Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν να ψηφιστούν αργά το βράδυ της Παρασκευής οι ΠΝΠ που εκδόθηκαν στις 13 Απρίλη και 1η Μάη, και με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων και με πρόσχημα την πανδημία, συνεχίζει την αντεργατική της επέλαση, ικανοποιώντας με διαδικασίες εξπρές κάθε αξίωση των μεγαλοξενοδόχων, του ΣΕΒ, των εφοπλιστικών Ενώσεων, συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων, για την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Και αυτές οι ΠΝΠ, όπως και οι προηγούμενες, κατατέθηκαν με απαράδεκτες διαδικασίες εξπρές, με μορφή νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας το οποίο περιέχει συνολικά 205 άρθρα! Ενδεικτικά, προβλέπουν το πάγωμα του κατώτατου μισθού στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα και την αποθέωση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας με σειρά συνδυασμένων μέτρων που οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ακόμα πιο εφιαλτικού εργασιακού τοπίου, με ένα εργατικό δυναμικό «πολλών ταχυτήτων», απροστάτευτο, φτηνό, για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οσο για τα μέτρα που περιέχονται στο νομοσχέδιο για τη δήθεν ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας, πέρα από τα διάφορα μπαλώματα, που ανοίγουν άλλες τρύπες, το στίγμα δίνει και η διάταξη για την πρόσληψη γιατρών στα νοσοκομεία με «μπλοκάκι»...

Τον εργασιακό αυτό Αρμαγεδδώνα προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως «προστασία» των εργαζομένων οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, κάνοντας το μαύρο άσπρο, ενώ επιβεβαίωσαν ότι τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν είναι «έκτακτα», αλλά θα επεκταθούν και θα συνεχιστούν, για την «πυροδότηση της δυναμικής εκκίνησης της οικονομίας».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «κατέκριναν» την κυβέρνηση ότι ...και λίγα δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους, προβάλλοντας το δικό τους αντιδραστικό διαχειριστικό πακέτο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων απέναντι στη νέα κρίση, όπως αντίστοιχα έκαναν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί.

Μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ τοποθετήθηκαν από την πλευρά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο. «Οι ΠΝΠ περιέχουν μακροχρόνιους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που θέτουν τους όρους να πληρώσουν και τη νέα κρίση η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα», ανέφερε ο εισηγητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «μαζί με την καραντίνα έβαλε μπροστά τη γκιλοτίνα για να σφαγιάσει μισθούς, δικαιώματα, γενικεύοντας την ελαστική εργασία, τις νέες μορφές εκμετάλλευσης των εργαζομένων». «Τη συνταγή την έδωσαν» οι επιχειρηματικοί όμιλοι, και η κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, «τους δίνει στο πιάτο όλα όσα θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους», πρόσθεσε ο Χρ. Κατσώτης και έκανε σαφές ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την εργατική τάξη, το λαό, καλώντας τον σε αποφασιστική οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων για να μη πληρώσει ξανά τη νέα κρίση, για να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές του ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ