Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δεν πρόκειται να δουν δεκάρα ως αποζημίωση οι αγρότες του Τυρνάβου

Ούτε δεκάρα δεν πρόκειται να διασφαλίσει η κυβέρνηση ως αποζημίωση στους αγρότες του Τυρνάβου και κυρίως στους δενδροκαλλιεργητές (αχλάδια και κεράσια), των οποίων καταστράφηκε ο κόπος μιας ολόκληρης χρονιάς από παγετό που σημειώθηκε στις 17 Μάρτη. Αυτό αποσαφήνισε κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, επικαλούμενος τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει τις συγκεκριμένες ζημιές.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, μεταφέροντας στη Βουλή τα αιτήματα των αγροτών, απαίτησε να ληφθεί πολιτική απόφαση για τη στήριξή τους, να γίνει άμεσα αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι συγκεκριμένες καλλιέργειες, να δοθούν έγκαιρα δίκαιες αποζημιώσεις, στο 100% της ζημιάς. Ζήτησε ακόμα να απαντήσει ο υπουργός για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την «ενίσχυση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών με έκτακτη επιχορήγηση ενός ποσού, είτε αναστολή και ελάφρυνση από δανειακές υποχρεώσεις ή οποιεσδήποτε άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος και τους δημόσιους οργανισμούς οφείλουν οι αγρότες αυτοί».

Ανέδειξε επίσης την ανάγκη για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει τους αγροτοκτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους που πλήττουν την παραγωγή. Υπενθύμισε ότι ο ΕΛΓΑ συντηρείται αποκλειστικά από τις εισφορές των αγροτών, τους οποίους από πάνω αφήνει στο τέλος ακάλυπτους. Ανέδειξε ακόμα το αίτημα των αγροτών για ΕΛΓΑ δημόσιο κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Ο υπουργός στην απάντησή του επικαλέστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι «στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει ασφαλιστικό περιθώριο, ασφαλιστική δυνατότητα, δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης», την ίδια ώρα που πάνε σύννεφο οι επιδοτήσεις και οι διευκολύνσεις της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Προανήγγειλε δε την «αναδιοργάνωση» και «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ, όχι στη βάση των αιτημάτων των αγροτών που ζητούν κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, αλλά με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το σχετικό σχέδιο, ανέφερε, θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ