Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο της Πέμπτης στο Σύνταγμα

Παράλληλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα

ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!»: Με το σύνθημα αυτό, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και εστιατόρια οργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 28/5, στις 11 π.μ.

Τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βρεθεί στην ανεργία, η κυβέρνηση «μπουκώνει» τους επιχειρηματίες με επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο όνομα της «ενίσχυσης της εργασίας». Οι Συλλογικές Συμβάσεις ανατρέπονται όσον αφορά τους μισθούς, τον χρόνο εργασίας, την επαναπρόσληψη των εποχικών. Το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να ζουν με 534 ευρώ το μήνα, παρατείνεται για τις επιχειρήσεις του κλάδου έως τον Ιούλη, ενώ όπως και στους υπόλοιπους κλάδους η γκάμα της «ευελιξίας» διευρύνεται.

Τα συνδικάτα απαιτούν: Να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό με βάση τις ΣΣΕ. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ακύρωση πληρωμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων. Μηδενικά δημοτικά τέλη.

ΡΕΘΥΜΝΟ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Στο συλλαλητήριο θα πάρουν επίσης μέρος εργαζόμενοι και σωματεία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Εξορμήσεις και πικετοφορίες σε επισιτιστικά καταστήματα

Προετοιμάζοντας το συλλαλητήριο, το Συνδικάτο προχώρησε χτες σε εξόρμηση - πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας. «Τα εστιατόρια είμαστε εμείς, εργάτη σε καλούμε να ξεσηκωθείς», φώναξαν οι εργαζόμενοι που ξεκίνησαν από την Ακρόπολη και έκαναν εξόρμηση στα καφέ και στα εστιατόρια, τα οποία επαναλειτουργούν από χτες.

Το Σάββατο, τα παραρτήματα του Συνδικάτου πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις - παρεμβάσεις σε συνοικίες της Αττικής, διεκδικώντας τη διασφάλιση του εισοδήματος με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Το παράρτημα Δυτικών Συνοικιών έκανε συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι και πικετοφορία στον πεζόδρομο και τους κεντρικούς δρόμους, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Το παράρτημα Νοτίων οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία της Γλυφάδας και στη συνέχεια έκανε πικετοφορία, καταγγέλλοντας την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζουν οι διανομείς, με διπλοβάρδιες και χωρίς ρεπό, η οποία οδήγησε σε ένα ακόμα «ατύχημα» τις προηγούμενες μέρες. Το παράρτημα Βορείων είχε δώσει ραντεβού στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου οι εργαζόμενοι ετοίμασαν το πανό τους και παράλληλα έκαναν εξόρμηση στα επισιτιστικά καταστήματα.

Μεγάλες κινητοποιήσεις σε Κέρκυρα και Ρόδο

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Μέρα παγκινητοποίησης ήταν η χτεσινή για τους εργαζόμενους του κλάδου στην Κέρκυρα, με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία για την επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων. Από νωρίς το πρωί ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων και επιχειρησιακά σωματεία έκαναν συγκεντρώσεις έξω από ξενοδοχειακές μονάδες, διεκδικώντας τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι ενώθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ και κατέληξαν με πορεία στα... κλειδαμπαρωμένα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της πόλης.

«Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας - Μέτρα προστασίας της υγείας, του εισοδήματος, της ζωής των εργαζομένων - Οχι επιδοτήσεις στους ομίλους», ήταν τα βασικά αιτήματα που συνόψισε στο πανό του ο Σύνδεσμος. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από τον ΟΑΕΔ, ο πρόεδρός του, Σταμάτης Πελάης, τόνισε πως οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν υποστεί από το 2012 μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, ενώ πλήρωσαν τα κέρδη των εργοδοτών, που κάθε χρονιά έσπαγαν νέα ρεκόρ, με εντατικοποίηση, τρομοκρατία, χειρότερους όρους αμοιβής και δουλειάς.

Το Σωματείο έχει αποφασίσει νέα κινητοποίηση την 1η Ιούνη, με μηχανοκίνητες πορείες στις τρεις κεντρικές αρτηρίες του νησιού, που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των εργαζομένων στον τουρισμό και στη Ρόδο, το απόγευμα της Παρασκευής. Στη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο συμμετείχαν επίσης σωματεία άλλων κλάδων και φορείς του νησιού, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στον τουρισμό. «Είμαστε εργαζόμενοι και όχι αριθμοί, οι πλάτες μας ματώσανε χωρίς ανταμοιβή», κατήγγειλαν με τα πανό τους επιχειρησιακά σωματεία, διεκδικώντας το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης.

Την κινητοποίηση χαιρετίζει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ. Τις μέρες πριν από την κινητοποίηση, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βρέθηκαν σε χωριά και γειτονιές της πόλης, με περιοδείες και ενημερωτικές συσκέψεις κουβέντιασαν με εργαζόμενους. Τα επιχειρησιακά Σωματεία στον κλάδο ανέπτυξαν πολύμορφη δραστηριότητα καλώντας στη συγκέντρωση. Μελανό σημείο στην κινητοποίηση αποτέλεσε η άρνηση της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να δώσουν τον λόγο στους συνδικαλιστές των τριών επιχειρησιακών Σωματείων για να απευθύνουν χαιρετισμό στη συγκέντρωση. Ωστόσο, το κάλεσμα αγώνα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τη νέα κρίση εκφράστηκε μέσα από τις ομιλίες συνδικαλιστών άλλων κλάδων, όπως των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων ΟΤΕ και Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Στην Κρήτη

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων έκανε χτες, καταληκτική μέρα επαναπρόσληψης των εποχικών, η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού Ρεθύμνου. Με αφορμή την προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση της διοίκησης του Συλλόγου Ξενοδόχων με τη διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η Επιτροπή απαίτησε επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, διασφάλιση του εισοδήματός τους και πλήρη εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Στο Λασίθι, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων - Συναφών Επαγγελμάτων «ΤΑΛΩΣ» έκανε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε στη Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Παρασκευή, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων. Την Πέμπτη 28/5 στα Χανιά οργανώνεται κινητοποίηση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Οι πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές, όπου τα Σωματεία σχεδιάζουν κινητοποιήσεις στις 28/5.

-- Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση την Πέμπτη 28/5 στις 11 π.μ. στην Καμάρα και πορεία στην Ενωση Ξενοδόχων οργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

-- Η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 28/5, στις 11 π.μ., στην Περιφέρεια Ηπείρου.

-- Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ στις 28/5 και συλλαλητήριο στις 10/6.

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω καλεί στις 28/5 σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλ. Ελευθερίας και παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων και την 1/6 σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Πάτρα, την Πέμπτη 28/5 προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στον ΟΑΕΔ.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου οργανώνει κινητοποίηση την ίδια μέρα στην Καβάλα, στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στις 11 π.μ.

-- Στην Κατερίνη, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στις 28/5, στις 11 π.μ., στην Ενωση Ξενοδόχων.

-- Στην Καλαμάτα, κινητοποίηση θα γίνει την Πέμπτη 28/5, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και τα επισιτιστικά επαγγέλματα Σάμου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 29/5, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ