Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγώνας απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει το 5ήμερο - 8ωρο

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Στ. Σταθουλόπουλος

Πριν ένα μήνα, στις 22 Απρίλη, η δημοτική αρχή Αθήνας αποφάσισε να χορηγήσει άδεια ώστε να λειτουργούν και τα Σάββατα οι φαρμακαποθήκες που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου, καταργώντας προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην πάγια προσπάθεια που κάνουν εδώ και χρόνια οι εργοδότες του κλάδου, οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών, να εντείνουν την εκμετάλλευση, να χτυπήσουν την πενθήμερη εργασία των εργαζομένων, να κάνουν «λάστιχο» τα ωράριά τους και συνολικά τη ζωή τους.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής και η κλαδική Ομοσπονδία έχουν ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από αγωνιστικές παρεμβάσεις, με συγκέντρωση στο δημαρχείο της Αθήνας και στάσεις εργασίας σε φαρμακαποθήκες που επιχειρούν να ανοίξουν τα Σάββατα.

Επόμενος σταθμός είναι η παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο τη Δευτέρα 1/6, στις 5 μ.μ., στην είσοδο των εγκαταστάσεων του δήμου Αθηναίων στο Γκάζι (αίθουσα «9,84»), όπου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για τα όσα συμβαίνουν στις φαρμακαποθήκες, αλλά και συνολικά στον κλάδο του Φαρμάκου, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Στάθη Σταθουλόπουλο, πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής.

***

Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο σε φαρμακαποθήκη στον Κολωνό
Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο σε φαρμακαποθήκη στον Κολωνό
-- Είναι καινούργια αυτή η επιδίωξη της εργοδοσίας να επιβάλει τη σαββατιάτικη λειτουργία στις φαρμακαποθήκες; Και τι βρίσκεται πίσω από αυτή;

-- Στην πραγματικότητα η μάχη που δίνουμε στις φαρμακαποθήκες για το 5ήμερο και το 8ωρο δεν είναι σημερινή. Η πρώτη προσπάθεια για να χτυπηθεί το 5ήμερο έγινε πριν από 6 χρόνια περίπου. Οι εργοδότες, αξιοποιώντας όλα τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, προσπαθούν να επιταχύνουν την υλοποίηση των στόχων τους σε μια σειρά χώρους. Από το 2009 οι εργοδότες δεν υπογράφουν κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προκειμένου να έχουν «λυμένα τα χέρια» για να μπορούν να εφαρμόσουν, όταν χρειαστεί, τα αντεργατικά μέτρα που απαιτούνται ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Στην πρώτη γραμμή αυτών των μεθοδεύσεων μπαίνει η προσπάθεια να χτυπήσουν το 5ήμερο και το 8ωρο. Και ενώ εντείνουν αυτήν την επίθεση, καλλιεργούν παράλληλα το ιδεολόγημα ότι «είμαστε όλοι μια οικογένεια», καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν θυσίες «για το καλό της επιχείρησης», που τάχα είναι και το δικό τους καλό...

-- Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας σήμερα στις φαρμακαποθήκες;

-- Στην πλειοψηφία των φαρμακαποθηκών, ειδικά στις μεγαλύτερες, για τους παλιότερους εργαζόμενους, που είναι και οι περισσότεροι, ισχύουν ακόμα οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης του 2009, που όμως τώρα πια ισχύουν ως όροι ατομικών συμβάσεων. Αντίθετα, σε όσους προσλαμβάνονται από το 2010 και μετά, οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι το μπλόκο που βάζουν στην υπογραφή νέας ΣΣΕ, δίνουν μόνο τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού. Το κλαδικό Συνδικάτο βέβαια δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια: Με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις μας έχουμε καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις να ενταχθούν και οι νεότεροι εργαζόμενοι στους όρους της Σύμβασης του 2009, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Στις περισσότερες φαρμακαποθήκες ισχύουν ακόμα το σταθερό ωράριο και η πενθήμερη εργασία, όμως η εργοδοσία δεν παραιτείται από τις επιδιώξεις της. Χαρακτηριστική του πώς πάνε περίπατο τα «είμαστε μια οικογένεια» ήταν η περίοδος της πανδημίας, κατά την οποία οι εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες εργάστηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες έντασης και συνωστισμού.

-- Εχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα διευρυμένο ωράριο στον κλάδο και ποιες είναι οι επιπτώσεις του;

-- Υπάρχει εμπειρία, και όπου συμβαίνει οι επιπτώσεις είναι τραγικές. Στα φαρμακεία, οι συνάδελφοί μας εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, ατελείωτα ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες. Στο κομμάτι της ιατρικής ενημέρωσης, εργαζόμενοι που αντιμετωπίζονται ως δήθεν «συνεργάτες» αναγκάζονται να δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Σε όσες φαρμακαποθήκες εφαρμόζεται η διεύρυνση, το πενθήμερο έγινε εξαήμερο, η ζωή του εργαζόμενου έχει γίνει «λάστιχο».

-- Και μέσα σ' όλα αυτά, πώς δικαιολογεί η δημοτική αρχή του δήμου Αθηναίων την απόφασή της που χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων;

-- Ο δήμαρχος Αθηναίων εμμένει στην απόφαση για άνοιγμα των φαρμακαποθηκών τα Σάββατα, χρησιμοποιώντας μια επιχειρηματολογία που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Η βασική επιχειρηματολογία είναι ότι ο «υγιής ανταγωνισμός» και η σαββατιάτικη λειτουργία θα διευκολύνουν τάχα την ανάγκη τροφοδοσίας των φαρμακείων για να καλύψουν τις ανάγκες, όπως και ότι η «απελευθέρωση» του ωραρίου θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις στις φαρμακαποθήκες.

Η εμπειρία του Συνδικάτου, αλλά και η μάχη που έχει δώσει και δίνει απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις για την «απελευθέρωση» του ωραρίου, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής. Ούτε προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν, ούτε οι ανάγκες των πολιτών καλύφθηκαν.

Αντίθετα, είδαμε όλα αυτά τα χρόνια ότι οι φαρμακαποθήκες, που πρωτοστατούν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, πραγματοποιούν τις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές, με αποτέλεσμα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς να μην υπάρχουν τελικά, γιατί η διάθεσή τους σε άλλες χώρες αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη. Το αποκορύφωμα ήταν ότι στην αρχή της πανδημίας δεν υπήρχε το αναγκαίο υγειονομικό υλικό - γάντια, μάσκες, αντισηπτικά - ακόμα και στα νοσοκομεία, γιατί αυτό επέβαλλαν οι ανάγκες της αγοράς.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας και οι αντίστοιχες άλλων δήμων αξιοποιούν το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η κεντρική εξουσία τούς έχει δώσει αρμοδιότητες, μεταξύ αυτών και την έγκριση ή μη αδειών λειτουργίας καταστημάτων και φαρμακαποθηκών. Επιπλέον, ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων τούς δίνει τη δυνατότητα οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τον εκάστοτε δήμαρχο ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, χωρίς να χρειάζεται συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων και έγκριση από αυτά.

-- Πέρα από τη συγκεκριμένη μεθόδευση, ποια είναι η κατάσταση συνολικότερα στον κλάδο του Φαρμάκου και πώς αυτή αντανακλάται στους εργαζόμενους;

-- Μιλάμε για έναν κλάδο που στη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης εμφάνισε αντοχή και συνέχισε να έχει υψηλή κερδοφορία, ενώ το ίδιο συνέχισε να κάνει και πρόσφατα, στη φάση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ως συστατικό στοιχείο για αυτά τα αποτελέσματα του κεφαλαίου, βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Οι εργοδότες έχουν αξιοποιήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων. Είδαμε σε μεγάλα εργοστάσια να καταργούν το 5ήμερο, να επιβάλλουν το 6ήμερο, να εντατικοποιούν την εργασία, πετυχαίνοντας έτσι αύξηση των κερδών τους.

Στη διάρκεια της πανδημίας, εκεί που η εργοδοσία χρειαζόταν να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής, πήρε αυστηρά μέτρα προστασίας - έτσι κι αλλιώς υπήρχε από τα πριν αυστηρό πρωτόκολλο για την παραγωγή φαρμάκων - ωστόσο τα μέτρα αυτά συνοδεύτηκαν, όπως είπαμε και πριν, από εντατικοποίηση της εργασίας.

Από την άλλη, σε τομείς του κλάδου όπου δεν υπήρχε σε αυτήν τη φάση ανάγκη τέτοιας μαζικής παραγωγής, υπήρξαν περιπτώσεις όπου η εργοδοσία προσπάθησε να υποχρεώσει εργαζόμενους να χάσουν μέρος από την κανονική τους άδεια, όμως με παρέμβαση του Συνδικάτου αυτό δεν έγινε. Επίσης, για τους εργαζομένους στην ιατρική ενημέρωση και υπαλλήλους γραφείων εφαρμόστηκε η τηλεργασία, που συνεχίζεται και σήμερα. Ενα μέτρο που αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας, μειώνει τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών, καθιστά ευάλωτους και «ευέλικτους» τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμό εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

-- Απέναντι σε αυτήν την αντεργατική επίθεση, πώς έχει απαντήσει το κλαδικό Συνδικάτο;

-- Ολα αυτά τα χρόνια το κλαδικό Συνδικάτο και η Ομοσπονδία δώσαμε και δίνουμε σοβαρούς και σκληρούς αγώνες για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί των εργοδοτών.

Πρωτοστατώντας για την οργάνωση μαζικών συνελεύσεων, απεργιών, στάσεων εργασίας, καταφέραμε να μην εφαρμοστούν αντεργατικά μέτρα στους χώρους δουλειάς.

Στις φαρμακαποθήκες πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με κινητοποίηση εργαζομένων σε Δημοτικά Συμβούλια, για να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους δημοτικές αρχές για την άδεια λειτουργίας τα Σάββατα.

Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Επιδιώκουμε την ακόμα πιο μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με τη συνέχιση της παρέμβασής μας στις φαρμακαποθήκες, στα εργοστάσια, στην ιατρική ενημέρωση, στα φαρμακεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ