Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Στόχος των ιμπεριαλιστών τα δικαιώματα εργατικής τάξης και νεολαίας

Για την ανάγκη ενδυνάμωσης του συντονισμού και της κοινής πάλης ανάμεσα στις οργανώσεις νεολαίας, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα σήμερα που εντείνεται η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, μίλησε κατά το χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ καλωσορίζοντας τους αντιπροσώπους των οργανώσεων - μελών του Συμβουλίου, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Οργάνωσης στο λαό και τη νεολαία της Παλαιστίνης που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα θηριωδία της κυβέρνησης του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ. Παραθέτουμε παρακάτω εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του.

«Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ συνέρχεται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος του ιμπεριαλισμού εναντίον χωρών και λαών. Η νέα εκστρατεία των ιμπεριαλιστών δε στοχεύει μόνο το λαό του Αφγανιστάν που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πολεμικές επιχειρήσεις αυτό το διάστημα. Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο οι δεκάδες χώρες που ΗΠΑ - ΕΕ τις κατατάσσουν στη λίστα των τρομοκρατών. Βρίσκονται και οι λαοί των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. Βρίσκονται τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, οι κατεξοχήν τρομοκράτες, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και ΕΕ, επιχειρούν να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που δυναμώνει.

Είναι κρίσιμης σημασίας θέμα για την πάλη μας η αποκάλυψη του χαρακτήρα του πολέμου που συνεχίζεται, η αποκάλυψη των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστών, η εναντίωση όχι μόνο με τον πόλεμο, αλλά και την ιδεολογική επένδυσή του. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε Ανατολή και Δύση να πειστούν οι λαοί ότι σήμερα πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο: ή με τον Μπους και τους συμμάχους του ή με τους τρομοκράτες. Επιχειρούν να σβήσουν από τη μνήμη μας τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού σε κάθε γωνιά της Γης, να ξεχάσουμε τη σχέση των μυστικών τους υπηρεσιών με τους Ταλιμπάν και τους κάθε λογής μουτζαχεντίν. Μας θέλουν υποστηρικτές των επιχειρήσεών τους στο Αφγανιστάν ή θεατές των νέων σχεδίων με στόχο τη Σομαλία, το Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής.

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, δυναμώνει το αντιπολεμικό κίνημα. Οτι η συμμετοχή της νεολαίας είναι ιδιαίτερα μαζική και μαχητική. Οτι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ελλάδα δε συμφωνεί με τις ΗΠΑ και την εμπλοκή της πατρίδας μας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς.

Σ' αυτές τις συνθήκες είναι ακόμη πιο επιτακτική και αναγκαία η ενδυνάμωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Ενδυνάμωση που περνάει μέσα από την άνοδο των αγώνων και αντιπολεμικών κινητοποιήσεων σε κάθε χώρα. Με την ενίσχυση κοινών πρωτοβουλιών, με τη γιγάντωση του κινήματος, με τη μαζική και μαχητική αλληλεγγύη στους λαούς που σήμερα δοκιμάζονται στην πρώτη γραμμή. Στην Παλαιστίνη, στα Βαλκάνια, στην Κολομβία αλλά και στην Κύπρο, που βρίσκεται υπό κατοχή ένα τμήμα της, πρέπει να εκφραστεί ακόμα πιο αποφασιστικά η διεθνιστική, αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη, και αυτό απαιτεί κοινές πρωτοβουλίες άμεσα, από την κάθε οργάνωση και από κοινού.

Τις επόμενες μέρες ξεκινάει το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Με χαρά θα υποδεχτούμε στις εργασίες του αντιπροσωπείες από 58 οργανώσεις. Απασχολεί έντονα την Οργάνωσή μας πώς σ' αυτές τις συνθήκες, που ο ιμπεριαλισμός γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος, θα δυναμώσει και θα διευρυνθεί ο συντονισμός και η κοινή πάλη σε ευρωπαϊκό, βαλκανικό, μεσογειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Πώς οι καλές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσά μας, θα εκφραστούν πιο έντονα με κοινή πάλη των κινημάτων και της νεολαίας των χωρών μας. Είναι θετικό και ελπιδοφόρο ότι αφυπνίζονται και διαδηλώνουν μαζί χιλιάδες νέοι ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Κάθε σύνοδος αυτών των οργανισμών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, Σύνοδοι της ΕΕ, G8) γίνεται πεδίο μαζικής αντιπαράθεσης χιλιάδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής. Από το Σιάτλ, την Πράγα, τη Γένοβα μέχρι τις Βρυξέλλες την προηγούμενη βδομάδα, αυτό το κίνημα δυναμώνει, παρά την πολυχρωμία του και την έντονη προσπάθεια για χειραγώγησή του. Η ΚΝΕ συμμετέχει ενεργά σ' αυτό το κίνημα, μαζί με το Κόμμα μας και τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας, επιδιώκοντας την ενίσχυσή του μέσα και από τη διαπάλη με θέσεις και οργανώσεις που επιδιώκουν να περάσουν μια λογική ενσωμάτωσης και διαχείρισης της κρίσης του καπιταλισμού. Πρέπει να δυναμώσει, μπροστά στη Σεβίλλη το καλοκαίρι και τη Θεσσαλονίκη το 2003, αυτό το κίνημα. Και η ενδυνάμωσή του περνά από την άνοδο της πάλης σε κάθε χώρα.

Σήμερα, η σχέση εθνικού - διεθνικού γίνεται ακόμα πιο έντονη. Οι αγώνες σε κάθε χώρα επιδρούν σημαντικά στις διεργασίες στις άλλες χώρες. Οι αλλαγή των συσχετισμών που γίνεται στη μια ή την άλλη χώρα, επιδρά πιο άμεσα στον προσανατολισμό και τη φυσιογνωμία του κινήματος και του συντονισμού της παγκόσμιας πάλης.

Αυτός ο συντονισμός πρέπει να περάσει σε ένα πιο ώριμο επίπεδο. Να ενισχυθεί με συντονισμό των αγώνων που γίνονται, να δυναμώσει η επικοινωνία γύρω από τις εξελίξεις και τις διεργασίες στις χώρες μας, να εκφραστεί με άμεσες κοινές δραστηριότητες και υλικό γύρω από κρίσιμες εξελίξεις όπως είναι: ο πόλεμος, η κατασταλτική θωράκιση με αντιδραστικούς νόμους στην ΕΕ, η αλληλεγγύη σε αγωνιστές και κινήματα.

Σταθερή αρχή για τη φυσιογνωμία της ΚΝΕ είναι ο προλεταριακός διεθνισμός. Προσπαθούμε με τη στήριξη του Κόμματός μας, να ενισχύεται σταθερά η αντιιμπεριαλιστική δράση και πάλη και στα πλαίσιά της να δυναμώνει και να διευρύνει το κύρος της η κοινή μας κατάκτηση που είναι η ΠΟΔΝ. Είναι γνωστές και είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσά μας. Πιστεύουμε ότι κάθε οργάνωση κρίνεται πρώτα απ' όλα στη χώρα της στη σχέση και τη δράση της με τη νεολαία, το κίνημά της, την πολιτική - ιδεολογική δράση και επίδραση στις μάζες της νέας γενιάς. Οι επιτυχίες και οι δυσκολίες σε κάθε χώρα δυναμώνουν τις κοινές μας προσπάθειες, μας κάνουν πιο έμπειρους, πιο ικανούς, πιο αποτελεσματικούς στο κοινό μας αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Στον αγώνα που κάνουμε στην Ελλάδα για την ανατροπή της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, για το Σοσιαλισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασιστικά ως την τελική νίκη!(2006-05-14 00:00:00.0)
Απάντηση ο μαζικός αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό(2006-05-12 00:00:00.0)
«Να προωθούνται πρωτοβουλίες σε αντίθεση με τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού»(2006-05-06 00:00:00.0)
Προσπάθειες υπονόμευσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη(2005-10-16 00:00:00.0)
Βήμα διεθνούς αλληλεγγύης(2001-12-14 00:00:00.0)
Εληξαν οι εργασίες του συνεδρίου της ΠΟΔΝ(1995-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ