Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δύο ακόμα χαρακτηριστικά παραδείγματα

Πέρα από τις εξελίξεις στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, οι μαζικές απολύσεις που «τρέχουν» την ίδια περίοδο και στην ίδια περιοχή σε παραγωγικές μονάδες των μεγάλων και κερδοφόρων επιχειρηματικών ομίλων «Schneider Electric» και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει κατά τ' άλλα τις... «ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας», έρχονται να ξεσκεπάσουν τη συκοφαντική προπαγάνδα σε βάρος των εργαζομένων, προσφέρονται για πολύτιμα συμπεράσματα.

Οπως επισημαίνεται και στη συνέντευξη στη διπλανή σελίδα, ο όμιλος της «Schneider Electric», με μονάδες και δίκτυο σε πάνω από 115 χώρες, με συνολικό τζίρο 27,2 δισ. ευρώ το 2019, με παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1990, αφότου αγόρασε το εργοστάσιο της «Ελληνικής Βιομηχανίας Μετασχηματιστών», όλα αυτά τα χρόνια «έσκασε στα κέρδη», με κύριο αγοραστή των μετασχηματιστών που παράγει την ΔΕΗ και μετά τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού. Σήμερα, σε συνθήκες όξυνσης των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, η «Schneider» καταγράφει απώλειες στα μερίδιά της και βλέπει ως πιο κερδοφόρες επενδύσεις στους τομείς της «πράσινης Ενέργειας» και του αυτοματισμού, οπότε χωρίς κανέναν ενδοιασμό κλείνει το εργοστάσιο στα Οινόφυτα. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μένει χωρίς εγχώρια παραγωγή μετασχηματιστών, όχι βέβαια γιατί έπαψαν οι ανάγκες, αλλά γιατί κριτήριο αυτής της παραγωγής ήταν το καπιταλιστικό κέρδος. Με το ίδιο κριτήριο πετιούνται στο δρόμο περίπου 90 εργαζόμενοι και απαξιώνεται η τεχνογνωσία τους.

Την ίδια ώρα, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που διαφημίζει κύκλο εργασιών 1,4 δισ. ευρώ και αύξηση κερδοφορίας κατά 71,2% στο πρώτο 9μηνο του 2018, προχωρά στην απόλυση (με «οικειοθελείς αποχωρήσεις») περίπου 300 εργαζομένων που δουλεύουν στη θυγατρική του «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», στα μεταλλεία λευκόλιθου στο Μαντούδι. Και εδώ, κριτήριο που οδηγεί την εργοδοσία στην απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων είναι το μεγαλύτερο κέρδος που προσδοκά σε άλλους τομείς και συγκεκριμένα στην «πράσινη οικονομία». Καθόλου τυχαία, λίγες μέρες μετά τις απολύσεις, έγινε γνωστό ότι θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κέρδισε τέσσερα νέα έργα, συνολικού ύψους 483 εκατ. ευρώ, στον ενεργειακό τομέα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Χρ. Κατσώτη(21/5/2020)
Μαζικές απολύσεις και στην «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι»(14/5/2020)
Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις στην «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι»(9/5/2020)
Συνεχίζουν την απεργία(13/12/2012)
Αδεια για ιδιωτική λιγνιτική μονάδα(23/1/2009)
Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ(21/7/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org