Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Αγρότες και εργάτες γης να σημαδέψουν τον σωστό αντίπαλο

Παρέμβαση για τις συνθήκες απασχόλησης των εργατών γης που κάθε χρόνο καλούνται να δουλέψουν στην περιοχή κάνει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Καλεί εργάτες και αγρότες να σημαδέψουν τον σωστό αντίπαλο, να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που εξευτελίζει το μεροκάματο των εργατών, εξαθλιώνει τους αγρότες και μετά τους βάζει να μαλώνουν μεταξύ τους, για να βγαίνουν κερδισμένοι οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και οι μεγαλοαγρότες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Οι εργάτες γης στην περιοχή μας καλούνται κάθε χρόνο να δουλέψουν σε σκληρές συνθήκες εργασίας για λίγους μήνες το χρόνο, χωρίς να έχουν δικαίωμα μετά για ταμείο ανεργίας (το εργόσημο ΟΓΑ δεν έχει εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ), παρότι είναι εξαρτημένη εργασία. Πρόκειται στην ουσία για ειδικευμένο προσωπικό, που χρόνια τώρα δουλεύει στα χωράφια.

Κυβέρνηση, υπουργοί και διάφοροι παράγοντες - που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για την έλλειψη εργατών όχι μόνο στα χωράφια, αλλά και στις μεταποιητικές βιομηχανίες του κλάδου, στους συνεταιρισμούς κ.λπ. - δεν ασχολούνται με τα πετσοκομμένα μεροκάματα, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τα ωράρια. Πώς θα ζήσουν αυτές οι οικογένειες το χειμώνα, πώς θα πάρουν σύνταξη αυτοί οι εργαζόμενοι;

Κυβέρνηση και μεγάλες επιχειρήσεις στη μεταποίηση τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε αγρότες και εργάτες γης. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργάτες γης δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Πάνω στην πλάτη τους αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου και οι "μεσάζοντες". Με μοναδικό μέλημα τη χαμηλή τιμή του αγροτικού προϊόντος, από τη μια μειώνουν μεροκάματα στους εργάτες γης, κονσερβάδικων, συνεταιρισμών κ.λπ. και από την άλλη εξευτελίζουν την τιμή των αγροτικών προϊόντων».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ΕΚ Νάουσας διεκδικεί: Μεροκάματο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών και ασφαλιστική κάλυψη από το ΙΚΑ. Με ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλιστεί η διαμονή των μετακλητών εργατών γης, χωρίς να επιβαρυνθούν επιπλέον οι ίδιοι.

Παράλληλα δηλώνει ότι στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών για κατώτερες εγγυημένες τιμές και προστασία τους εισοδήματός τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ