Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Φρέσκο πακέτο από την ΕΚΤ για στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους

Eurokinissi

Την επέκταση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, που εφαρμόζεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης, αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν αναμονή των αποφάσεων στην ΕΕ σχετικά με 750 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και των εκταμιεύσεων από το πρόγραμμα SURE (100 δισ.) και των άλλων γραμμών φτηνής χρηματοδότησης, που προβλέπονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ειδικότερα η δέσμη μέτρων της ΕΚΤ αφορά τη διόγκωση του σχετικού προγράμματος κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ (από 750 δισ. προηγουμένως), την παράταση της δυνατότητας άντλησης φτηνών κεφαλαίων για τουλάχιστον 6 μήνες, έως το τέλος Ιούνη 2021 (αντί για τέλος Δεκέμβρη 2020), και ακόμη την επαναγορά ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, σηματοδοτώντας το κλείδωμα του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τμήμα των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης μετέχουν κατ' εξαίρεση και οι ελληνικές τράπεζες και μέσω αυτών οι εγχώριοι όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις στις οποίες διοχετεύονται τα φτηνά κεφάλαια, ενώ για την ώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 4,69 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η οικονομία φαίνεται να έχει «πιάσει πάτο» τον Μάη και υπογράμμισε ότι εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί, δεν μπορεί να προσδιοριστούν με ακρίβεια ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και η ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η Ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις από την αμφισβήτηση της νομιμότητας της «ποσοτικής χαλάρωσης» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, η Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση, επικαλούμενη ότι η ΕΚΤ υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πτώση από το α' τρίμηνο και επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων

Στο μεταξύ, υποχώρηση με ρυθμό 0,9% καταγράφουν σε ετήσια βάση τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης) του 2020.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν μια γενικότερη τάση, αφού τα μέτρα περιορισμού λόγω κορονοϊού ξεκίνησαν στο 2ο 15ήμερο του Μάρτη, δηλαδή στην εκπνοή του α' τριμήνου.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου υποχώρησαν κατά 6,4%, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,7%. Στα όρια της στασιμότητας εμφανίζονται οι εισαγωγές εμπορευμάτων καθώς και η συνολική καταναλωτική δαπάνη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι στο α' τρίμηνο δεν είχε ακόμα εμφανιστεί η επιβράδυνση, επικαλέστηκε τη σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ευρωζώνη, ώστε να πει ότι «η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο των χωρών της, που διαμορφώθηκε στο -3,2%».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας διαβεβαίωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο», ξεχωρίζοντας την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, μέσω της ανάθεσης σε ΣΔΙΤ της Διαχείρισης, της Λειτουργίας και της Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας. Προειδοποίησε μάλιστα για «εκμετάλλευση των εγκατεστημένων υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και την πώληση αδιύλιστου ύδατος σε ιδιώτες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πακτωλός στο κεφάλαιο με τον λογαριασμό να πηγαίνει στους λαούς(2021-09-10 00:00:00.0)
Νέες παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου με φόντο τα διαχειριστικά «ζόρια»(2020-10-30 00:00:00.0)
Διαδοχικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου(2020-06-04 00:00:00.0)
Αναιμική ανάκαμψη στο 3ο τρίμηνο(2019-12-06 00:00:00.0)
«Χαλάρωση» για το κεφάλαιο, κλιμάκωση απέναντι στο λαό(2014-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ