Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Διευθετήσεις για την καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής που χτυπά τους βιοπαλαιστές αγρότες

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα». Το νομοσχέδιο, μέσα από σειρά διατάξεων που αφορούν κυρίως διευθετήσεις και διεκπεραιώσεις τεχνοκρατικού χαρακτήρα, έχει στόχο την καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής που πλήττει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, στη βάση των κατευθύνσεων του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας, ανέδειξε ότι πρόκειται για ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοσχέδιο.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένες διατάξεις, όπως αυτές που προβλέπουν ότι συνεταιρισμοί θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος 108 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις χρεών προηγούμενων ετών που χαρακτηρίστηκαν «μη συμβατές με το ενωσιακό Δίκαιο», δηλαδή ως «παράνομες κρατικές επιδοτήσεις». Οπως τόνισε, αυτές οι ρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν σε συνεταιρισμούς τη χαριστική βολή, είναι συνδεδεμένες με την επιχείρηση της κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων να βάλουν στο χέρι τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών, τα οποία προήλθαν από το εισόδημα των μικρών και μεσαίων αγροτών. Αλλωστε, όπως σημείωσε, την ίδια ώρα που ζητάνε εκατομμύρια από τους συνεταιρισμούς, «δίνονται αβέρτα επιδοτήσεις σε βιομηχανίες, αεροπορικές εταιρείες, εφοπλιστές κ.λπ. λόγω του κορονοϊού». Πρότεινε να αποσυρθούν οι σχετικές διατάξεις και να γίνει νέα διαπραγμάτευση με την ΕΕ, με συνυπολογισμό των συνεπειών του κορονοϊού στους συνεταιρισμούς.

Αναφορά έκανε και στα άρθρα που αφορούν τον ΕΛΓΑ. Οπως σημείωσε, στον ΕΛΓΑ εγκρίνεται η πρόσληψη 2 νομικών όταν απολύονται γεωτεχνικοί και η υποστελέχωση στο γεωτεχνικό δυναμικό έχει χτυπήσει «κόκκινο», είναι στον «αέρα» το οργανόγραμμά του, με αποτέλεσμα οι αγρότες να περιμένουν από τον Απρίλη του 2019 να βγουν πορίσματα για ζημιές. «Εχουν κάνει μηνύσεις για το δίκιο τους γι' αυτό παίρνετε νομικούς αντί για εργαζόμενους», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, η οποία τόνισε ότι πίσω από αυτά βρίσκεται ο βασικός σχεδιασμός, που είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

Οσον αφορά την αύξηση των προστίμων και των ποινών που προβλέπονται για τις ελληνοποιήσεις, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι ουσιαστικά είναι για τα «μάτια του κόσμου», καθώς δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αφού η εξαπάτηση γίνεται από τους βιομήχανους με την ετικέτα. Αγοράζουν γάλα από χώρες όπως Βουλγαρία ή Ρουμανία που έχουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, φτιάχνουν τυρί στην Ελλάδα και το διαθέτουν στην ελληνική αγορά ως ελληνικό. «Εκεί δεν έχει ποινές», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ