάθμισμα υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα τα καταφέραμε σχετικά καλά με το πρώτο κύμα της πανδημίας», δείχνοντας πως ήδη περιμένουν το επόμενο, την ώρα που στον όνομα του να μην υπάρχουν εμπόδια στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, τα μέτρα πρόληψης θα χαλαρώσουν κι άλλο, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες για έγκαιρη ανίχνευση «εισαγόμενων κρουσμάτων», αφού η απόφαση προβλέπει μόνο «δειγματοληπτικούς ελέγχους» σε πτήσεις από το εξωτερικό. «Θα κάνουμε στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ, μένοντας ταυτόχρονα ανοιχτοί για τους φίλους μας από το εξωτερικό», ελεγε χτες ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας ξανά στα πολυδιαφημισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, την τήρηση των οποίων παρουσίασε ως εχέγγυο για την υγεία τουριστών, επαγγελματιών και εργαζομένων, όταν στην πραγματικότητα τα πρωτόκολλα αυτά γίνονται «λάστιχο» ανάλογα με τα συμφέροντα των τουριστικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, και ενώ η κυβέρνηση χαλαρώνει κι άλλο τα μέτρα ασφαλείας, για να μη χαλάσει τη «σούπα» στους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου, από την άλλη δεν σταματά να υπενθυμίζει στο λαό ότι «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει», επιμένοντας στη λογική της «ατομικής ευθύνης» πίσω από την οποία προσπαθεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας τάχα μήνυμα στους επιχειρηματίες του κλάδου, είπε ότι «οι εργαζόμενοι θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούν τα μέτρα προστασίας» και ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι αυστηρές στους ελέγχους που θα κάνουν», όταν όλοι ξέρουν την υποστελέχωση και την έλλειψη μέσων σε μια σειρά από υπηρεσίες που υποτίθεται ελέγχουν τους χώρους εργασίας, όπως φάνηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα με τις συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων για τα όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς.

Δεν περνά απαρατήρητο, εξάλλου, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να απευθυνθεί - υποτίθεται - ειδικά στους εργαζόμενους στον Τουρισμό, ενώ στην ουσία έταζε κι άλλη στήριξη στο κεφάλαιο.

«Αναγνωρίζω απόλυτα ότι το κυρίαρχο συναίσθημα στη χώρα είναι η αβεβαιότητα, ο φόβος τι θα συμβεί το καλοκαίρι, πού θα πάει η οικονομία, πού θα είναι τα εισοδήματα στις οικογένειες που ζούνε από τον Τουρισμό, τι θα γίνει το χειμώνα, πώς θα τα βγάλουν πέρα», είπε, ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε πως «κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υποστηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας», παρουσιάζοντας δηλαδή ως «στήριξη» το «πράσινο φως» στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως και σε μεγαλοξενοδόχους και τουριστικό κεφάλαιο, για να αναστέλλει συμβάσεις κατά το δοκούν και να μην επαναπροσλαμβάνει τους εποχικούς, να απασχολεί με μισή δουλειά και μισούς μισθούς κ.ο.κ.

Από την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, γαλαντόμος με το κεφάλαιο, «ενθάρρυνε» ανοιχτά τους «επιχειρηματίες του Τουρισμού» να εκμεταλλευτούν τα «σχήματα» όπως η λεγόμενη «Συν-Εργασία», που έστησε η κυβέρνηση μειώνοντας παραπέρα το «κόστος» εργασίας, «ώστε να διαφυλάξουν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας φέτος το καλοκαίρι», κάνοντας κι εδώ σαφές ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει να ζήσουν στην ανεργία. «Είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε κι άλλα όπλα στην φαρέτρα μας, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον Τουρισμό και τους συναφείς κλάδους», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στους επιχειρηματικούς ομίλους, τάζοντάς τους βασικά κι άλλες ...διευκολύνσεις, φοροαπαλλαγές, προνόμια, δάνεια και ζεστό χρήμα με πρόσχημα την προστασία των θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, στη δική του εισήγηση, με μεγαλοστομίες τύπου «ξεκινάμε! Ξεκινάμε οργανωμένα θέτοντας την υγεία πάνω από όλα», παρουσίασε μια μαγική εικόνα υποστηρίζοντας ότι το ΕΣΥ ενισχύεται παντού, ότι θα εφαρμοστούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, και άλλα τέτοια εύηχα, που διαστρεβλώνουν αλλά δεν καταργούν την πραγματικότητα με το υποστελεχωμένο σύστημα Υγείας, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και δομές, τους ελέγχους που θα γίνονται μόνο «δειγματοληπτικά» στα σημεία εισόδου στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ