Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους

Η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού αποδεικνύεται για την κυβέρνηση παραγωγική σε ό,τι αφορά τη θωράκιση της κυριαρχίας της αστικής τάξης. Πέρα από τα παρεχόμενα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, τον πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα νομοθετικά μέτρα για την ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου και την αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναβαθμίζεται η λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Η αναβάθμιση αυτή δεν περνά μόνο μέσα από τις προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού, τη γιγάντωση του συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικού φακελώματος αλλά και από τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Στον τομέα του εξοπλισμού των κατασταλτικών δυνάμεων υλοποιούνται σημαντικά προγράμματα που ενισχύουν και τα μέσα για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Τα προγράμματα αυτά βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις πολιτικές ασφάλειας της ΕΕ και εξυπηρετούν τους πάγιους στόχους και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ όλων των Περιφερειών, η αστυνομία ανανεώνει το στόλο των οχημάτων της. Εκατοντάδες νέα οχήματα, πολλά με αυξημένες δυνατότητες (SUV), κατανέμονται σε περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες (χαρακτηριστικά 90 στη Δυτική Ελλάδα και 55 στην Πελοπόννησο). Επίσης, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της αστυνομίας περιλαμβάνει την προμήθεια, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ, 400 περίπου αυτοκινήτων και ειδικών οχημάτων. Ενας μεγάλος αριθμός από τα αυτοκίνητα αυτά αφορά την ενίσχυση των ειδικών υπηρεσιών ασφάλειας και παρακολούθησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Επίσης, το πρόγραμμα προμηθειών περιλαμβάνει από φορτηγά κλειστού τύπου μέχρι ευέλικτα λεωφορεία και SUV που χρησιμοποιούνται από τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι Ειδικές Δυνάμεις ενισχύθηκαν με 8 θωρακισμένα οχήματα τύπου «Typhoon MRAP», που κινούνται με δεκαμελές πλήρωμα, καθώς και με άλλα οχήματα μεγάλης δυναμικότητας. Τα οχήματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν και στην ύπαιθρο και στο αστικό περιβάλλον, για κατασταλτικές επιχειρήσεις ενάντια στο λαό. Οι Ειδικές Δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα θωρακισμένα οχήματα στον Εβρο, ενώ κατά την τελευταία απόβασή τους στη Λέσβο και τη Χίο είχαν μεταφέρει και τους «Αίαντες» (οχήματα εκτόξευσης νερού).

Νέα προτεραιότητα για τους μηχανισμούς καταστολής αποτελούν και τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα. Η ΕΛ.ΑΣ. θα προμηθευτεί άλλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιχειρήσεις παρακολούθησης και ασφάλειας. Η προμήθεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΗERCULES που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του ελέγχου του λαθρεμπορίου, προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Πρόκειται για την υλοποίηση πολυεπίπεδης πολιτικής της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας ψηφίστηκε αυτές τις μέρες από τη Βουλή και η εξομοίωση της ποινικής προστασίας της περιουσίας της ΕΕ με την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και τυποποιήθηκαν ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ και γενικά ό,τι αφορά τη μείωση εσόδων της ΕΕ.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη συνυπογράψει μνημόνιο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ένταξη στα μέσα της μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), που θα χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής για παρατήρηση, επιχειρήσεις έρευνας και δίωξης, καθώς και επιχειρήσεις ασφάλειας. Τα drones είναι εξοπλισμένα με προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κάμερες για να μεταφέρουν πληροφορίες και εικόνα σε πραγματικό χρόνο, στο Κέντρο Ελέγχου και Επιχειρήσεων. Θα λειτουργούν με την τεχνογνωσία και την καθοδήγηση του αρχηγείου της αστυνομίας, όπου λειτουργεί ειδική υπηρεσία για μη στελεχωμένα εναέρια συστήματα. Η προμήθεια των drones έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η πανδημία του κορονοϊού δεν απέτρεψε τους αξιωματικούς των κατασταλτικών μηχανισμών να παρακολουθήσουν την επίδειξη της λειτουργίας του συστήματος αντιμετώπισης διαδηλωτών με την Ακουστική Συσκευή Μακράς Ακτίνας, γνωστή ως LRAD (Long Range Acoustic Device). Πρόκειται για συσκευή που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «μη θανατηφόρων όπλων» και λειτουργεί με την εκπομπή ήχων σε πολύ υψηλότερο τόνο (145 db μέχρι 151 db) σε σχέση με τις γνωστές μας μεγαφωνικές συσκευές. Τονίζεται ότι 100 - 120 db προκαλούν απώλεια ακοής. Τo LRAD μπορεί και εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο στόχο για να εκπέμψει τους ήχους του. Με τους ανυπόφορους σε ένταση ήχους που εκπέμπονται, αποτρέπονται οι διαδηλωτές να πλησιάσουν στην εγκατάσταση ή στο χώρο που σκοπεύουν, καθώς και στην παράταξη των δυνάμεων καταστολής.

Η αντιμετώπιση των πρακτικών ζητημάτων καταστολής με την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας είχε ως συνέπεια να επισπευσθούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια διασκευασμένων αυτοκινήτων για προσαγωγές και μεταγωγές, καθώς και για την προμήθεια θερμικών καμερών απεικόνισης. Πρόκειται για 26 ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητα στο χώρο των πίσω καθισμάτων για μεταγωγή δύο ατόμων, που προσφέρονται για γρήγορο καθαρισμό και απολύμανση. Οι κάμερες θερμικής απεικόνισης αποτελούν ένα ιδανικό μέσο για τον έλεγχο της θερμοκρασίας ανθρώπων που περνούν μπροστά τους, μέσω της αντίθεσης των χρωμάτων στην οθόνη τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς χώρους, όπως οι πύλες αεροδρομίων, για έναν αρχικό έλεγχο για τον κορονοϊό. Η αστυνομία χρησιμοποιεί ήδη τύπους θερμικών καμερών και στα εναέρια μέσα της και στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης.

Με την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, την αναβάθμιση του φακελώματος και τον οργανωτικό εκσυγχρονισμό, επιδιώκεται η διατήρηση της αστυνομίας σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό συνδέεται άμεσα με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της καταστολής. Η κατεύθυνση είναι κοινή και για τα άλλα Σώματα Ασφαλείας, την Πολιτική Προστασία, τις Ενοπλες Δυνάμεις. Τα κλειστά κέντρα - φυλακές για τους μετανάστες, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο, ο νόμος για τον περιορισμό των δικαιωμάτων στο άσυλο, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, η ποινικοποίηση των ταξιδιών με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, τα κατασταλτικά μέτρα των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελούν ένα πλέγμα που στοχεύει τους εργαζόμενους και το λαό. Στόχος είναι να περάσει ο νέος οδοστρωτήρας των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και να επιβληθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και πρώτιστα να πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση που επέσπευσε η πανδημία του κορονοϊού. Σε όλα αυτά, το λαϊκό κίνημα, εξοπλισμένο με την αλληλεγγύη και την εμπειρία των αγώνων, καλείται να δώσει τη δική του απάντηση.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ