Τρίτη 2 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις για τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη

Με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία»

Συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη σε πόλεις όλης της χώρας οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργάνωσαν και μέσα στην πανδημία για την προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού.

Θέτοντας στο προσκήνιο την ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων, για να μην πληρώσουν πάλι αυτοί το «μάρμαρο» της νέας οικονομικής κρίσης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν την πρωτοβουλία απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση των συλλαλητηρίων, προτάσσοντας τα αιτήματα για: Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις. Εισόδημα για όλους. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις. Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση στις 11 Ιούνη θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ.

Στον Πειραιά, σωματεία και φορείς της πόλης σε πρόσφατη σύσκεψη πήραν απόφαση για συγκέντρωση την ίδια μέρα στην πλατεία Κοραή, στις 7.30 μ.μ.

Να μη ματώσουμε ξανά για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

«Οργανώνουμε την πάλη μας απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, να μη ματώσουμε ξανά για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας, οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας για δουλειά με δικαιώματα», σημειώνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και καλεί στα συλλαλητήρια. Οπως υπογραμμίζει, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου «σέρνουν τον χορό» της επίθεσης στους εργαζόμενους: «Ηδη ανακοίνωσαν εκ περιτροπής εργασία, εφαρμογή του προγράμματος "Συν-Εργασία" σε "Βαρβαρέσο" και "Fieratex", όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν 20% μείωση μισθού έως τον Οκτώβρη και βλέπουμε, στο "Φειδά" υπάρχει ήδη εκ περιτροπής εργασία και πίεση προς τους εργαζόμενους για χορήγηση κάθε μήνα και μέρους της κανονικής άδειας», ενώ «οι εργοδότες μετράνε αντίστροφα για να περάσει το χρονικό διάστημα των 45 ημερών μετά την αναστολή των συμβάσεων για να προχωρήσουν σε απολύσεις».

«Η "δίκαιη κατανομή βαρών" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, φορτώνει τα σπασμένα και το λογαριασμό της κρίσης σ' εμάς τους εργαζόμενους και δίνει ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και καλεί στα συλλαλητήρια. Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, «οι άνεργοι, οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου, ούτε στην "ανάκαμψη", ούτε τώρα με την πανδημία, είδαν κανένα μέτρο στήριξης της ζωής και του εισοδήματός τους. Η συντριπτική πλειοψηφία συνεχίζει να περνά δύσκολες μέρες, να αγωνιά για την επιβίωσή της».

Κάλεσμα συμμετοχής έχουν ήδη απευθύνει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) και Λογιστών (ΠΟΛ).

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλούν επίσης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Στην Καλαμάτα, με απόφαση που έλαβε στη Γενική του Συνέλευση, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε κινητοποίηση στις 11/6, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη.

Στον Πύργο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα, Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Συσκέψεις, συνελεύσεις και κινητοποιήσεις

Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Σε σύσκεψη σωματείων και φορέων προχωρά, αύριο Τετάρτη, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ, με θέμα την οργάνωση κινητοποίησης σε συντονισμό με συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία, τους συλλόγους, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, τους φορείς, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 4/6, στις 6.30 μ.μ., ενώ σήμερα, Τρίτη, θα κάνει Γενική Συνέλευση, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Μεταξύ άλλων αναδεικνύει τις καθημερινές καταγγελίες εργαζομένων για εκβιαστικά διλήμματα από την εργοδοσία, όπως «αναστολή και θα δουλεύεις ή εκ περιτροπής εργασία και μισά λεφτά», «υποχρεωτική άδεια ή εκ περιτροπής», «εκ περιτροπής εργασία ή απόλυση», καθώς και τις προσπάθειες μονιμοποίησης του αντεργατικού καθεστώτος της τηλεργασίας.

«Η κυβέρνηση έδωσε παράταση για την εξ αποστάσεως εργασία μέχρι τις 30 Ιούνη», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και προσθέτει ότι ήδη «οι τράπεζες και οι εταιρείες του κλάδου μας προσχεδιάζουν το ποσοστό των εργαζομένων που θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως και στο μέλλον, όποτε το έχει ανάγκη η εργοδοσία». Μετά την πετυχημένη κινητοποίηση την περασμένη βδομάδα, το Συνδικάτο καλεί στο συλλαλητήριο στις 11/6 και προχωρά σε Γενική Συνέλευση σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ