Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Να μην περάσει το νομοσχέδιο που κάνει το σχολείο ακόμα χειρότερο
  • Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο αποτυπώνονται τα επόμενα βήματα στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι, για μια ακόμα φορά, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια έγιναν σύντομες ομιλίες από εκπροσώπους εκπαιδευτικών σωματείων, που κατήγγειλαν το νομοσχέδιο που έρχεται να εμπλουτίσει τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων και να προωθήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Η ενίσχυση των «δεξιοτήτων» σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, η λειτουργία των σχολείων ως επιχειρήσεων που θα μετρούν το «εκπαιδευτικό προϊόν» με τη «μεζούρα» της ανταγωνιστικότητας, αλλά και η κατάπτυστη Υπουργική Απόφαση για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες ήταν ορισμένα από τα σημεία που έθιξαν. Παράλληλα, πρόβαλαν αιτήματα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και απαίτησαν έκτακτη χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό.

«Τα παιδιά μας φωνάζουν το σύνθημα "Τόσες εξετάσεις ούτε οι ασθενείς, θα μας αρρωστήσουν αν δεν ξεσηκωθείς". Κι εμείς τους απαντάμε με το παράδειγμα ζωής μας, ότι μαζί με τους δασκάλους τους ξεσηκωνόμαστε. Γιατί δεν τα θέλουμε ούτε "παπαγαλάκια" με την "τράπεζα θεμάτων", ούτε "σαρδέλες" με τα 26άρια τμήματα, ούτε "λιοντάρια" σε μια μόνιμη εξεταστική αρένα. Και φυσικά δεν τα θέλουμε πρωταγωνιστές σε ένα "school reality" με online κάμερες», σημείωσε στο χαιρετισμό της η Στέλλα Βαλαβάνη, εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων (ΑΣΓΜΕ). Μετέφερε την απαίτηση η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και να βάλει το «χέρι στην τσέπη» για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, χτίσιμο νέων σχολικών μονάδων, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
«Δεν πρόκειται στο όνομα της πανδημίας να χαρίσουμε στην κυβέρνηση τα δικαιώματά μας, την εξεταστική, τις σπουδές μας», διαμήνυσε η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, και παρουσίασε μια σειρά αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.

«Είμαστε και σήμερα ξανά εδώ, όπως και τις προηγούμενες φορές, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας, για να μην περάσει το νομοσχέδιο που κάνει το σχολείο μας ακόμα χειρότερο», τόνισε ο Χαρίτος Γκιλάκης, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, και ξεκαθάρισε πως οι μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα για σχολείο που θα είναι δημιουργικό «και όχι κέντρο εξεταστικό», όπως έγραφε το πανό τους.

«Το ριάλιτι δεν είναι για σχολεία, τις κάμερες να βάλετε μες στα υπουργεία»: Το σύνθημα αυτό σχημάτισαν με πικέτες οι εκπαιδευτικοί, όταν έφτασε η πορεία μπροστά στη Βουλή, καταγγέλλοντας το κυβερνητικό μέτρο της μετάδοσης του μαθήματος μέσα από τις σχολικές τάξεις. «Κάμερες στις τάξεις, αίθουσες - κλουβιά, κάναν τα σχολεία μας να μοιάζουν με κελιά», φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών. «Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, το πολυνομοσχέδιο να μην κατατεθεί», απαίτησαν στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει τους σχεδιασμούς της, θέτοντας το νομοσχέδιο σε διαβούλευση εν μέσω καραντίνας. Κάλεσαν κάθε εργαζόμενο να κάνει υπόθεση δική του «το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί του», τον αγώνα δηλαδή για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.


Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχαν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων και Ναυπηγών του ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ του ΠΑΔΑ και οι Σύλλογοι Οικότροφων της ΑΣΠΑΙΤΕ και του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Επίσης, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, εκφράζοντας την υποστήριξη του Κόμματος στον αγώνα και τα αιτήματά τους.

Σε άλλες πόλεις

Μήνυμα ανυποχώρητου συντονισμένου αγώνα έστειλαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και γονείς που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι και στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, μεταφέροντας το κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στην πολιτική που υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών Συλλόγων, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και την ιδιωτική Εκπαίδευση, της Ομοσπονδίας Γονέων και των φοιτητικών συλλόγων, που συγκροτημένα συμμετείχαν με δικά τους μπλοκ. Πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για «μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών - μονιμοποίηση των αναπληρωτών», για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους και όχι με νέο χαράτσωμα των γονιών.

Με συνθήματα όπως «Οι εκπαιδευτικοί έχουνε φωνή - αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί», κατευθύνθηκαν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Στην κατεύθυνση συντονισμένης κλιμάκωσης του αγώνα, η Ενωση Συλλόγων Γονέων του Δ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει ανοιχτή εκδήλωση την Παρασκευή 22/5, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας και έχει καλέσει σε συμμετοχή τα σωματεία των εκπαιδευτικών. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Συγκεντρώσεις, πορείες και πολύμορφες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών, φοιτητών και μαθητών: Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Σέρρες, Κατερίνη, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά.

Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια έγιναν σε όλη τη Θεσσαλία. Στη Λάρισα, έγινε συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τους διαδηλωτές χαιρέτισε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκφράζοντας στήριξη στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών και σημειώνοντας πως το Εργατικό Κέντρο θα πάρει πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της μόρφωσης των παιδιών και της λειτουργίας των σχολείων. Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ