Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
Δεν φταίει μόνο ο καιρός...

Ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις για τους αγρότες με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

Από την πρόσφατη καταστροφική χαλαζόπτωση στη Ζαγορά
Από την πρόσφατη καταστροφική χαλαζόπτωση στη Ζαγορά
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με βαμβάκι, καπνό, σιτηρά, καλαμπόκι, οπωροφόρα δένδρα, αμπέλια, έπληξαν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, οι οποίες συνοδεύτηκαν με χαλάζι, στη Ζαγορά στη Μαγνησία, σε Κιλελέρ και Νίκαια στη Λάρισα, στα Φάρσαλα, στη Δεσκάτη Γρεβενών, στη Γαλάτιστα στη Χαλκιδική, στην Καβάλα και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι και να κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό το Μάρτη, αλλά και στα μέσα του Μάη με τον καύσωνα. Ετσι, οι ζημιές αυτές επιβαρύνουν κι άλλο τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την απουσία μέτρων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας και τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις αποζημιώσεις: Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Είναι γνωστός ο ένοχος

Για το οργανωμένο ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται σε αυτήν, το θέμα των καταστροφών στην παραγωγή, του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων είναι μέσα στα βασικά ζητήματα πάλης τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς.

Ολες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται οι καταστροφές, όπως η τωρινή, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Ακραία ωστόσο δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, θεωρώντας πολυτέλεια την προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά των εργαζομένων και του λαού.

Ετσι, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, παραμένει η έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας καθώς και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Και γι' αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αλλά και στην Τοπική Διοίκηση, τις Περιφέρειες και τους δήμους. Τα έργα αυτά και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης δεν επιλέγονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Την ίδια ώρα, πολλοί αγρότες, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως σε Θεσσαλία, Πέλλα, Λέσβο, Πελοπόννησο, βλέπουν να μη συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζημιές στην παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές του τελευταίου χρόνου.

Αυτό γίνεται γιατί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και βάσει του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι πληγέντες παραγωγοί δεν ασφαλίζονται και δεν αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών. Κι αυτό παρότι οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα για την ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, με βάση τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, από 70 - 75 εκατ. ευρώ σε 170 - 175 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από αυτά διατίθενται για αποζημιώσεις μόνο τα 125 εκατ. ευρώ, ως ανώτατο ποσό, το χρόνο. Αν το ύψος των ζημιών ξεπερνάει αυτό το ποσό, τότε υπάρχει οριζόντια περικοπή στους δικαιούχους παραγωγούς.

Επιπλέον, τα τελευταία δέκα χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν έχει επιδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν, με 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του (δηλαδή, με περίπου 30 - 35 εκατ. ευρώ το χρόνο), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Εξαιτίας αυτής της πολιτικής και πρόσθετα σε όλα τα παραπάνω, ακόμα και στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους που ξεφεύγουν από τις δαγκάνες του απαράδεκτου κανονισμού του ΕΛΓΑ, δεν διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωση, αφού υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που αγγίζουν ή και υπερβαίνουν τους 12 μήνες.

Προκλητική και εχθρική η κυβέρνηση απέναντι στους παραγωγούς

Ενδεικτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν η απάντηση που έδωσε αυτήν τη βδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, όπου επικαλούμενος τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δήλωσε πως δεν μπορούν να αποζημιωθούν όλες οι σοβαρές ζημιές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την παρούσα φάση, δεν υπάρχει ασφαλιστικό περιθώριο, ασφαλιστική δυνατότητα, δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης»...

Ταυτόχρονα, την ώρα που πάνε σύννεφο οι επιδοτήσεις και οι κάθε είδους «διευκολύνσεις» της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο, ο υπουργός προκλητικά δήλωσε πως «μεγαλύτερα ποσά με αυτά τα δημοσιονομικά δεδομένα του ΕΛΓΑ σημαίνει ότι θα επισπεύσουμε την κατάρρευση του Οργανισμού. Ηδη, ο Οργανισμός βρίσκεται σε κρίση». Προανήγγειλε ταυτόχρονα την «αναδιοργάνωση» και «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ, όχι στη βάση των αιτημάτων των αγροτών που ζητούν κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, αλλά με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι εξαγγελίες αυτές δημιουργούν το πλαίσιο για την οριστική απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του στην προστασία και στην αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές. Θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΛΓΑ, ενισχύοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του. Ο ΕΛΓΑ θα έχει στην ουσία περιορισμένο αντικείμενο, για να δοθεί η μερίδα του λέοντος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αποκτούν έτσι άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας, σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα. Αλλωστε, όπως και στο θέμα των συντάξεων, έτσι και στη γεωργική ασφάλιση, ιδιωτική ασφάλιση σημαίνει τζογάρισμα των χρημάτων που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, σημαίνει ότι «ξέρεις τι θα δίνεις, αλλά είναι άγνωστο τι θα πάρεις»...

Εχοντας όλα αυτά υπόψη, οι αγρότες δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τα κροκοδείλια δάκρυα των βουλευτών της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων, που δηλώνουν «συμπάσχοντες» με τους πληγέντες αγρότες, κρύβοντας ότι επί της ουσίας και στην πράξη υπηρετούν την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που δεν χωράει την προστασία της παραγωγής των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα το οργανωμένο αγροτικό κίνημα

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να δεχτούν ότι είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους.

Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν την πείρα για να δουν ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του εμφανίζονται πολύ αποτελεσματικές όταν είναι να χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να επιστρατεύσουν δυνάμεις καταστολής απέναντι στα μπλόκα και τις άλλες αγροτικές κινητοποιήσεις, να στείλουν αγωνιστές αγρότες και κτηνοτρόφους στα δικαστήρια, όπως και να δώσουν επιδοτήσεις και «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο... Την ίδια στιγμή, είναι «αναποτελεσματικοί», «ανίκανοι» να προστατέψουν το λαό από - «ακραία» ή μη - φυσικά φαινόμενα, ακριβώς γιατί η προστασία αυτή δεν μπορεί να συμβαδίσει με την πολιτική ολόπλευρης στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι' αυτό και τώρα είναι η ώρα σε κοινή δράση και συμμαχία με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να αποκρουστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουν τις υποδομές που χρειάζονται, την ανακούφιση όσων πλήττονται, μέτρα προστασίας, και ταυτόχρονα να δυναμώσει ο αγώνας εκείνος που θα βάζει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία, την ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ