Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Το κινεζικό ενδιαφέρον για μια «πιο αδύναμη ΕΕ»

Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική προεδρία ξεχωρίζει την κοινή δράση («Μαζί δυναμώνουμε την Ευρώπη») που χρειάζεται για την αναμέτρηση της Ευρωένωσης με τις παγκόσμιες αναδιατάξεις. Οι αντιθέσεις που δυνάμωναν εδώ και καιρό στο εσωτερικό της ΕΕ, τώρα οξύνονται με νέα ορμή, με φόντο τις επιπτώσεις της πανδημίας (στην οικονομία καταρχήν), όλη την αντιπαράθεση για την αντιμετώπισή τους. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μάικλ Ροθ ζήτησε κι αυτός σε πρόσφατες δηλώσεις του η Ευρώπη να «μιλά στην Κίνα με ενιαία φωνή», γιατί το Πεκίνο «ενδιαφέρεται για μια πιο αδύναμη ΕΕ».

Για παράδειγμα, στην Ιταλία, η πανδημία αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τους όρους παραμονής στην Ενωση αλλά και τους όρους νέας προσέγγισης με την Κίνα, τη Ρωσία κ.τ.λ. Μαζί με τους τόνους ιατροτεχνικού εξοπλισμού, μέσων προστασίας κ.τ.λ. που έστελνε το τελευταίο τρίμηνο το Πεκίνο στη Ρώμη και αλλού, εμπλουτιζόταν μια αρθρογραφία για τις προσπάθειες του Πεκίνου να «διαιρέσει την ΕΕ».

Σημειωτέον ότι η Ιταλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα - μέλος του G7 που υπέγραψε (πέρυσι) με την Κίνα Σύμφωνο ένταξης στην πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος» (ΟBOR, οι σύγχρονοι «δρόμοι του μεταξιού»), προωθώντας μεγάλες κινεζικές επενδύσεις σε Γένοβα και Τεργέστη, προκαλώντας την έντονη «ενόχληση» της Γερμανίας και όχι μόνο. Μάλιστα, η «Ντόιτσε Βέλε» σχολίαζε εκείνη την περίοδο ότι «αν είχε τον τρόπο, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα προτιμούσε να διαπραγματευτεί με κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση χωριστά, να πάρει μια καλύτερη συμφωνία για τη δική του χώρα», ενώ μιλώντας για την «αφέλεια» που χαρακτήριζε τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Κίνα «για χρόνια», έφερε ως παράδειγμα το ότι η Γερμανία επέτρεπε «στο Πεκίνο να περιορίζει την ευρωπαϊκή πρόσβαση στις κινεζικές αγορές, εξακολουθώντας όμως να κρατά ανοιχτή την πόρτα στο εμπόριο της Κίνας με την ΕΕ...». Κατέληγε ότι «το ζήτημα δεν είναι να διαρραγούν οι γέφυρες και να απορριφθεί η κινεζική "Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος", αλλά να διασφαλιστούν δίκαιες συνθήκες επιχειρηματικής δράσης και ισότιμη πρόσβαση στην αγορά...».

Η Γερμανία ξεχωρίζει τη σημασία «ενότητας» απέναντι στην Κίνα, γιατί έτσι μπορεί να παζαρέψει περισσότερα ανταλλάγματα, με το «βάρος» μιας διακρατικής λυκοσυμμαχίας (δες και αναλυτικά για τα ιδιαίτερα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου στην Κίνα στη σελ. 20). Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη να διασφαλιστεί αυτή η ενότητα απέναντι στην Κίνα ανατροφοδοτεί διεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ, «επιβάλλοντας» σε ένα βαθμό περιθώρια για συμβιβασμούς, που βέβαια δεν εξαλείφουν σημαντικές αντιθέσεις που «σιγοκαίνε» μεταξύ των Ευρωπαίων.


A. M.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org