Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διήμερο παρεμβάσεων σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ

Διήμερο παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς όπως εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις 25 και 26 Μάη, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, που ήδη ξεδιπλώνεται με απολύσεις, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο.

«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Η λογική της αναμονής των εξελίξεων, αλλά και ο αντικειμενικός φόβος που υπάρχει, μας αφοπλίζουν ακόμα περισσότερο, δίνοντας επιπλέον χρόνο στην εργοδοσία για να ξεσαλώσει σε βάρος των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας», σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Με περιοδείες και εξορμήσεις στέλνει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να πληρώσουν τη νέα κρίση. «Δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο», τονίζει.

Η «επόμενη μέρα» με την επαναλειτουργία των καταστημάτων έχει φέρει τους εμποροϋπαλλήλους αντιμέτωπους «με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη κατάσταση, με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές». Η επιστροφή στη δουλειά φέρνει επίσης τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγάλων καταστημάτων και των αποθηκών τους, που στεγάζονται σε κτίρια χωρίς παράθυρα και φυσικό εξαερισμό, με ανύπαρκτους χώρους διαλείμματος.

Ενδεικτικά: Στον εκδοτικό όμιλο «MM Publications» η εργοδοσία, μετά την εφαρμογή της τηλεργασίας και τη χορήγηση αδειών, προχωρά τώρα σε απολύσεις. Σε μια σειρά από καταστήματα («Αttica», «Νotos», «Hondos», όμιλος «Inditex») μεγάλο μέρος των εργαζομένων συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους και, την ίδια στιγμή, οι συνάδελφοί τους που επέστρεψαν «λιώνουν στη δουλειά». Παράλληλα, οι εταιρείες προετοιμάζουν το έδαφος για την εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις. Στα «Hondos» η εργοδοσία «επέβαλε μειωμένο ωράριο» και «έκοψε» ρεπό. Στα «Αttica» οι ταμίες δουλεύουν χωρίς προστατευτικά τζάμια και γάντια, ενώ το διάλειμμα των εργαζομένων γίνεται με τα χίλια ζόρια ...στο χώρο του πεζοδρομίου. Μια σειρά επιχειρήσεων («Jumbo», «Leroy Merlin») προχώρησαν σε άρση της αναστολής εργασίας μέρους των εργαζομένων για να προετοιμάσουν τα καταστήματα, ενώ στους υπόλοιπους «χρέωσαν άδειες». Στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», η εργοδοσία «εντελώς αυθαίρετα πλήρωσε μέρος του μισθού σε εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δικαιούνταν άδεια λόγω πανδημίας».

«Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του στα νύχια της εργοδοσίας», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και προσθέτει: «Να δυναμώσει η μεταξύ μας αλληλεγγύη. Μαζί με τους συναδέλφους από άλλους κλάδους που βρίσκονται στην ίδια θέση, πρέπει να επιστρέψουμε το λογαριασμό που μας ετοιμάζουν!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ