Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρέμβαση ενάντια στην καύση SRF/RDF στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ

Ενάντια στην προώθηση της καύσης SRF/RDF στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ ΑΕ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης τοποθετείται η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύοντας ότι η πολιτική διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που προωθούν όλες οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) εκπορεύεται από την ΕΕ και στοχεύει στην εξασφάλιση υψηλών κερδών για το κεφάλαιο. Αυτή η πολιτική προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» θυμίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που τον Ιούλη του 2019 έβαλε την υπογραφή της στην προώθηση της καύσης SRF/RDF στα καμίνια των τσιμεντοβιομηχανιών, υποστηρίζοντας ότι η καρκινογόνα καύση είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον, στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης». Την ίδια και απαράλλακτη πολιτική συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρεται ιδιαίτερα στο ρόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που παρότι εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής ενημέρωσης, στη διαδικασία αδειοδότησης της καύσης, έβαλε πλάτη για την προώθηση των σχεδιασμών ΕΕ - κυβερνήσεων. Τονίζει ακόμα την άρνηση της διοίκησης να συζητηθεί το θέμα της καύσης, παρά τα σχετικά αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Και υπενθυμίζει: «Η διοίκηση Τζιτζικώστα (ΝΔ) έχει γνωμοδοτήσει θετικά για το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που εκτός από την καύση απορριμμάτων προβλέπει την κατασκευή τριών Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Περιφέρεια ΚΜ. Ηδη έχει "κλειδώσει" η κατασκευή με ΕΣΠΑ της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα, ενώ η Περιφέρεια ΚΜ έχει δώσει βεβαίωση χωροθέτησης για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα, τη μεγαλύτερη της Ελλάδας, σε περιοχή του δήμου Λαγκαδά, κοντά στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Η κατασκευή της θα γίνει με ΣΔΙΤ. Οι πανάκριβες ΜΕΑ, που θα λειτουργήσουν ως ΣΔΙΤ ή με συμβάσεις παραχώρησης, βαθαίνουν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και δημιουργούν τάσεις αύξησης των δημοτικών τελών, για να ανταποκρίνονται οι δήμοι στα νέα "τέλη εισόδου" (gate fee). Δεσμεύονται τεράστια ποσά για την κατασκευή τους, τη στιγμή που διατίθενται ελάχιστοι πόροι για τη σωστή λειτουργία των ΧΥΤΑ και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.

Η λειτουργία των ΜΕΑ με τα κριτήρια που κυριαρχούν και η καρκινογόνα καύση SRF/RDF δρουν ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Αφενός προϋποθέτουν συγκεκριμένη ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων και αφετέρου το RDF/SRF που προβλέπεται να παράγουν αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά».

Συνυπεύθυνοι...

Συνεχίζοντας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει τις ευθύνες και των άλλων παρατάξεων που κινούνται στην ίδια πεπατημένη. «Οι παρατάξεις "Πράξεις για την Μακεδονία" (ΚΙΝΑΛ) και "Οικολογία - Πράσινη Λύση" δεν αντιτίθενται στην καύση και προτείνουν πράσινα ευχολόγια και διαβούλευση. Ενώ η παράταξη "Κοιτάω Μπροστά" (ΣΥΡΙΖΑ) προσπαθεί να κρύψει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την επικίνδυνη καύση 200.000 τον./έτος RDF στην τσιμεντοβιομηχανία "ΑΓΕΤ Ηρακλής" στον Βόλο».

Και καλεί το λαό να μη δεχτεί να πληρώσει άλλο για τη δήθεν «πράσινη ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων.

Να απαιτήσει: Να σταματήσει τώρα η προώθηση της καύσης SRF/RDF στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ ΑΕ. Να εξαιρεθεί από τον ΠΕΣΔΑ Κ. Μακεδονίας η πρόβλεψη παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και καύσης των απορριμμάτων, να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους, να μην τις χρυσοπληρώσει ο λαός. Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Να λειτουργούν σωστά όλες οι υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων με τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ. Να ενισχυθούν η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων απορριμμάτων, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνονται διαχρονικά, αλλά και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων.

Και, τέλος, ο λαός να κοιτάξει μπροστά, στην κατεύθυνση ριζικών αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος, και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ