Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μέρα δράσης με πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και κινητοποίηση στη Βουλή

Με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας

Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, με λήψη και τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οργανώνει την Τρίτη 26/5 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Το Σωματείο σχεδιάζει πολύμορφες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, προκηρύσσει στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και καλεί σε κινητοποίηση στη Βουλή, στις 6 μ.μ. Εχει παράλληλα απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του κλάδου να σχεδιάσουν πρωτοβουλίες και δράσεις στους χώρους τους.

Αποφάσεις συμμετοχής στη μέρα δράσης και την κινητοποίηση έχουν πάρει τα επιχειρησιακά σωματεία στη «Mellon» και τη «First Data». Την περασμένη Κυριακή, το κλαδικό και τα δύο επιχειρησιακά Σωματεία προχώρησαν σε διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της μέρας δράσης. Συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 5.30 μ.μ. και συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Βουλή έχει αποφασίσει και η Σωματειακή Επιτροπή στην PDS, ενώ πρωτοβουλίες όπως εξορμήσεις και συσκέψεις σχεδιάζονται και σε άλλες πόλεις.

Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, τους τελευταίους δύο μήνες, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, η τηλεργασία έχει προστεθεί ως μια ακόμα «ελαστική» μορφή δουλειάς στο ψηφιδωτό των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες, στις εισπρακτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, στις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Οι εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν από το σπίτι αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα, όπως την καταπάτηση του ωραρίου με καθημερινές υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, το «σβήσιμο» των ορίων ανάμεσα στον εργάσιμο και τον ελεύθερο χρόνο, τη δουλειά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, τις συνθήκες απομόνωσης από τους συναδέλφους τους.

«Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στα "έκτακτα" μέτρα κυβέρνησης - τραπεζιτών - εργοδοτών που ήρθαν για να μείνουν, όπως αυτό της τηλεργασίας, της μετακίνησης των εργαζομένων από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς καμιά διασφάλιση των δικαιωμάτων τους», υπογραμμίζει το Σωματείο. Παράλληλα, καταγγέλλει τα σχέδια των εργοδοτών για περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων μετά το κύμα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και τη δουλειά από το σπίτι, επισημαίνοντας ότι «είναι προ των πυλών η απληρωσιά, η εκ περιτροπής εργασία και οι απολύσεις».

Σε εφαρμογή όλο το φάσμα των αντεργατικών ρυθμίσεων

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη μέρα δράσης, θα προχωρήσει το πρωί σε συγκέντρωση έξω από τον χώρο εργασίας και το απόγευμα θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση στη Βουλή.

Χτες το απόγευμα προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του, συζητώντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και την οργάνωση της απάντησής τους.

Η εργοδοσία αξιοποιεί το σύνολο των αντεργατικών μέτρων και ρυθμίσεων με τα οποία έχει ενισχύσει το οπλοστάσιό της η κυβέρνηση: Οι συμβάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων έχουν ανασταλεί από τις αρχές Απρίλη, ενώ για τους περισσότερους η αναστολή συνεχίζεται μέχρι το τέλος του Μάη. Μπαίνοντας σε τροχιά σταδιακής επαναλειτουργίας της επιχείρησης, η επιχείρηση κάλεσε μέρος των εργαζομένων να δουλέψουν από το σπίτι, επικαλούμενη την τήρηση των αποστάσεων στο χώρο δουλειάς. Παράλληλα φαίνεται πως έχει στα σκαριά τόσο την επιβολή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας όσο και την πραγματοποίηση απολύσεων. Στην τελευταία επικοινωνία με το Σωματείο, την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να θέσουν το προσωπικό σε εκ περιτροπής εργασία. Οσον αφορά τις απολύσεις, ισχυρίστηκαν πως «δεν αλλάζει κάτι», δηλαδή θα συνεχιστούν με βάση την «αξιολόγηση» των εργαζομένων.

Υπερωρίες, αλλαγές στις βάρδιες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», το Σάββατο 23/5, στις 6 μ.μ., στο χώρο έξω από τα γραφεία του κλαδικού Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως).

Τη μέρα δράσης, αντιπροσωπείες του Σωματείου θα βρεθούν και στα τρία κτίρια της εταιρείας (Σπ. Πάτση, Αγ. Στέφανο και Κρυονέρι), για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά.

Με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκεται σε τηλεργασία από τις πρώτες βδομάδες της επιδημίας, το Σωματείο αναδεικνύει μια σειρά επιπτώσεις της δουλειάς από το σπίτι. Τα ωράρια «ξεχειλώνουν» από τις καθημερινές υπερωρίες, από τα αιτήματα που δέχονται οι εργαζόμενοι να δουν mail και να διευθετήσουν ζητήματα ανά πάσα ώρα και στιγμή, από τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα που έχει επίσης αυξηθεί. Συχνό φαινόμενο αποτελούν οι αλλαγές στις βάρδιες, από πρωί σε βράδυ και το αντίστροφο, που ανατρέπουν το πρόγραμμα των εργαζομένων. Η δουλειά γίνεται πιο κουραστική, καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν στο σπίτι τους τον απαραίτητο εξοπλισμό (καρέκλες και γραφεία), δουλεύουν στις μικρές οθόνες των laptop, ενώ η οικιακή σύνδεση που χρησιμοποιούν δεν εξασφαλίζει πάντα καλή ποιότητα επικοινωνίας με τους πελάτες της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου για στάση εργασίας την περασμένη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της στάσης, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για τη μη καταβολή μισθού από την εργοδοσία σε εργαζόμενους που βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό για 14 μέρες, κατόπιν σύστασης του ΕΟΔΥ, απαιτώντας την καταβολή της μισθοδοσίας τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παίρνουμε δύναμη από μια σημαντική μάχη σε εταιρεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου(29/7/2021)
«Λουκέτο» σε εργοστάσιο σωληνουργίας με πάνω από 70 εργαζόμενους(10/2/2021)
Κόλαση στους χώρους δουλειάς, στο «κόκκινο» η ανεργία(25/7/2020)
Πολύμορφες δράσεις απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης(22/5/2020)
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται(12/3/2020)
Στάση εργασίας στα ξενοδοχεία του ομίλου «Louis»(11/10/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org