Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Εμπορευματοποιεί παραπέρα το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη». Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του νομοσχεδίου προσφέρει παραπέρα «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού παραχωρώντας τους για επιχειρηματική δράση όχι μόνο ό,τι έχει απομείνει από παραλίες και αιγιαλούς, αλλά και ενάλιους αρχαιολογικούς θησαυρούς και θαλάσσια ευαίσθητα οικοσυστήματα. Παράλληλα, βγάζει από τη μέση τις όποιες «γραφειοκρατικές» διαδικασίες εμποδίζουν τις fast track επενδύσεις τους.

Προνόμια και χρήμα τα οποία ο υπουργός Τουρισμού, Θ. Θεοχάρης, παρουσίασε και στην Ολομέλεια ως «επιτεύγματα» για την ενίσχυση της «βαριάς βιομηχανίας», που χαρακτήρισε «κοινό στρατηγικό στόχο», γύρω από τον οποίο θα πρέπει να ενωθούν «κεντρικό κράτος, Περιφέρειες και ιδιωτικός τομέας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, επειδή κατά την εισηγήτριά του, Κ. Νοτοπούλου, «δεν παρέχει καμία απολύτως στήριξη σε επιχειρήσεις, δεν παρέχετε ρευστότητα» και «αδιαφορεί» «για πραγματικές ανάγκες τουριστικών επιχειρήσεων», δηλαδή των μεγαλοξενοδόχων και των τουριστικών ομίλων, που έχουν και τη μερίδα του λέοντος στον Τουρισμό. Τις δικές τους προτάσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, με διάφορες παραλλαγές, παρουσίασαν και τα άλλα αστικά κόμματα, με το ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίζει και το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση να καταψηφίζουν.

Ολα για την εξασφάλιση υψηλών ποσοστών κέρδους για το κεφάλαιο

Μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ μίλησαν από τη σκοπιά των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουρισμό.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ανέφερε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση «δίνει τα ρέστα» της για τη στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου, έχει το θράσος να καλεί τους εργαζόμενους στον τουρισμό για νέες θυσίες. «Καλεί τις καμαριέρες, τους σερβιτόρους, τους μάγειρες και βοηθούς τους, όλους αυτούς που έφτυσαν αίμα για το τουριστικό θαύμα, για να βγάλουν τρελά κέρδη οι επιχειρηματίες, σε "εθνική συστράτευση" με τους μεγαλοξενοδόχους κ.λπ., έχοντας ήδη στην πλάτη τους τρία μνημόνια και χιλιάδες εφαρμοστικούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ» και τα νέα αντεργατικά μέτρα που προστέθηκαν με τις ΠΝΠ. Ενώ από πάνω καλεί συνολικά το λαό να αποδεχτεί νομοσχέδια, όπως αυτό, που εμπορευματοποιούν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε ότι «σε ρόλο λαγού βρήκε τα μέτρα ενίσχυσης των ομίλων ανεπαρκή. Τσακώνεστε μεταξύ σας δίνοντας εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για το ποιος είναι πιο ικανός να το υπηρετήσει».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκάλεσαν «θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό γιατί αυτοί είναι τα θύματα αυτού του προγράμματος». Επισήμανε πως η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των επιχειρηματιών κουρέλιασε ακόμα και τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό, π.χ. στις αεροπορικές πτήσεις, ενώ τους έδωσε τη δυνατότητα αναστολής των ΣΣΕ χωρίς όριο. «Τσακίζετε μισθούς, το χρόνο εργασίας των εργαζομένων και τους καλείτε να πειθαρχήσουν στον εργασιακό Αρμαγεδδώνα που διαμορφώνετε», τόνισε, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους «στέλνουν ηχηρό το μήνυμα "Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση. Να πληρώσουν η εργοδοσία και το κράτος"».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε πως όποιο μοντέλο καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης και αν υποστηρίζουν οι αστικές κυβερνήσεις και στηρίζουν τα αστικά κόμματα, έχει ένα το κρατούμενο ότι θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός με την ένταση της εκμετάλλευσης, τον σφαγιασμό των λαϊκών αναγκών για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οπως ανέφερε, αυτόν ακριβώς τον αντιδραστικό, βάρβαρο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος τον αποκαλύπτει το «μοντέλο» της εξωστρέφειας, στο οποίο εντάσσεται ο τουρισμός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «έχουμε έναν υδροκέφαλο τουρισμό σε βάρος άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτό είναι, η συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, αλλαγή χρήσης γης, καταστροφή παραγωγικών δραστηριοτήτων για να αναπτυχθεί η τουριστική δραστηριότητα, πολύ μεγάλη σπατάλη πόρων και υποδομών, κορεσμός περιοχών, στα όρια της φέρουσας δυνατότητας».

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα υποστηρίζουν την πραγματικότητα αυτή όχι γιατί δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά αλλά «γιατί ακριβώς αυτή είναι η αντικειμενική προτεραιότητα που θέτουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θέτει το μεγάλο κεφάλαιο, γιατί στον κλάδο του τουρισμού μπορεί να γίνει γρήγορη αναπαραγωγή του κεφαλαίου, διευρυμένη αναπαραγωγή και να έχει υψηλά ποσοστά κέρδους». Και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται σε αυτήν τη ρότα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org